10 jaar – Hoe Onur Akyol als student opkomt voor zijn mede-studenten

20 juni 2023

In januari 2023 bestond MBO Utrecht tien jaar. Op 1 januari 2013 ging MBO Utrecht van start als een kleinschalige instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht en omgeving. Wat zijn de bijzondere verhalen en momenten uit tien jaar MBO Utrecht?

MBO Utrecht student Onur heeft enorm veel talenten. En hij weet die goed te benutten. Bijvoorbeeld in zijn studie Legal Insurance and HR Services Specialist. Als ambassadeur van MBO Utrecht. En als penningmeester van de studentenraad. Onur komt op voor mbo-studenten. Hij spreekt zich uit tegen stagediscriminatie en zet zich in voor meer diversiteit en inclusie, pleit voor het invoeren van persoonlijk leiderschap op mbo’s en maakt zich hard voor gelijke kansen voor mbo’ers.

Dingen moeten anders kunnen

Kunnen zijn wie je bent en de ruimte hebben om je eigen talenten te ontwikkelen. Daar zet Onur zich voor in. Hij heeft persoonlijk ervaren hoe moeilijk het is wanneer dat niet kan. Op zijn middelbare school kreeg Onur te maken met uitsluiting op basis van zijn Turkse afkomst. En ook merkt hij dat er wordt neergekeken op mbo. Het wakkerde zijn activistische vlam aan: “We leven in een multiculturele samenleving en het is superbelangrijk dat dat ook wordt gerespecteerd. Dat er niet wordt gekeken naar afkomst, kleur, ras, et cetera.”

Daarom vraagt Onur aandacht voor meer gelijkwaardigheid voor mbo ten opzichte van hbo en wo. Dat mbo-ers tegenwoordig ook studenten worden genoemd, is nog lang niet genoeg. “Hier en daar worden we nog steeds wel gediscrimineerd met laag opgeleid en hoog opgeleid en noem maar op, en dat zou aangepakt moeten worden.”

Oplossingen aandragen

Onur ziet wat beter kan, en komt met oplossingen. Vanuit zijn rol in de studentenraad wil hij persoonlijk leiderschap invoeren in het onderwijs. “Daarmee leer je stevig te kunnen staan op twee voeten, in de maatschappij maar ook op school. Trots zijn op wie je bent, en het maakt niet uit of je niveau 2, 3 of 4 hebt. Want dat wil niet zeggen dat je lager bent. Misschien is dat gewoon de plek waar jij je talenten juist het best kan laten zien.” En ook na de opleiding hebben afgestudeerden baat bij persoonlijk leiderschap: “Cijfers laten zien dat net afgestudeerde mensen snel in een burn-out belanden, geen nee durven te zeggen en heel veel op hen af laten komen. Met persoonlijk leiderschap leer je daarmee omgaan.”

Talenten ontwikkelen voor de toekomst

Onur ziet voor zichzelf wel een rol in de politiek. Zijn juridische opleiding geeft hiervoor een mooie basis en lobbyen en netwerken gaan hem goed af. De eerste stap in die richting is al gezet, want binnenkort start hij met een stage bij Gemeente Utrecht. Voor zijn medestudenten hoopt Onur vooral dat zij in zichzelf gaan geloven. Dat ze waarderen wat ze doen en wat ze leren en welke mogelijkheden dat creëert voor de toekomst. “Als een student wordt gezien en zich daardoor veilig voelt om te zijn wie hij of zij wil zijn, ik geloof dan echt dat je je talenten naar voren kunt brengen. Tenminste, dat heb ik heel erg hier bij MBO Utrecht. En ik zou iedereen dat ook willen laten ervaren.”

Benieuwd naar meer verhalen over tien jaar MBO Utrecht? Bekijk ze allemaal via op ons YouTube kanaal of lees meer op onze nieuwspagina.