Begeleiding tijdens je studie

begeleiding studie MBO Utrecht

Annemarie van Buuren is docent en studieloopbaanbegeleider (SLB’er) op de Academie voor Economie en Ondernemen en vertelt je graag over de begeleiding bij MBO Utrecht

Met de hele klas
“Naast mijn lessen zie ik mijn SLB-klas een uur per week en dan bespreken we verschillende onderwerpen met de groep. Dan gaat het bijvoorbeeld over het leren omgaan met conflicten, samenwerken of de voorbereiding op de stageperiode. Ook actuele zaken op school komen aan bod. Ik heb een vast programma, maar haak ook in op wat er op dat moment speelt op school of in de klas.”

Individueel
“Elke leerling zie ik elke acht weken voor een individueel voortgangsgesprek. Dan kijken we naar waar je staat: wat zijn de resultaten, hoe gaat het met je stage, wat is je doel, wat wil je hierna gaan doen? Persoonlijke zaken komen ook aan de orde, soms vanuit de student zelf. Of als ik of een van mijn collega’s zien dat je gedrag opvallend verandert.”

Zelf verantwoordelijk
“Het is belangrijk dat studenten op tijd aangeven dat er iets is. Dan kunnen we samen naar een oplossing zoeken. Het geeft een goed gevoel om de persoonlijke situatie van een student te verbeteren. Maar dat gevoel is voor mij een bonus. Het draait niet om mij, maar om mijn studenten. Ik wil dat ze zich vertrouwd bij mij voelen en aangeven als ik ze ergens mee kan helpen. Anders dan op de middelbare school ben je op het mbo meer verantwoordelijk voor je eigen toekomst. Je moet het zelf doen!”

Deel deze pagina: