Voor decanen en mentoren

Als decaan of mentor speelt u een belangrijke rol tijdens het studiekeuzeproces van uw leerlingen. Hier vindt u handige informatie en documenten om uw leerlingen zo goed mogelijk te helpen een opleiding te vinden die echt bij hen past.

Click- onze studiekeuzetool

Speciaal voor studiekiezers hebben wij Click, onze studiekeuzetool, ontwikkeld. In deze studiekeuzetool helpen de Insiders van MBO Utrecht studiekiezers met het maken van een studiekeuze. In hun vlogs vertellen ze alles over hun opleiding, stage ervaringen en de sfeer op school.

Check Click

Studiekeuze-events

Dit jaar zien onze Open Dagen en voorlichtingen er anders uit dan gehoopt. Wel proberen we zo veel mogelijk (online én offline) studiekeuze-events te organiseren zodat jullie leerlingen kunnen kijken of MBO Utrecht bij ze past. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan hieronder aan voor de decanennieuwsbrief!

De sfeer op school is echt helemaal top, iedereen kent elkaar zo goed, je voelt je echt gezien.

Laura

Opleidingsfolder

In onze folder bieden we hulp bij het studiekeuzeproces, geven we informatie over onze opleidingen en locaties en vinden leerlingen meer informatie over studeren bij MBO Utrecht.

Vraag hem hier gratis aan (bijvoorbeeld voor alle eindexamenkandidaten)! De folders worden vanaf eind oktober verstuurd. Opleidingsinformatie kunt u downloaden op de pagina van de betreffende opleiding.

Vraag de opleidingsfolder aan

Ontwikkeling onderwijsboulevard

De komende jaren bouwt MBO Utrecht aan een Onderwijsboulevard aan de Australiëlaan. Een plek voor eigentijdsberoepsonderwijs midden in de wijk.

De ontwikkeling van de Onderwijsboulevard is een meerjarig project. Wij garanderen de kwaliteit van ons onderwijs, ook gedurende dit project. Om de bouwwerkzaamheden mogelijk te maken hebben we tijdelijke huisvesting aan de Daltonlaan (bij de Uithof). We streven ernaar:

 • Dat studenten tijdens hun studieloopbaan bij MBO Utrecht slechts één keer verhuizen
 • Dat opleidingen alleen verhuizen in de zomervakantie
 • Dat de tijdelijke huisvestingsfaciliteiten de kwaliteit van onderwijs niet in de weg staan.

Lees hier meer informatie of bekijk alvast de virtuele rondleiding. Op deze pagina lees je in welk gebouw onze opleidingen het komend schooljaar zijn gehuisvest.

Waar zitten onze opleidingen in schooljaar 2022/2023?
Onderwijsteams Locatie
Juridisch, Financieel, Management support Daltonlaan 200
Retail en Commercie Daltonlaan 200
Herman Brood Academie Australiëlaan 25
Entree Australiëlaan 25
Helpende Zorg en Welzijn Australiëlaan 25
Sport Sportpark Zuilen
Zorg en Welzijn Australiëlaan 25
Kind en Onderwijs Australiëlaan 25
ICT Daltonlaan 300
Techniek Australiëlaan 25
Horeca en Toerisme Australiëlaan 25
Marketing en Evenementen Australiëlaan 25
Bouwkunde Australiëlaan 25 (1e jaars)
Niels Bohrweg 121 (2e en 3e jaars)

Decanennieuwsbrief

Wij zenden drie keer per jaar een nieuwsbrief voor decanen en mentoren uit met daarin de nieuwste ontwikkelingen binnen MBO Utrecht en andere relevante informatie. Wilt u zich aanmelden voor deze nieuwsbrief? Vul dan onderstaand formulier in. 

Aanmelden decanennieuwsbrief

Veelgestelde vragen

 • Aanmeldprocedure

  Bekijk in onderstaande video welke stappen een student doorloopt als hij/zij bij ons gaat studeren.

  De aanmeldprocedure ziet er als volgt uit:

  1. Direct na aanmelding ontvangt de leerling een bevestiging op het opgegeven e-mailadres.
  2. Om ervoor te zorgen dat je overstap naar het mbo goed verloopt, vragen wij om een Digitaal Doorstroom Dossier.
  3. Binnen 10 werkdagen na aanmelding ontvangt de leerling via e-mail een uitnodiging voor de verplichte kennismakingsactiviteiten.
  4. De kennismakingsactiviteiten verschillen per opleiding.
   Voor sommige opleidingen word je alleen uitgenodigd voor een (digitaal) kennismakingsgesprek. Bij andere opleidingen moet je ook een talentscan maken of word je uitgenodigd voor een auditie of testdag. Informatie over de kennismakingsactiviteiten per opleiding zijn te vinden op de opleidingspagina’s.
  5. Na het doorlopen van de kennismakingsactiviteiten wordt de leerling geplaatst en uitgenodigd voor de plaatsingsdag. Tijdens de plaatsingsdag teken je je onderwijsovereenkomst, lever je een kopie van je diploma en/of cijferlijst aan en ontvang je informatie over leermiddelen en je eerste schooldag.
 • Toelatingseisen

  Wij hanteren de wettelijke vooropleidingseisen. Deze zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen. Zo moet je voor onze muziekopleidingen auditie doen. Voor onze MHBO-opleidingen gelden ook strengere toelatingseisen, namelijk:

  • Minimaal een diploma vmbo TL

   

 • Het aanleveren van een DDD

  Om de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo zo goed mogelijk te laten verlopen, maken wij gebruik van een Digitaal Doorstroom Dossier (DDD). Leerlingen dienen dit zelf aan te maken en de decaan/mentor gedeeltelijk te laten invullen.

  Om het DDD aan te maken, ga je naar www.digitaaldoorstroomdossier.nl en klik je op “maak een nieuw account aan”. Volg daarna de stappen. Deel A wordt door de leerling zelf ingevuld. Deel B vult u voor de leerling in. Na het doorlopen van alle stappen, ontvangen wij het DDD automatisch. Het DDD wordt tijdens het kennismakingsgesprek besproken.

 • Kosten

  De kosten van een mbo-opleiding zijn afhankelijk van de leerweg (BOL/BBL) en je leeftijd. Deze kosten zijn wettelijk vastgesteld en vind je op de website van Rijksoverheid.

  Naast dit lesgeld komen er nog kosten bij voor de boeken en andere spullen die je nodig hebt voor je opleiding.

  Het is mogelijk om extra financiële ondersteuning aan te vragen wanneer de student jonger is dan 18 jaar en start met een BOL-opleiding. Meer over financiële ondersteuning leest u hier.

 • Studeren met extra begeleiding

  Heeft uw leerling een beperking, is hij/zij dyslectisch, of is er behoefte aan extra ondersteuning? Laat dit dan weten bij de aanmelding van uw leerling.

  Al voordat hij of zij met de studie begint gaan we kijken naar de eventuele extra begeleiding die nodig is. MBO Utrecht heeft een uitgebreid ondersteuningsprofiel en samen kijken we wat nodig is zodat uw leerling succesvol zijn of haar studie bij ons kan doorlopen.

  Lees meer over extra begeleiding bij MBO Utrecht