10 jaar – Waarom voorzitter Joany elke dag met plezier naar het werk gaat

28 december 2023

In januari 2023 bestond MBO Utrecht tien jaar. Op 1 januari 2013 ging MBO Utrecht van start als een kleinschalige instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht en omgeving. Wat zijn de bijzondere verhalen en momenten uit tien jaar MBO Utrecht?

Van de tien jaar dat MBO Utrecht bestaat, staat Joany Krijt vijf jaar aan het roer als voorzitter van het College van Bestuur. Maar wie denkt dat de directeur zichzelf ziet als de belangrijkste persoon van MBO Utrecht heeft het mis: “Ik ben dan wel voorzitter, maar ik ben daarmee beslist niet belangrijker dan studenten of docenten.”

Dromen van een carrière bij de politie

Als kind wilde Joany bij de politie. Mensen helpen, beslissingen nemen. Dat sprak haar enorm aan. Het liep anders. Na de middelbare school volgde ze de mbo-opleiding Sociale dienstverlening. Dat ging hartstikke goed, en na die opleiding stroomde ze door naar Sociaal Juridische Dienstverlening op het hbo. Ze liep een jaar stage bij de politie, en even overwoog ze toch weer de politieacademie. “Maar op gegeven moment dacht ik: ik ben ook wel klaar met leren, nu ga ik gewoon werken.” Wat Joany zo aansprak bij de politie, vindt ze gelukkig ook in haar werk bij MBO Utrecht: veel samenwerken, besluiten nemen en met veel verschillende mensen in aanraking komen.

De deuren open zetten

MBO Utrecht is ontstaan uit een defusie. Dat is geen makkelijke start. De eerste jaren draaiden vooral om het bouwen aan de school. “Alle protocollen, reglementen, huisvesting, alles moest opnieuw opgebouwd worden met elkaar. En daar gaat toch heel veel tijd in zitten, ook veel tijd met naar binnen gekeerd zijn.” Op het moment dat Joany aantrad, had de organisatie een stevig fundament. Hierdoor was het mogelijk om de blik meer naar buiten te richten. De deuren letterlijk open te zetten. Niet alleen voor bedrijven waar we voor opleiden, maar vooral ook voor de wijk. “We staan hier midden in Kanaleneiland. Een wijk waarvan wij zeggen: daar kunnen we best wat voor betekenen. Denk aan koffieochtenden voor mensen uit de buurt vanuit onze welzijnsopleidingen, een weggeefwinkel vanuit entree. We organiseren musicals door kind en onderwijs in praktijklokaal de playground. We koken met mensen uit de buurt tijdens de iftar. Hoe fantastisch is dat?”

Het verschil maken

Door de blik naar buiten te richten, krijgen studenten van MBO Utrecht mee dat zij een verschil kunnen maken in de maatschappij. Dat zij echt iets kunnen doen voor hun omgeving. Daarnaast krijgt iedereen bij MBO Utrecht de ruimte om zichzelf te zijn en te ontplooien. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht: “De een heeft dit nodig en de ander heeft dat nodig. En daar zijn de we afgelopen 5 jaar echt ontzettend in ontwikkeld. En ik vind dat we daar een prachtige school van geworden zijn.”

Trots op wie we zijn

“Ik ga met plezier naar mijn werk omdat ik daar mensen tref die ontzettend betrokken maar vooral enthousiast zijn.” En met veel enthousiasme kijkt Joany naar de toekomst van MBO Utrecht. Ze zit vol ideeën: meer mooie initiatieven ontplooien, meer dingen in de wijk doen, meer activiteiten in het kader van leven lang ontwikkelen. Nog nauwer samenwerken met de omgeving en met andere scholen. Streven naar een professionele leeromgeving, waarin mensen fouten mogen maken. En waar we dan weer van leren. Een open blik, gericht op de omgeving: “Vanuit de trots op wie we zijn mogen we meer naar buiten treden, want dat mag iedereen zien.”

Benieuwd naar alle verhalen over tien jaar MBO Utrecht? Bekijk ze dan via op ons YouTube kanaal of lees de andere verhalen op onze nieuwspagina.