BIZZ Talent Ondernemer van het Jaar 2014

Foto 2

 

Zeventienjarige student is ‘BIZZ Talent Ondernemer van het Jaar’

MBO Utrecht en UOA bundelen krachten om ondernemerstalenten te ontdekken en ontwikkelen

 

Arjan Habben Jansen (17) uit Zegveld mag zich officieel ‘BIZZ Talent Ondernemer van het Jaar 2014’ noemen. In acht maanden tijd heeft hij vanuit het niets een eigen, goedlopende onderneming opgezet. Met ‘Habbes Borduurstudio’ (habbesborduurstudio.nl) versloeg hij dinsdag 10 juni op het beursplein van het BIZZ Talent Event negen medestudenten uit het BIZZ Talent programma, een nieuw onderwijsprogramma voor het mbo op het gebied van ondernemerschap.

Nog voordat hij wist dat hij gewonnen had, kon Arjan al terugkijken op een geslaagd beursplein. “Ik heb mijn eerste opdracht voor vandaag alweer binnen”, reageerde hij op het feit dat iemand uit het aanwezige publiek spontaan een opdracht bij hem plaatste.

Arjan droeg zijn overwinning in de eerste plaats op aan zijn ouders. Als kind uit een echt ondernemersgezin is het ondernemerschap hem met de paplepel ingegoten. Dankzij hun steun kon Arjan zich namelijk als –toen nog– zestienjarige samen met zijn moeder inschrijven bij de Kamer van Koophandel en hoefde hij zich niet tegen te laten houden door zijn leeftijd. Bovendien hielpen zijn ouders hem met zijn eerste grote investering; de aanschaf van een borduurmachine. “Ik maak nog geen winst, eerst moet de machine terugbetaald worden. Maar daarvoor ben ik al heel ver op weg!”, aldus Arjan.

Samenwerking MBO Utrecht en UOA

Het BIZZ Talent programma, opgezet in een samenwerkingsverband tussen MBO Utrecht en de Utrechtse Ondernemers Academie (UOA), bevat een doorlopende competitie, waarbij de studenten steeds punten kunnen verzamelen. “De studenten zijn op bezoek geweest bij grote bedrijven als de Rabobank en NS Stations en hebben diverse opdrachten uitgevoerd. Met het beursplein van vandaag zijn we bij het slot van een intensief maar ook leerzaam programma aangekomen”, lichtte Johan Douwes, directeur UOA, het programma toe.

Op dit BIZZ Talent event presenteerden de studenten hun ondernemingen en resultaten aan het publiek. Een publieksstemming en jury bepaalden wie de uiteindelijke winnaar werd. De jury, bestaande uit Adri van der Wind (voorzitter College van Bestuur van MBO Utrecht), Henk Beekers (UOA), Martijn Laar (Rabobank Utrecht) en Dennis Evers (NS Stations) lette hierbij in de eerste plaats op de passie in het ondernemerschap. “Wij zijn op zoek naar de ziel van het ondernemerschap”, zo verwoordde juryvoorzitter Van der Wind dit. “Maar daarnaast letten we natuurlijk ook op de haalbaarheid. Zijn er klanten? Ben je onderscheidend genoeg?”

Verantwoord ondernemen

Dat ondernemen niet alleen maar draait om winst maken, hebben de studenten de afgelopen maanden ook ervaren. Zo hebben zij aan het begin van het programma een goed doel bepaald, namelijk Edukans. Aan dit goede doel doneren de studenten een deel van hun inschrijfgeld. Paul Verbraak nam dinsdag 10 juni namens Edukans een cheque van €250,- in ontvangst uit handen van de studenten. “Met dit bedrag kunnen wij ruim 16 kinderen een jaar lang onderwijs bieden. Ik hoop dat zij dankzij jullie hulp ook ondernemers kunnen worden”, bedankte Verbraak de BIZZ Talent studenten.

Deel deze pagina: