Beroepsbijeenkomst voor pedagogische professionals bij MBO Utrecht

21 september 2023

Gisteren vond op de MBO Utrecht Onderwijsboulevard een bijeenkomst plaats voor medewerkers, docenten en studenten in de kinderopvang. Het evenement werd georganiseerd door PPINK, de beroepsvereniging voor pedagogisch professionals in kinderopvang. 

PPINK zet zich in voor het versterken van de positie van de pedagogisch professional en het vergroten van de waardering van het vak. Tijdens deze middag konden de deelnemers kennis delen en ervaringen uitwisselen. Want werken in de kinderopvang is leuk, maar ook best uitdagend. Er is dus veel van elkaar te leren.

Het programma startte met een werkbijeenkomst over professionele zeggenschap in de kinderopvang. Medewerkers gingen met elkaar in gesprek over hoe professionele zeggenschap in de kinderopvang kan worden vormgegeven. Vervolgens konden deelnemers een masterclass volgen van wetenschapsjournalist Mark Mieras. Zijn lezing ging over hersenontwikkeling bij kinderen en de rol hierbij van pedagogisch professionals. De masterclass was speciaal voor PPINK samengesteld om aan te sluiten bij het pedagogisch vakgebied.

“De pedagogisch professional is eigenlijk belangrijker dan de professor. De pedagogisch professional staat aan de wieg van de breinontwikkeling en speelt hier een belangrijke rol in, wat zich uit in de rest van het leven van een kind.”  – Mark Mieras, wetenschapsjournalist

Door een centrale locatie te combineren met online mogelijkheden was het bijwonen van het evenement heel toegankelijk. Een deel van de deelnemers van de dag was aanwezig op de Onderwijsboulevard, en ruim 200 professionals namen online deel via de livestream. Hiermee illustreerde de bijeenkomst de mogelijkheden van blended learning.

Naast pedagogisch professionals mochten ook docenten en studenten van MBO Utrecht aanwezig zijn bij de beroepsbijeenkomst. Dit was voor hen een mooie kans om de verbinding op te zoeken tussen het onderwijs en het werkveld. MBO Utrecht biedt opleidingen tot pedagogisch medewerker kinderopvang en gespecialiseerd pedagogische medewerker. Deze opleidingen worden zowel in BOL als BBL aangeboden. Meer weten over onze pedagogische opleidingen? Kijk dan op onze website.