Voor decanen en mentoren

Als decaan of mentor speelt u een belangrijke rol tijdens het studiekeuzeproces van uw leerlingen. Hier vindt u handige informatie en documenten om uw leerlingen zo goed mogelijk te helpen een opleiding te vinden die echt bij hen past.

Studiekeuze-events

Binnenkort leest u hier meer over de studiekeuze-events die we bij MBO Utrecht dit schooljaar organiseren.

Decanennieuwsbrief

Wij zenden drie keer per jaar een nieuwsbrief voor decanen en mentoren uit met daarin de nieuwste ontwikkelingen binnen MBO Utrecht en andere relevante informatie. Wilt u zich aanmelden voor deze nieuwsbrief? Vul dan onderstaand formulier in. 

Aanmelden decanennieuwsbrief

De sfeer op school is echt helemaal top, iedereen kent elkaar zo goed, je voelt je echt gezien.

Laura

Opleidingsfolder

Onze gratis opleidingsfolder kunt u hieronder direct aanvragen. Opleidingsinformatie kunt u downloaden op de pagina van de betreffende opleiding.

Vraag de opleidingsfolder aan

Ontwikkeling onderwijsboulevard

De komende jaren bouwt MBO Utrecht aan een Onderwijsboulevard aan de Australiëlaan. Een plek voor eigentijdsberoepsonderwijs midden in de wijk.

De ontwikkeling van de Onderwijsboulevard is een meerjarig project. Wij garanderen de kwaliteit van ons onderwijs, ook gedurende dit project. Om de bouwwerkzaamheden mogelijk te maken hebben we tijdelijke huisvesting aan de Daltonlaan (bij de Uithof). We streven ernaar:

 • Dat studenten tijdens hun studieloopbaan bij MBO Utrecht slechts één keer verhuizen
 • Dat opleidingen alleen verhuizen in de zomervakantie
 • Dat de tijdelijke huisvestingsfaciliteiten de kwaliteit van onderwijs niet in de weg staan.

Lees hier meer informatie.

Waar zitten onze opleidingen in schooljaar 2020/2021?
OnderwijsteamsOude locatieNieuwe locatie
Juridisch, Financieel, SecretarieelAustraliëlaan 23Daltonlaan 200
Retail en CommercieAustraliëlaan 23Daltonlaan 200
Herman Brood AcademieBontekoelaan 1Australiëlaan 23
EntreeBontekoelaan 1Australiëlaan 23
Helpende Zorg en WelzijnBontekoelaan 1Australiëlaan 23
SportGrebbeberglaan 11Daltonlaan 500
DansColumbuslaan 540Daltonlaan 500
ZorgAustraliëlaan 25Verhuist niet
WelzijnAustraliëlaan 25Verhuist niet
Onderwijs en KinderopvangAustraliëlaan 25Verhuist niet
ICTDaltonlaan 300Verhuist niet
TechnologieDaltonlaan 300Verhuist niet
Horeca en ToerismeDaltonlaan 300Verhuist niet
Marketing en EvenementenDaltonlaan 300Verhuist niet
BouwkundeNiels Bohrweg 121Verhuist niet

Veelgestelde vragen

 • Aanmeldprocedure

  De aanmeldprocedure ziet er als volgt uit:

  1. Direct na aanmelding ontvangt de leerling een bevestiging op het opgegeven e-mailadres.
  2. Om ervoor te zorgen dat je overstap naar het mbo goed verloopt, vragen wij om een Digitaal Doorstroom Dossier.
  3. Binnen 10 werkdagen na aanmelding ontvangt de leerling via e-mail een uitnodiging voor de verplichte kennismakingsactiviteiten.
  4. De kennismakingsactiviteiten verschillen per opleiding.
   Voor sommige opleidingen word je alleen uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Bij andere opleidingen moet je ook een talentscan maken of word je uitgenodigd voor een auditie of testdag. Informatie over de kennismakingsactiviteiten per opleiding zijn te vinden op de opleidingspagina’s.
  5. Na het doorlopen van de kennismakingsactiviteiten wordt de leerling geplaatst en uitgenodigd voor de plaatsingsdag. Tijdens de plaatsingsdag teken je je onderwijsovereenkomst, lever je een kopie van je diploma en/of cijferlijst aan en ontvang je informatie over leermiddelen en je eerste schooldag.
 • Toelatingseisen

  Wij hanteren de wettelijke vooropleidingseisen. Deze zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen. Zo moet je voor onze dans- en muziekopleidingen auditie doen. Voor onze MHBO-opleidingen gelden ook strengere toelatingseisen, namelijk:

  • Minimaal een diploma vmbo TL
  • Minimaal een eindcijfer 7 voor de vakken Nederlands, Engels, Wiskunde en Economie

   

 • Aanmelding annuleren

  Het annuleren van een aanmelding kan door een mail te sturen aan aanmelden@mboutrecht.nl. Vermeld daarbij ook de reden van afmelding.

 • Het aanleveren van een DDD

  Om de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo zo goed mogelijk te laten verlopen, maken wij gebruik van een Digitaal Doorstroom Dossier (DDD). Leerlingen dienen dit zelf aan te maken en de decaan/mentor gedeeltelijk te laten invullen.

  Om het DDD aan te maken, ga je naar www.digitaaldoorstroomdossier.nl en klik je op “maak een nieuw account aan”. Volg daarna de stappen. Deel A wordt door de leerling zelf ingevuld. Deel B vult u voor de leerling in. Na het doorlopen van alle stappen, ontvangen wij het DDD automatisch. Het DDD wordt tijdens het kennismakingsgesprek besproken.

 • Kosten

  De kosten van een mbo-opleiding zijn afhankelijk van de leerweg (BOL/BBL) en je leeftijd. Deze kosten zijn wettelijk vastgesteld en vind je op de website van Rijksoverheid.

  Naast dit lesgeld komen er nog kosten bij voor de boeken en andere spullen die je nodig hebt voor je opleiding.

  Het is mogelijk om extra financiële ondersteuning aan te vragen wanneer de student jonger is dan 18 jaar en start met een BOL-opleiding. Meer over financiële ondersteuning leest u hier.

 • Studeren met extra begeleiding

  Heeft uw leerling een beperking, is hij/zij dyslectisch, of is er behoefte aan extra ondersteuning? Laat dit dan weten bij de aanmelding van uw leerling.

  Al voordat hij of zij met de studie begint gaan we kijken naar de eventuele extra begeleiding die nodig is. MBO Utrecht heeft een uitgebreid ondersteuningsprofiel en samen kijken we wat nodig is zodat uw leerling succesvol zijn of haar studie bij ons kan doorlopen.

  Lees meer over extra begeleiding bij MBO Utrecht