Geestkracht onderzoekt mentaal welzijn

2 april 2024

Lotte, Hyero, Femke, Jaspar, Lola, Mette, Michael, Luna, Sarita, Mila, Younes en Omar zijn sinds december regelmatig in gesprek over mentaal welzijn. Als ambassadeurs van het project Geestkracht laten deze 12 studenten hun stem horen en geven ze aan hoe zij willen dat mentaal welzijn bespreekbaar gemaakt wordt op school. Het initiatief voor dit project is genomen door Team Studentenwelzijn en de begeleiding ligt in handen van Irene Alberti, Karin de Kok en begeleiders van expertisecentrum ECIO.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal jongeren met psychische klachten, stress en prestatiedruk toeneemt. Een deel van deze jongeren geeft aan dat ze vastlopen in het onderwijs doordat zij hun problemen niet durven te bespreken. Ze zijn hier onzeker over en schamen zich. ECIO maakt mentaal welzijn bespreekbaar. Door in een vroeg stadium openlijk te praten over psychische klachten voorkom je schooluitval en verergering van klachten.

De studenten van het project Geestkracht doen onderzoek naar mentaal welzijn binnen MBO Utrecht. Het doel van het onderzoek is om handige tools en hulpmiddelen te ontwikkelen en daarmee anderen te helpen. Ze organiseren bijvoorbeeld bijeenkomsten bij hun eigen academie en staan op de Open Dag om met jongeren in gesprek te gaan. Iedere 2 weken komen ze samen om hun ervaringen te delen. Wat de hulpmiddelen uiteindelijk worden is nog niet te zeggen. “We zijn erg benieuwd wat er uiteindelijk uit gaat komen”, vertelt projectbegeleider Karin. “Gastlessen, toolkits, het kan van alles worden. Alleen het feit dat deze studenten delen wat ze zelf meemaken is al een uitkomst op zich en erg waardevol.”


Geestkracht is inmiddels drie maanden bezig. Deze eerste maanden staan in het teken van kennismaken, kennis opdoen, het mentaal welzijn bij MBO Utrecht en het uit te voeren onderzoek. De studenten leren over geestkracht, veerkracht, een veilige omgeving en hebben een teambuildingsactiviteit gedaan. In april gaat de groep aan de gang met mogelijke oplossingen en een plan van aanpak.