Meiden in techniek en ICT bij MBO Utrecht: een inspirerende community

18 mei 2024

Bijzondere vormen van onderwijs: MBO Utrecht staat er bol van! Op het gebied van persoonlijk leren, afstemming met het werkveld, extra trainingen, geweldige projecten en prachtige praktijklokalen. Je kan het zo gek niet verzinnen, bij MBO Utrecht volgt het ene verhaal het andere op. 

Tegenwoordig kan je niet om techniek en ICT heen: iedereen krijgt er elke dag mee te maken. En terwijl deze vakgebieden vaak als ‘mannelijk’ worden gezien, is de rol van vrouwen juist van onschatbare waarde. Daarom is bij MBO Utrecht een inspirerende community ontstaan: Meiden in techniek en ICT. Een community waarin meiden van technische opleidingen elkaar aanmoedigen, steunen, helpen en inspireren.

Belang van diversiteit

Studenten en medewerkers van techniek en ICT weten precies waarom het belangrijk is om verschillende soorten mensen in de klas te hebben: hoe meer diversiteit in een klas, hoe beter studenten elkaar aanvullen. “Ik vind het heel belangrijk dat we verschillende soorten manieren van denken en verschillende soorten mensen in onze opleiding hebben, zodat we een grotere en creatievere aanpak kunnen hebben”, zegt Teuntje Drijvers, student bouwkunde. Ook teamleider ICT Linda Rauws erkent dit: “Iedereen kijkt op een andere manier naar vraagstukken. Zeker tijdens projecten zie je hoe belangrijk het is om het met elkaar daarover te hebben en een oplossing te vinden.”

Het ontstaan van de community voor Meiden in techniek en ICT

Een gesprek met een studente Technicus engineering was aanleiding voor Teamleider Yamina Lakbiach om iets te doen voor meiden van de technische opleidingen. De studente gaf aan dat zij zich eenzaam voelde in de opleiding, als een van de weinige meiden. “Zij stelde de vraag: komen er nog meer meiden die deze opleiding gaan volgen? Dat was voor mij de reden om hier wat mee te gaan doen, en dat leidde tot een community voor meiden in techniek en ICT.” In de community kunnen meiden elkaar steunen, in contact komen met studenten van andere opleidingen en geïnspireerd worden door oud-studenten en rolmodellen uit het bedrijfsleven.

Student Shad geeft minister Mariëlle Paul een rondleiding tijdens de Girls’ Day

Girls’ Day: een evenement voor en door meiden

Een belangrijk doel van de community Meiden in techniek en ICT is om meer meiden enthousiast te maken voor een opleiding deze vakgebieden. Daarom organiseerde de groep dit jaar een Girls’ Day: een evenement voor jonge meiden om kennis te maken met allerlei onderdelen van techniek en ICT. Voor student Bouwkunde Shad was de dag een mooie kans om vooroordelen weg te nemen: “Bouwkunde is meer dan steentjes op elkaar zetten, er zit zo veel achter bouwkunde. Je kan echt alle kanten op en dat wil ik iedereen meegeven.” Ook Teuntje zag hoe bezoekers ontdekten hoe veelzijdig techniek en ICT is: “Bij ICT denken mensen dat het alleen maar gamen is, maar tijdens zo’n Girls’ Day zien bezoekers dat je veel meer doet. Dat het heel creatief is met websites ontwerpen. Ik vond het heel leuk om hun reactie te zien.”

De toekomst is diversiteit!

Bouwkunde studenten Teuntje en Shad zijn er allebei van overtuigd dat er bij een aantal bezoekers van Girls’ Day een zaadje is gepland voor een toekomst in techniek. “Aan het eind van de dag zeiden de scholieren dat ze heel veel hadden geleerd en nieuwe dingen hadden ontdekt en een andere kant van techniek hadden gezien.” Zo draagt de community stapje voor stapje bij aan de bredere ambitie die teamleider Yamina voor ogen heeft: “Als je het nu hebt over techniek en ICT en mensen die daar werkzaam zijn, dan bestaat 80% uit mannen en 20% uit vrouwen. Ik zou het mooi vinden als je over 5 jaar een veel gemêleerder gezelschap hebt binnen het bedrijfsleven en binnen de opleidingen.” Als het aan de community ligt, zijn er over een paar jaar veel meer meisjes die kiezen voor een opleiding in techniek en ICT!