Handige linkjes

Als decaan krijg je gedurende het jaar vast allerlei vragen van leerlingen en ouders. Hieronder hebben we de meest voorkomende proberen te beantwoorden voor je.

Aanmeldprocedure bij MBO Utrecht

Bekijk in onderstaande video welke stappen een student doorloopt als hij/zij bij ons gaat studeren.

Toelatingseisen

Wij hanteren de wettelijke vooropleidingseisen. Deze zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen. Zo moet je voor onze muziekopleidingen auditie doen.

Kosten

De kosten van een mbo-opleiding zijn afhankelijk van de leerweg (BOL/BBL) en leeftijd van een student. Deze kosten zijn wettelijk vastgesteld en vind je op de website van Rijksoverheid.

Naast dit lesgeld komen er nog kosten bij voor de boeken en andere spullen die studenten nodig hebben voor een opleiding.

Het is mogelijk om extra financiële ondersteuning aan te vragen wanneer de student jonger is dan 18 jaar en start met een BOL-opleiding. Meer over financiële ondersteuning lees je hier.

Overstap van havo naar mbo

Steeds meer studiekiezers van de havo denken er over na om over te stappen naar het mbo. Het is al mogelijk om vanaf havo 3 of 4 over te stappen en meer beroeps- en praktijkgericht verder te leren. En omdat het mbo ook een mooie tussenstap en voorbereiding is op een hbo-studie. Lees hier meer over deze overstap en bekijk video’s van studenten die hetzelfde deden.

Doorstromen naar het hbo

Voor sommige studenten is het een wens om na het mbo door te stromen naar het hbo. Na het afronden van een mbo-opleiding op niveau 4, kunnen studenten doorstromen naar het hbo. Op onze opleidingspagina’s staan per opleiding de meest gekozen vervolgstudies. Echter merken we ook vaak dat studenten na het afronden van hun opleiding graag aan het werk gaan.