Happy Working Challenge 2019

6 januari 2020

In november deden studenten Verpleegkunde van MBO Utrecht mee met de Happy Working Challenge van UCREATE en Utrechtzorg. Samen met studenten van Hogeschool Utrecht en ROC Midden-Nederland gingen zij op zoek naar manieren om het werkgeluk in de zorg te vergroten. Dit werd gedaan in opdracht van 3 grote Utrechtse ziekenhuizen: Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Diakonessenhuis en Tergooi.

Hoe kunnen we het werkplezier van jonge verpleegkundigen vergroten? En hoe kunnen verpleegkundigen meer studenten begeleiden zonder dat de werkdruk daardoor omhoog gaat? Dit waren de concrete vragen waar de studenten zich over bogen van 18 t/m 22 november. In interdisciplinaire teams werkten studenten Verpleegkunde samen met studenten Creatieve industrie, onder begeleiding van professionele Design Thinking coaches, om nieuwe mogelijkheden vorm te geven om werkdruk te verlagen en werkplezier te verhogen onder (jonge) verpleegkundigen.

Tijdens de finale op 22 november presenteerden de teams hun oplossingen in het UMC Utrecht. Zowel technologische als sociale invalshoeken kwamen hier aan bod. De publieksfavoriet was robot Selien, die administratieve taken overneemt door middel van spraakherkenning.

Alle drie de ziekenhuizen kozen een eigen concept uit de gepresenteerde oplossingen. Tergooi gaat een jaarlijkse zintuigenweek introduceren, waar elke dag een andere challenge voor verpleegkundigen wordt ingezet om meer met elkaar in contact te komen. Diakonessenhuis bereidt stagiaires via een e-learning en VR game beter voor op hun stage. UMC Utrecht koos als favoriet een onboardingtraject voor stagiaires in de vorm van een themaweek en -dagen, waar zij in een veilige omgeving complexe casussen kunnen oefenen.

Kijk voor meer informatie over de Happy Working Challenge op UtrechtZorg.nl of op www.healthhubutrecht.nl.