10 jaar – Drie lessen uit een carrière van 25 jaar bij MBO Utrecht

31 januari 2023

In januari 2023 bestond MBO Utrecht tien jaar. Op 1 januari 2013 ging MBO Utrecht van start als een kleinschalige instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht en omgeving. Wat zijn de hoogtepunten uit de afgelopen tien jaar, en welke lessen kunnen we leren uit tien jaar MBO Utrecht?

Dat MBO Utrecht een langere geschiedenis kent, weet niemand beter dan Linda Stekelenburg. Zij vierde onlangs haar 25-jarig werkjubileum bij MBO Utrecht en diens voorgangers. Linda maakte de ontwikkeling van MBO Utrecht van dichtbij mee en leerde zelf ook vele kanten van de organisatie kennen. De sfeer op haar werk en haar leuke collega’s waardeert Linda het meest. Ze is nu roostermaker, maar zij heeft verschillende functies bij MBO Utrecht gehad.

Drie belangrijke lessen uit de carrière van Linda bij MBO Utrecht:

Niet alle medewerkers van MBO Utrecht staan voor de klas

Bij werken in het onderwijs denken mensen snel aan docenten. Maar op MBO Utrecht werken ook veel mensen in functies die het onderwijs ondersteunen. In 25 dienstjaren stond Linda slechts zes maanden voor de klas. “Ik ben niet opgeleid als docent maar kreeg toch de kans om rekenles te geven, dat is wel bijzonder.” Een half jaar lang gaf Linda les aan een klas van zo’n 25 dames die moeite hadden met rekenen. “Het was een fantastisch half jaar, gaaf om mee te maken, maar ik vond het gewoon te zwaar. Het was niet echt mijn ding, maar ik heb echt nog meer bewondering voor docenten gekregen in die periode.”

Doorgroeien? Nou en of!

Wie denkt dat Linda 25 jaar lang hetzelfde heeft gedaan, heeft het mis! Van begeleider van de studentenraad tot hoofd facilitaire dienst: wanneer zij toe was aan een andere uitdaging waren er volop mogelijkheden binnen de organisatie: “Ik ben begonnen op de studentenadministratie van techniek. Vervolgens werd ik officemanager van alle studentenadministraties, daarna ben ik hoofd facilitaire dienst geweest. Ik heb ook nog verzuim gedaan en ik ben managementassistent geweest.” Inmiddels is Linda al zo’n tien jaar roostermaker, een rol die haar op het lijf geschreven is. “Structureren, er is niks lekkerder dan dat, en het is ook wel leuk dat kapitein op een eigen schip bent. Ik vind het lekker om solistisch te werken, maar dan wel tussen de mensen.”

Het gevoel van vroeger is er nog steeds op de Onderwijsboulevard

MBO Utrecht bouwt in Kanaleneiland aan de Onderwijsboulevard: de oudere schoolgebouwen worden gerenoveerd en met nieuwbouw aan elkaar verbonden. Er wordt duurzaam gebouwd: waar mogelijk worden bestaande materialen hergebruikt, en wat goed is blijft behouden. Bijvoorbeeld sommige karakteristieke kenmerken van de oude gebouwen. Die blijven op hun plek. Gelukkig, want het glas in lood aan de Columbuslaan is de favoriete plek van Linda. Zeker wanneer de zon door het raam schijnt, voelt het voor Linda bijzonder om het gebouw binnen te komen. “Ik heb zoveel herinneringen in dit gebouw. Ik heb op heel veel plekken gezeten, maar ik vind dat glas in lood raam het mooiste. Ik ben gek op kleurtjes!”