Studenten EventLab werken mee aan succes Libelle Zomerweek

13 juni 2018

Hoe zorg je ervoor dat een dagje Libelle Zomerweek voor elke bezoeker een onvergetelijke ervaring wordt? Door samen je schouders eronder te zetten. Dat deden alle studenten van de Event Academie en een groep van de Academie voor Horeca en Toerisme van 21 tot en met 27 mei in Almere. Ze werkten enthousiast mee aan de leukste beurs van Nederland.

Er kwamen gemiddeld zo’n 84.000 bezoekers deze week naar het Almeerderstrand in Almere. Lyn van Asch (20 jaar) wist helemaal niet dat er zo’n grote organisatie achter de Libelle Zomerweek zat tot zij er zelf rondliep. De studente zit in het derde jaar van de opleiding Medewerker Evenementen bij de Event Academie en loopt haar afstudeerstage in EventLab, het leerbedrijf van de opleiding.

“Onze taak was in die week zo breed. Wij waren er niet alleen om andere studenten te begeleiden. We waren ook actief bezig met de werkroosters, de briefings voor de studenten en het maken van badges. We kregen daar zoveel leuke reacties en complimenten van de bezoekers en de organisatie. Je moet er een keer gewerkt hebben om dit mee te maken. Ik vond dit een leerzame ervaring,” vertelt de derdejaars.

Aftermovie

Samen met klasgenoot Christel van Vugt (21 jaar, 3e jaars en stagiaire EventLab) was de student aanspreekpunt bij de Workshopbalie. “Ik heb geleerd dat je goed moet blijven praten met iedereen en als er iets verandert op de werkvloer, is het jouw taak om dat goed te communiceren. Het is belangrijk dat je onder alle omstandigheden rustig en professioneel blijft, ook in piekmomenten,” zegt Christel van Vugt die een leuke aftermovie van de Libelle Zomerweek heeft gemaakt.

Gastvrij

Studenten van EventLab werken al meer dan vijf jaar mee aan de Libelle Zomerweek. Dit jaar waren ze bij 420 shifts aanwezig wat neerkomt op 7 dagen met ongeveer zestig studenten per dag. “Wij zijn met elkaar verantwoordelijk voor de sfeer en de uitstraling en dus zijn we overal zichtbaar aanwezig. Je krijgt van ons een hartelijk welkom als je uit de bus stapt, bij de ingang delen we een plattegrond en vouchers voor een tas uit en bij de infobalie ligt er een programma klaar voor de bezoekers,” vertelt Constance. Op allerlei informatie punten zijn wij aanwezig op de Beurs. Constance is coördinator bij EventLab en docent aan de Event Academie. EventLab is het leer/werkbedrijf van de Event Academie en is een eigen evenementenorganisatie waar je tijdens je opleiding praktijkervaring opdoet bij evenementen en projecten in heel Nederland. EventLab verzorgt ± 25.000 praktijkuren voor studenten per jaar.

Evenementen opleiding: meer dan een vak!

Door mee te doen aan zo’n groot evenement leren de studenten letterlijk het vak. “Zij werken in de praktijk aan competenties en vaardigheden die ze straks nodig hebben voor hun toekomstige beroep in de evenementenwereld, de horeca- of in de toerisme branche. Daarbij is het belangrijk dat je daar als student feedback op krijgt. Evaluaties is daarom een belangrijk onderdeel van de opleiding. Hoe is het om van 9 tot half 7 bij een groot evenement als Libelle Zomerweek actief te zijn? Op deze manier leer je o.a. om veerkrachtig te worden. En we doen het samen, want we klaren deze klus met elkaar,” zegt de docent. Zij is de hele week op de werkvloer als begeleider aanwezig, in samenwerking met BizzNizz studenten en andere leden van het EventLab team.

Gouden combinatie

“Libelle Zomerweek is één van de grootste beurzen in Nederland. Dat je daar als mbo-opleiding staat, is natuurlijk geweldig. Het sluit ook mooi aan bij een van de uitgangspunten van ons ondernemersprogramma: BizzNizz. Hierin begeleiden sommige ‘BizzNizz ondernemingen’, studenten op de werkvloer en dat blijkt in de praktijk een gouden combinatie,” zegt Constance.

 

Het leer/werkbedrijf EventLab

“Eventlab bestaat verder uit een bevlogen team met: (coördinatoren en docenten) Robbert Lingen en Peter Koekoek en (office manager) Janneke Willemsen en een aantal stagiaires. De projecten die wij oppakken zijn vaak omvangrijk en de realisatie is alleen mogelijk door een goede en flexibele werkwijze binnen het team. Wij werken vaak in de weekenden en in de vakanties en het is geweldig dat ik kan altijd op mijn team kan rekenen! Daarnaast is het fijne docenten team van de Event Academie altijd enorm betrokken bij de uitvoering en voorbereiding van events. Komen wij in de praktijk dingen tegen die terug moeten komen in lessen op de opleiding, dan wordt dat altijd direct opgepakt. Een leer/werkbedrijf op een opleiding functioneert niet zonder een bevlogen docententeam,” vertelt Constance.

Een greep uit de evenementen waar EventLab nog meer te vinden is:

Stichting Opkikker, De Baak, Landgoed De Horst, MBO Utrecht Evenementen, Defcon,  Tuckerville, Best Kept Secret, Indian Summer, Free Your Mind, Amsterdam Open Air, The Flying Dutch, Asthonia, Theater Dichtbij, Margriet Winter Fair, Viva400, Fonteyn Festival, DGTL, Masters of hardcore, Sportgala, Horacava, Valhalla, Strafwerk, Dierenhulpverlening, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Walibi Fright Nights, ADE Martin Garrix, Nederlands Film Festival, Summerlake, Ventureland, VT Wonen en Design Beurs, Beauty Trade Festival en beurs, De ZieZo Beurs, etc. etc.