Zo maakte Geert zijn studiekeuze

1 februari 2022

Geert maakte een verkeerde studiekeuze op het mbo en heeft erg getwijfeld om te stoppen met de opleiding. De mensen in zijn omgeving hebben hem uiteindelijk op een nieuw spoor gezet. Nu volgt hij met veel plezier een sportopleiding.

Hieronder vertelt hij hoe zijn studiekeuze heeft aangepakt en wat de studie inhoudt. Tot slot heeft Geert een belangrijk advies voor je als je nog niet weet welke studie bij je past.

Wat ging er vooraf aan je studiekeuze?

Op de middelbare school (vmbo-kader leerweg) had ik veel moeite met het leren van toetsen en om huiswerk te maken. Daarom wilde ik een kant op gaan waarbij je handen goed van pas komen en waarbij je niet de hele dag op een kantoor zit. Na het 2e jaar moest je een kant kiezen die jou aansprak. Daarbij had ik al snel de keuze gemaakt dat metaal wel iets voor mij zou zijn. Dat leek mij wel iets wat ik later ook nog zou gaan doen en waar voldoening in zit.

Hoe heb je je studiekeuze aangepakt?

Ik koos de opleiding allround constructiewerker (BBL). Tijdens de opleiding heb ik verschillende keren getwijfeld, maar uiteindelijk toch mijn studie afgemaakt. Ik wist dat metaal niets voor mij was. Om erachter te komen welke studie ik wilde doen, ben ik op internet naar verschillende studies gaan kijken en wat mij aansprak. Ik heb ook veel ervaringen gelezen van studenten die het zelfde probleem hadden na een verkeerde studiekeuze.

Daarnaast heb ik aan vrienden en de familie de vraag gesteld: “wat past nu echt bij mij?” Hier kwam uit dat een sportopleiding wel iets voor mij is.

Deze nieuwe richting gaf energie en ik zag alles weer positief in. Toen ik het eindelijk wist, ben ik op internet gaan zoeken naar een sportopleiding bij ons in de buurt. Ik heb een mailtje gestuurd, na een paar dagen kreeg ik al bericht dat er plek was maar dat ik wel een motivatie brief moest schrijven en een paar vragen moest beantwoorden.

Nadat ik dit gedaan had, waren ze erg enthousiast over mijn verhaal waarom ik deze opleiding wou gaan volgen en was ik aangenomen! Hier was ik erg bij mee, een paar weken later had ik een kennismakingsdag waarbij je informatie kreeg over de studie en je kleren ging bestellen van de school. De eerste indruk was al gelijk goed het zag er verzorgd uit en er waren leuke docenten.

Wat is je advies voor andere jongeren die deze studie overwegen?

Als je het leuk vindt om met mensen om te gaan en samen een doel te bereiken is dit echt een opleiding voor jou. Er zit veel afwisseling en diversiteit in de opleiding. Je leert super veel over de sportwereld en over het menselijk lichaam.

Wat is je advies voor jongeren die moeite hebben met een studiekeuze?

Als je niet weet wat je wilt doen of je hebt het niet naar je zin stel je dan de vraag: “waar word ik gelukkig van en wat vind ik leuk om te doen?”. Sta hier ook wat vaker bij stil. Het is ook erg belangrijk om je eigen gevoel achterna te gaan en niet te kijken wat jouw vrienden doen. Dit zorgt er alleen maar voor dat je meer gaat twijfelen.

Laat je ook helpen door mensen die meer over studiekeuze weten dit helpt echt! Als laatste wil ik je meegeven dat je moet genieten van de kleine dingen en alles lekker positief in moet zien. Dan komt altijd alles weer goed!

Lees hier het hele artikel.