Studenten onderzoeken circulaire biobased bouwoplossingen

13 maart 2024

Innovatieve, circulaire en modulaire bouwoplossingen! Dat is waar studenten van onze Academie voor Techniek momenteel hard aan werken. In samenwerking met Stichting SMARTCirculair en bouwbedrijf Heijmans startte in januari de challenge ‘Circulair Bouwen met Biobased Bouwmaterialen’. Binnen dit project buigen studenten zich in groepjes over één opdracht: Ontwerp een modulaire en circulair gebouw. Bedenk hierbij een biobased alternatief voor de fundering, de begane grondvloer, het gevelmateriaal en bedenk daarnaast een waterbesparende oplossing.

Studenten onderzoeken biobased bouwoplossingen
Lotte Aartse en Shad Al Bawab pitchen hun idee tijdens een SMARTcirculair bijeenkomst

Tijdens het project sluiten (bijna) alle lessen die de studenten volgen aan bij het onderwerp circulair en biobased bouwen. Daarnaast onderzoeken studententeams innovatieve circulaire toepassingen in de praktijk. Docent Ed Burgwal vertelt over de activiteiten van afgelopen weken.

“De workshops en lessen die de studenten krijgen zijn heel afwisselend. Afgelopen week was er een architect op school om zijn ervaringen in een lezing te delen. We hebben een fabrieksbezoek gehad bij de opdrachtgever Heijmans en er zijn workshops gegeven in Artificiële Intelligentie, duurzaam bouwen en berekenen van C02 uitstoot. Op deze manier lesgeven is heel erg leuk. Bij mijn collega Monique krijgen ze ontwerpen, bij Saskia leren de studenten over biobased bouwmaterialen en bij Allard berekenen ze dan of de fundering die ze ontworpen hebben ook sterk genoeg is.”

De studenten zijn inmiddels halverwege het project en de eerste bevindingen zijn interessant. Kunnen we in de toekomst bouwen met schimmels, hennep of papier bijvoorbeeld? Na een projectgroep overleg met de teamcaptains was opdrachtgever Heijmans onder de indruk van de resultaten.

Op maandag 8 april sluiten de studententeams het project af met een interne finale bij MBO Utrecht. De winnaars gaan door naar de landelijke finale die Stichting SMARTCirculair op woensdag 22 mei organiseert voor alle deelnemende scholen.

Stichting SMARTCirculair is een projectbureau gericht op het verbinden van onderwijs, ondernemers en overheid rond klimaatthema’s. Door ontwerpopdrachten uit te schrijven en lessen rondom deze thema’s te faciliteren, krijgen studenten de kans om met een frisse en moderne blik met ontwerpoplossingen te komen en het werkveld te leren kennen.