De brasserie: studenten Horeca en Toerisme stappen de praktijk in

5 juli 2024

Bijzondere vormen van onderwijs: MBO Utrecht staat er bol van! Hier draait alles om persoonlijk leren, afstemming met het werkveld, extra trainingen, geweldige projecten en prachtige praktijklokalen. Bij MBO Utrecht volgt het ene mooie verhaal het andere op.

In het hart van de MBO Utrecht Onderwijsboulevard bloeit een nieuw initiatief op: brasserie De Walvis, een levendige ontmoetingsplek waar studenten van de Academie voor Horeca en Toerisme hun theoretische kennis in de praktijk kunnen brengen.

brasserie horeca toerisme studenten
coördinator Domar begeleidt studenten in de keuken.

Werken, leren, fouten maken en vragen stellen

Domar, begeleider en coördinator van de brasserie, vertelt enthousiast over de toegevoegde waarde van de brasserie voor studenten en de school: “Het feit dat je hier direct in de praktijk kunt uitvoeren wat je leert, maakt voor de student duidelijker waar die mee bezig is.” Studenten krijgen de mogelijkheid om leiding te geven, roosters te maken, personeel te managen en zelfs de menukaart en promotiestrategieën te ontwikkelen. Door in een leeromgeving aan de slag te gaan, versterken studenten hun kennis en vaardigheden. Maar ze mogen er ook fouten maken en volop vragen stellen.

De horeca ontdekken

Rafello, een eerstejaarsstudent in de opleiding Meewerkend Horeca ondernemer, vindt het werken in de brasserie erg waardevol. “Ik leer hier hoe ik koffie moet maken, een biertje moet tappen en hoe ik klanten kan helpen,” vertelt hij. “In plaats van alles uit een boek te leren, kan ik hier alles echt uitproberen.” Rafello werkt vooral tijdens borrels en lunchdiensten. “Tijdens de lunch komen er vaak studenten langs voor een hapje, en bij borrels zijn het vooral bedrijven die langskomen,” legt hij uit. “Het is leuk om in een leeromgeving te ontdekken hoe het zou zijn om een restaurant te werken. ”

Professionele setting

Luc, een tweedejaarsstudent Leidinggevende toerisme, is ook enthousiast over de brasserie. “Het is geweldig om hier te werken. Er is veel interactie tussen studenten en docenten, wat de sfeer heel persoonlijk maakt,” zegt Luc. Hij waardeert vooral de praktijkervaring die hij opdoet. “Wat ik hier vooral geleerd heb, is hoe ik mensen op een formelere manier moet aanspreken. In mijn huidige bijbaan is alles informeel, maar hier leer ik hoe het er in een meer professionele setting aan toe gaat.”

Luc werkt bij verschillende evenementen in de brasserie en ziet dit als een manier om zijn uren aan te vullen en waardevolle ervaring op te doen. “Binnenkort hebben we een gala en ik kijk er echt naar uit om te helpen. Het is fijn om te werken met mensen zoals Domar, die iedereen bij naam kent en meer is dan alleen een docent. Ze is de ideale persoon om ons door deze praktijkervaring heen te begeleiden.”

Realistische kijk op de toekomst

De brasserie van MBO Utrecht laat zien hoe belangrijk praktijkonderwijs is voor de opleiding van toekomstige horecamedewerkers en toerismeprofessionals. Het biedt studenten een realistische kijk op hun toekomstige werkveld en de kans om hun vaardigheden in een veilige en ondersteunende omgeving te ontwikkelen. Zoals Domar zegt: “Ik voorzie dat onze studenten hier op een fijne manier leren wat zij nodig hebben om succesvol te zijn in hun carrière.”

Wil je meekijken met Domar, Rafello en Luc tijdens hun werk in de Brasserie? Bekijk dan de video op ons YouTubekanaal.