Girls’ Day: techniek als inspiratie voor jonge meiden

11 april 2024

Momenteel is 16% van de medewerkers in de techniek en ICT vrouwelijk. Volgens het VHTO, landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, is dat veel te weinig. Het expertisecentrum ziet vooral verbeterpunten in de omgeving van jonge meiden. In de thuisomgeving, de leeromgeving en in de media zijn vrouwelijke rolmodellen nog te weinig zichtbaar. Waardoor meiden amper in aanraking komen met dit werkveld.

Daarom doen diverse instellingen vandaag mee aan de landelijke Girls’ Day met de slogan: Fix the system, not the girls!

Vrouwelijke studenten en docenten van onze ICT Academie en Academie voor Techniek deden mee aan dit landelijke evenement. Er werd een interactieve dag georganiseerd voor jonge meiden uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. De leerlingen konden bij MBO Utrecht allerlei workshops volgen om geïnspireerd te raken voor de wereld van technologie.

Zij gingen aan de slag met lasersnijders, sketch up, Virtual Reality, coderen en maquettebouw. Ook waren er vrouwen uit het werkveld aanwezig voor ‘Meet & Greets’ met de jonge meiden. Zo maakten ze kennis met technische bedrijven als Dura Vermeer, BAM, Standard Fasel, Unica en Trebbe. En stonden collega’s van onze ICT support afdeling en bedrijven als Student aan Huis klaar om vragen te beantwoorden. Alle bezoekers reageerden positief op de Girls’ Day! Zowel de jonge deelnemers als minister Mariëlle Paul die tevens een bezoek bracht aan aan de Girls’ Day.

Initiatiefnemers Yamina Lakbiach (teamleider techniek) en Linda Rauws (teamleider ICT) zijn trots op het eindresultaat. Jonge meiden zijn echt enthousiast en geïnspireerd naar huis gegaan. “ Het was geweldig om te zien dat onze jonge bezoekers zo enthousiast waren. Ze waren enthousiast over ons mooie gebouw, ze vonden het leuk om met studenten te spreken en deden ontzettend goed mee met de workshops” vertelt Yamina. Na afloop blijkt dat meiden niet weten dat een vak als coderen bestaat. Eén van de meiden vertelde Linda dat ze van coderen haar vak wil maken. “Dat is toch geweldig, daar doen we het voor!”