Hoe de kerstweek bij ICT studenten praktijkervaring oplevert

21 december 2023

Het is kerstweek bij de ICT Academie. Een week waarin studenten van de opleiding Software Developer een bijzondere opdracht doen of een activiteit volgen. In zo’n laatste week voor de vakantie merken docenten dat het voor studenten soms moeilijk is om gemotiveerd te blijven. Daarom geeft de ICT Academie een creatieve draai aan het lesprogramma. Studenten maken lesuren en leren een waardevolle situatie die ze voorbereidt op de praktijk.

Voor eerstejaars staat de praktijkopdracht in het teken van de een LEGO-challenge. Er worden autootjes van LEGO gebouwd die vooraf zo worden geprogrammeerd dat ze het parcours zonder besturing kunnen afleggen. Studenten werken in groepjes samen aan de auto en het programmeren. De opdracht wordt afgesloten met een race. Studenten wiens auto als eerste de finish haalt, winnen!

Tweedejaarsstudenten doen een twaalf uur durende Hackathon. Ze krijgen één dag de tijd om te bedenken welke bestaande systemen ze aan elkaar gaan koppelen om daarmee een nieuwe vorm van informatieverstrekking te ontwikkelen. Hoewel dat voor velen erg technisch klinkt, hebben studenten een uur na het krijgen van de opdracht al ideeën. Denk hierbij aan een weer-app die je vertelt welke outfit je die dag kiest of een meme-generator. Vandaag werken ze twaalf uur aan de uitwerking.

Vakdocent ICT Vincent Hooft vertelt dat de studenten met deze opdrachten echt een mooie ervaring op hun CV kunnen zetten. “Bij mij komen stagekandidaten met dergelijke ervaring bovenop de stapel”.

Voor de derdejaarsstudenten staat de kerstweek vooral in het teken van bijkomen van alle stage-ervaringen van het afgelopen half jaar. Op woensdag brengen zij een bezoekje aan de Arcadehal.