Practoraat Sociaal Veilige Sport gestart

15 december 2023

Eind november ging het practoraat ‘Sociaal veilige sport’ officieel van start! Onze sportacademie was naast andere mbo-instellingen aanwezig bij de kick-off in Papendal. Daar, midden in het hart van de Nederlandse topsport, wordt gewerkt aan sport van de toekomst.

Foto: Marcel de Bont

Met de Sportagenda 2032 van NOC*NSF en Sportakkoord II is de noodzaak voor een sociaal veilige sport- en beweegomgeving aangetoond. Ongewenste situaties zijn soms een bedreiging om met plezier te kunnen (top)sporten. Door sport vanuit de basis veilig en verantwoord te organiseren wordt een veilige sportklimaat voor iedereen mogelijk.

Onze studenten zijn de trainer-coaches van de toekomst. Het is van groot belang dat zij pedagogische vaardigheden leren die aansluiten bij het geschetste toekomstbeeld. Met het practoraat ‘Sociaal veilige sport’ worden scholingsprogramma’s op maat opgezet en kunnen de effecten van deze programma’s worden onderzocht en verbeterd. Het was een goede gezamenlijke start, op naar een sterk vervolg!

Het practoraat ‘Sociaal veilige sport’ is een samenwerking van NOC*NSF, KNGU, MBO Utrecht, CIOS Haarlem Hoofddorp, Firda CIOS Heerenveen Leeuwarden, Summa College Eindhoven, ROC Tilburg, Graafschap College, CIOS Zuidwest-NL, ROC Nijmegen, Horizon College/Regio College, CIOS Arnhem, Zadkine, CIOS Sittard Venlo, ROC van Amsterdam, Alfa College Groningen, ROC Mondriaan, ROC Aventus, MBO Amersfoort, ROC van Twente.