Docente Vera van de Academie voor Welzijn op reis naar Amerika

11 december 2017

“Met een groep onbekende collega’s twee weken naar een land waar je nog nooit geweest bent, meelopen op een buitenlandse school, logeren bij collega’s. Vera Verwimp (26), docent Nederlands bij de Academie voor Welzijn van MBO Utrecht, vond het ‘superspannend’ van tevoren. Maar een paar dagen na terugkomst weet ze het zeker: ze zal nog terug gaan naar Somerville, een stadje in de buurt van het Amerikaanse Boston.

Afgelopen voorjaar kwam Verwimp een tweet tegen van het Ministerie van OCW over een docentenreis naar Amerika. Haar interesse was meteen gewekt. ‘Het klinkt vast heel Nederlands, maar toen ik zag dat het ook nog met een volledig betaalde beurs was, dacht ik: wauw, hoe mooi is dat? Ik kreeg de kans om naar het buitenland te gaan en bezig te zijn met het leukste wat er is: onderwijs.’ Ze werd, samen met 19 anderen, uitgekozen uit ruim 200 aanmeldingen. Afgelopen herfstvakantie vertrok de groep op reis naar Massachusetts, op uitnodiging van OCW, Fulbright en Nuffic.

Verrast door de verschillen

Natuurlijk wist Verwimp wel dat het onderwijssysteem van de Verenigde Staten anders is dan het Nederlandse. Toch was ze verrast door de verschillen. ‘Zelf studeerde ik aan de Pabo en geef ik nu Nederlands op het mbo, die route is mogelijk in Nederland. Maar daar moeten alle leerkrachten hun Master gehaald hebben, en elke twee jaar opnieuw hun license aanvragen. Veel strenger dus.’

Haar Amerikaanse collega’s waren verrast toen ze vertelde over het Nederlandse onderwijs. ‘Toen ik zei dat je hier op je twaalfde wordt ingedeeld in vmbo, havo of vwo, keken ze me ongelovig aan, ‘die kinderen zijn nog zo jong!, zeiden ze. Zelf vindt ze het Amerikaanse systeem in veel opzichten niet beter dan het Nederlandse. ‘We hebben het hier goed voor elkaar. Het onderwijs is hier toegankelijk voor iedereen en van een hoog niveau.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees hier het artikel uit vakblad Profiel!

Bekijk hier de vlogs die Vera over haar reis heeft gemaakt.