Sofyan Amrabat toont discipline op het veld bij FC Utrecht en in de klas bij MBO Utrecht

Sofyan Amrabat FC Utrecht MBO Utrecht

“Mijn leven als profvoetballer spreekt tot de verbeelding. Voor elke jongen is het natuurlijk een droom om een profvoetballer te zijn. Ik koester dit en probeer daarom elke dag meer dan 100% procent te geven op het veld, school en in het leven. Mijn klas is trots op mij, omdat ik in het eerste team bij FC-Utrecht speel. Ze raakten er niet over uitgepraat toen ik bij de wedstrijd tegen Feyenoord met mijn voet het hoofd van Lex Immers trof. Dat ze mij op tv zagen, maakte een diepe indruk op de klas.”

De 19-jarige Sofyan Amrabat uit Huizen begon op zijn tiende als jong talent bij de jeugdopleiding van FC Utrecht. “Ik ben de enige van mijn lichting die is doorgebroken. Het is keihard werken als je als topsporter iets wilt bereiken. Maar je weet nooit wat er kan gebeuren. Daarom heb ik er alles aan gedaan om mijn mbo-diploma Marketing medewerker bij de Academie voor Economie en Ondernemen van MBO Utrecht in drie jaar te halen. Ik ga me hierna volledig op het voetbal richten.”

Extra hulp
Sofyan Amrabat heeft als profvoetballer tijdens zijn opleiding veel lessen gemist. “Ik kon bij FC Utrecht geen training overslaan, dus moest ik ’s avonds thuis veel inhalen. Gelukkig ben ik vanaf dag 1 extra geholpen door MBO Utrecht. Daar ben ik ze dankbaar voor. Ik heb hele goede begeleiding gehad van Mahmoud el Boustati en Renda Verbecke. Natuurlijk is het moeilijk om topsport en school te combineren, dat vereist discipline. Je hebt een keuze: je doet niks of je probeert er zoveel mogelijk uit te halen. Mijn grote voorbeeld, mijn broer Nordin, heeft ook zijn hbo-diploma gehaald. Ik begon op mijn zevende bij De Zuidvogels in Huizen. Drie jaar later werd ik bij de jeugdopleiding van FC Utrecht toegelaten. Sinds juli 2014 speel ik in de a-selectie én ik heb op 3 november 2015 mijn felbegeerde mbo-diploma opgehaald.”

Lange dagen
Doordeweeks begint zijn werkdag om half negen als hij met de auto uit Huizen vertrekt. “Ik heb om half tien een behandeling bij de fysiotherapeut. De training begint om stipt half elf in het sportcomplex Zoudenbalch achter het stadion. Na de lunch trainen we twee uur buiten op het veld. Tussendoor pak ik rust en is er tijd om te ontspannen. Ik ben om vijf uur klaar. Vaak ben ik ’s avonds gesloopt, want we maken lange dagen. Gelukkig heb ik veel steun aan mijn familie.”

Over vijf jaar
“Dan hoop ik in de Champions League te spelen, want dat is op clubniveau internationaal het hoogst haalbare voor een voetballer. Daar werk ik doelgericht naar toe. Mijn grote idool is Yaya Toure van Manchester City. Ik ben als middenvelder een vergelijkbare speler. Ik droom ervan om later ook bij een topclub in Engeland te spelen,” vertelt Sofyan Amrabat.

Maatwerk
Mentor en sportbegeleider Mahmoud el Boustati van MBO Utrecht veert omhoog als hij zijn pupil op televisie ziet. “Ik vind het nog steeds bijzonder dat hij zijn opleiding in de afstudeerrichting Marketing/commerciële economie in drie jaar heeft afgerond. Je kunt bij een kleinschalige organisatie als MBO Utrecht prima maatwerk leveren. Dat hebben we bij een groot sporttalent als Sofyan ook gedaan. Bij ons ben je geen nummer maar een individu. Sofyan kreeg van verschillende docenten extra opdrachten en meer uitleg als dat nodig was. Verder heeft ook Teammanager van de Academie voor Economie en Ondernemen, Renda Verbecke, Sofyan op een hele goede en efficiënte manier begeleid. Ze zorgde voor extra huiswerkbegeleiding. Zijn goede resultaten heeft hij te danken aan zijn grote inzet, discipline en nuchterheid. Ik ben heel erg trots op hem,” benadrukt zijn mentor Mahmoud.

Sofyan Amrabat FC Utrecht MBO Utrecht Sofyan Amrabat FC Utrecht MBO Utrecht

Deel deze pagina: