10 jaar – Waardevol werk van Irene bij Team Studentenwelzijn

29 augustus 2023

In januari 2023 bestond MBO Utrecht tien jaar. Op 1 januari 2013 ging MBO Utrecht van start als een kleinschalige instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht en omgeving. Wat zijn de bijzondere verhalen en momenten uit tien jaar MBO Utrecht?

Toen Irene nog bij haar vorige werkgever zat, kwam zij al wel eens bij MBO Utrecht en sprak ze met studenten. Het deed haar realiseren dat ze eigenlijk heel graag in het onderwijs wilde werken. Daarom solliciteerde zij zo’n drie jaar geleden bij MBO Utrecht en werd aangenomen als adviseur studentenwelzijn.

Ondersteuning voor studenten die vastlopen

Irene is echt een mensenmens, dus werken in Team Studentenwelzijn past perfect bij haar. Team Studentenwelzijn zet zich in voor het welzijn van studenten op school. Het team staat klaar voor studenten die vastlopen in hun opleiding. Samen met de student inventariseren Irene en haar collega’s wat er aan de hand is. En welke ondersteuning nodig is. In sommige gevallen begeleidt Team Studentenwelzijn de student zelf. Bijvoorbeeld met het maken van planningen of met studiekeuzeadvies. Maar het komt ook voor dat er expertise wordt binnengehaald van partners zoals het buurtteam, of dat een student wordt doorverwezen.

Irene studeerde pedagogiek, omdat psychologie en het opgroeien van mensen haar interesseert. Na haar afstuderen ging zij werken in de verslavingszorg en vooral met jongeren. Van deze doelgroep werd Irene echt enthousiast: “Ik vond dat die groep niet goed vertegenwoordigd was, en daar ben ik me heel hard voor gaan maken.” Bij MBO Utrecht werkt Irene ook dagelijks met jongeren. En waar haar vorige werk vooral focuste op verslaving en preventie, houdt ze zich bij MBO Utrecht met bredere thema’s bezig.

Netwerken en verbinden

Naast het werken met jongeren, is Irene ook een kei in netwerken. “Ik hou van contact leggen, gesprekken voeren met mensen vind ik leuk, dingen verbinden aan elkaar.” Daarom zoekt Irene graag verbinding met organisaties die kunnen bijdragen aan het welzijn van studenten. Een voorbeeld is ECIO, een landelijke instelling die zich inzet voor passend onderwijs. Dit jaar ondertekende MBO Utrecht de intentieverklaring VN-verdrag voor inclusiever onderwijs, en ECIO faciliteert bij de implementatie en borging van de doelen van dit verdrag. Ook helpt ECIO MBO Utrecht met project Geestkracht: samen met studenten de komende drie jaar werken aan mentaal welzijn meer bespreekbaar maken op school.

Uit de taboesfeer

Er lopen ook andere mooie samenwerkingen waarmee praten over welzijn uit de taboesfeer wordt gehaald. Zoals project MIND Young Academy, lessen om welzijn bespreekbaar te maken in de klas. Deze lessen worden gegeven door leeftijdgenoten die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met psychische problemen. Studenten worden gestimuleerd om met medestudenten te praten over waar zij tegenaan lopen, zowel privé als op school. Deze peer-methodiek – voorlichting door leefstijlgenoten of de inzet van leeftijdgenoten – is erg effectief. “En dat vind ik heel belangrijk en heel mooi, want studenten kunnen bij ons komen voor ondersteuning maar soms kan een groepsgenoot nog meer ondersteuning, herkenbaarheid of troost bieden dan ik dat kan doen.”

Vol enthousiasme kijkt Irene uit naar nog veel meer samenwerkingen die op de planning staan. “Er zit heel veel moois aan te komen de komende drie jaar. Superveel zin in!”

Benieuwd naar meer verhalen over tien jaar MBO Utrecht? Bekijk ze allemaal via op ons YouTube kanaal of lees meer op onze nieuwspagina.