Binnenkort ga je studeren aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De meeste studenten ervaren dit als een flinke overstap. Er wordt meer zelfstandigheid van je gevraagd dan je misschien gewend was op het voortgezet onderwijs. Wat zijn andere belangrijke dingen om te weten over het mbo?
Het mbo heeft opleidingen op 4 niveaus. Voor elk niveau gelden andere toelatingseisen. Ook het aantal jaar dat je naar school gaat verschilt.
* Voor de opleidingen in de richting sport en muziek gelden aanvullende eisen. Check de opleidingspagina’s van deze opleidingen voor meer informatie.
In deze video leggen we het nog een keer uit:
Het mbo heeft twee verschillende leerwegen: BOL en BBL. Zij verschillen van elkaar in de verdeling tussen theorie en praktijk.
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf. Bekijk hier onze BOL-opleidingen.
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf. Bekijk hier onze BBL-opleidingen.
We leggen het ook uit in deze video:
Een mbo-opleiding bestaat uit verschillende delen onderwijs. Dit noemen we de kwalificatiestructuur.
Bij ons volg je een beroepsopleiding. Leren in de praktijk staat dus centraal. Bij alle opleidingen krijg je theorielessen en praktijklessen. De praktijk halen we in school, bijvoorbeeld door opdrachten in praktijklokalen.
Bij elke opleiding is stage een belangrijk onderdeel. Tijdens je stage leer je hoe je jouw toekomstige beroep uitvoert. De verhouding tussen theorie en praktijk is 60/40.
Een MHBO opleiding is een mbo niveau 4 opleiding die je extra goed voorbereid op het hbo. Je krijgt extra vakken en vakken uit het propedeusejaar van het hbo waardoor de stap naar het hbo kleiner wordt. Meer informatie over MHBO opleidingen bij MBO Utrecht vind je op onze speciale pagina.
Bezoekersstatistieken, websitebezoek en gebruik wordt gemeten en gebruikersgegevens worden (anoniem) verzameld.
Gegevens worden gebruikt om een reeks advertentieproducten te leveren van externe adverteerders. Dit maakt delen en liken via social share buttons mogelijk.
Klikgedrag, bekeken video�s en aangepaste voorkeuren worden verzameld. Bezoekersinformatie en gebruikersgedrag wordt gebruikt voor advertenties.
Gegevens worden gebruikt om het advertentie aanbod op Snapchat te optimaliseren.
Gegevens zoals browsegeschiedenis worden gebruikt om advertenties op partnerwebsites te tonen. Advertentiecampagnes worden geanalyseerd en geoptimaliseerd en gedeeld met Google.