10 jaar – Van ICT naar onderwijs: zo gebruikt docent Beert zijn praktijkervaring in zijn onderwijs

28 februari 2023

In januari 2023 bestond MBO Utrecht tien jaar. Op 1 januari 2013 ging MBO Utrecht van start als een kleinschalige instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht en omgeving. Wat zijn de hoogtepunten uit de afgelopen tien jaar, en welke lessen kunnen we leren uit tien jaar MBO Utrecht?

Al dertig jaar bekleedde Beert Gunnink verschillende functies in de ICT wereld. Hij wist alles van netwerken, systemen en het reilen en zeilen op een servicedesk. Een bevriende docent vroeg of lesgeven over ICT misschien iets voor Beert zou zijn. Beert gaf het een kans en was direct enthousiast. Sinds december 2012 staat hij als docent bij MBO Utrecht voor de klas. Hij leidt nu studenten op voor het werkveld waar hij zelf uit komt.

Als ICT’er voor de klas

Beert had nooit gedacht dat hij docent kon worden. Hij had in het verleden wel eens geprobeerd om les te geven, maar dat was geen succes: “Ik werkte in een zwembad en wilde badmeester worden, en kwam erachter dat ik dat niks vond.” Gelukkig was het anders toen hij vanwege zijn praktijkervaring werd gevraagd als docent: “Toen ik werd gevraagd om als ICT’er iets uit te leggen, vond ik het echt leuk. Ik kreeg de kans om stage te lopen bij ICT Academie. Ik was nog geen week bezig en toen wist ik, ja dat wil ik doen, ik wil lekker met mijn vak bezig zijn, leuke dingen uitproberen.”

Studenten profiteren van de brede praktijkervaring van Beert: “Ik vind het leuk als ik praktijkvoorbeelden kan aanhalen, die heb ik legio natuurlijk. Ik heb natuurlijk heel veel meegemaakt in mijn carrière. Studenten vragen daar ook echt om.”


Praktijkgericht onderwijs

Studenten waarderen het als onderwijs niet alleen bestaat uit theorie, maar ook uit voorbeelden, uitleg en praktijk. En zeker in de ICT is het belangrijk om actueel, praktijkgericht en innovatief onderwijs te bieden. Daarom ontwikkelt en geeft Beert keuzedelen die een verdieping zijn op het vakgebied en waarmee studenten hun kennis verder uitbreiden.

Dankzij Beert heeft MBO Utrecht een echte opnamestudio met green screen: een ruimte met film-, audio- en opnameapparatuur waar studenten opnamen kunnen maken. “Vroeger moest je een handleiding schrijven, tegenwoordig halen ze alles van YouTube.” De praktijkruimte biedt studenten de mogelijkheid om te maken wat zij online vinden. Beert geeft advies als dat nodig is, maar studenten krijgen vooral veel vrijheid om zelf in de studio aan de slag te gaan.


Studenten klaarstomen voor de maatschappij

“Ik ga met heel veel plezier naar mijn werk, want ik vind het heerlijk om naast de techniek met de student bezig te zijn en te zien hoe de student zich ontwikkelt.” Wat Beert het mooiste aan zijn werk vindt, is dat hij studenten helpt bij het vormgeven van hun toekomst. “Belangrijkste vind ik om er voor de studenten te kunnen zijn, dat ze hun diploma halen, maar ook dat ze klaar zijn voor de maatschappij.”

Lees ook het verhaal van Linda over haar 10 jaar MBO Utrecht