Studenten van de Academie voor Welzijn gaan op vrijdag de wijk in

“Wij zijn op vrijdag 3 juni naar Amerpoort Kamelenspoor gegaan. Daar hadden we een hele leuke middag met verschillende ouderen. Sommigen waren heel sociaal en vonden het leuk dat wij op bezoek kwamen. Deze lieve mensen hebben steun nodig en mensen om hen heen die naar hun verhalen luisteren. Een man had als cadeau loom armbandjes gemaakt, omdat wij lief voor hem waren geweest,” zegt Leyla Conenc van klas Feb1B. 

De eerstejaars student Welzijn doet met veertig anderen mee aan het Feb-project bij de Academie voor Welzijn. Dit project richt zich op Leren in de praktijk. Dit jaar zijn er twee eerstejaars klassen van Welzijn op vrijdag in de wijk actief. De jongeren hebben nog geen stage gelopen, omdat ze in februari begonnen met hun opleiding.

Samen knutselen
Klas Feb1B gaat op vrijdag 10 juni opnieuw naar Amerpoort Kamelenspoor. Dit is een woning in Maarssen voor volwassenen met een verstandelijke beperking. “De bewoners vinden het erg leuk om creatieve dingen te doen. Ze hebben een schema dat elke dag hetzelfde is, je ruimt bijvoorbeeld van elf tot half twaalf je kamer op. De bewoners doen daar helemaal niets aan knutselen. Wij knutselen op vrijdag met ze, drinken een kop koffie en nog veel meer dingen,” vertelt Leyla Conenc.

Docent Carrie Karsten zegt dat de studenten de afgelopen weken veel leuke reacties op het Feb-project kregen. “De Utrechtse stichting Uget2gether zei dat de kinderen en ouderen in het buurthuis genoten van onze activiteiten. Maar de studenten vonden het zelf ook leuk om van alles in de wijk te organiseren,” zegt Carrie Karsten, die samen met haar collega Judith Sturm het project uitvoert.

Elke vrijdag is anders
De stichting Uget2gether zet zich in om de leefbaarheid te verbeteren van de Utrechtse wijken Overvecht Noord en Zuid, Lunetten en Hoograven. Dat gebeurt door activiteiten bij basisscholen, een gehandicapteninstelling, Amerpoort, de Jaarbeurs, Uget2gether, een buurthuis, Fort van Democratie en een verzorgingstehuis. De MBO-studenten bedenken en organiseren dit. “De ene keer geven onze studenten les aan kinderen op een basisschool of ze regelen een gezellige lunch in een buurthuis. Een week later gaan ze met een aantal gehandicapten naar een dierentuin of wandelen ze buiten met een paar ouderen. Elke vrijdag is anders,” vertelt de docent.

Beter beeld
Volgens docent Judith Sturm is het Feb-project een goede manier om studenten met verschillende doelgroepen in aanraking te laten komen.“Ze leren in de praktijk om activiteiten op te zetten die aansluiten bij allerlei doelgroepen. Stage en een juiste beroepshouding zijn bij de opleidingen  Pedagogisch werk, Onderwijs Assistent en Maatschappelijke zorg heel belangrijk. Ik merk dat de studenten veel praktische kennis krijgen door hun werk bij de verschillende instellingen en organisaties. Pas zei iemand dat het mooi is om te zien hoe onze studenten zich inzetten voor de doelgroep. En daardoor gaat de doelgroep zich weer extra voor hen inzetten,” zegt Judith, docent bij de Academie voor Welzijn.

Trots
Judith is trots op haar studenten. “Ik vind het knap dat zij zoveel creativiteit hebben om al die leuke activiteiten op te zetten en uit te voeren. Ze doen er alles aan om hun professionele beroepshouding verder te ontwikkelen. Maar het allermooiste vind ik dat ze er zelf zo van genieten,” vindt Judith Sturm.

Academie voor Welzijn

Deel deze pagina: