Twee docenten MBO Utrecht op docentenreis naar de VS

Docenten Vera Verwimp en Maarten Besseling gaan van 15 tot en met 28 oktober 2017 voor MBO Utrecht op docentenreis naar Massachusetts. Zij zijn geselecteerd uit meer dan tweehonderd aanmeldingen. Er waren in totaal twintig plaatsen beschikbaar. 

Het gaat om een uitwisselingsprogramma van dertien dagen naar de staat Massachusetts in Amerika. Docenten uit het primair-, voortgezet onderwijs en MBO konden zich tot 1 mei 2017 aanmelden. De pilot is een initiatief van het Fulbright Center, EP-Nuffic en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Pilot
Meelopen als docent op een Amerikaanse school verruimt je blikveld, zei demissionair minister Bussemaker eind 2014. Ze stelde budget beschikbaar voor een driejarig uitwisselingsprogramma in 2015, 2016 en 2017. Doel is kennis te maken met de lesmethoden en de praktijk in het Amerikaanse onderwijs en deze kennis actief onder collega’s in Nederland te verspreiden. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekostigt het programma. Deelnemers betalen alleen de maaltijden en hun reisverzekering.

Fascinerend 
“Het lijkt me fascinerend om te zien hoe het er op een Amerikaanse school aan toe gaat. Dit hele onderwijssysteem is voor mij nieuw. Ik heb eerder stage gelopen op een Nederlandstalige basisschool in Madrid en die ervaring vergeet ik nooit meer. Nu krijg ik de mogelijkheid om voor mijn werk naar Amerika te gaan! Gaaf toch? Dit is een bijzondere manier om meer te leren over onderwijs en cultuur in het buitenland. Het is ook van toegevoegde waarde dat we in een gastgezin zitten. We kunnen zo extra veel opsteken en die kennis weer overdragen aan collega’s. Ik verwacht dat dit mij als persoon enorm verrijkt,”zegt Vera Verwimp (26 jaar). Zij geeft bij MBO Utrecht het vak Nederlands bij Dienstverlening: Helpende Zorg en Welzijn.

Onderwijsvernieuwing
Ook collega Maarten Besseling (36 jaar) is geselecteerd voor de docentenreis. Hij geeft de vakken Studiotechniek en Business bij de Herman Brood Academie. Verder is hij hoofddocent Podium- en evenemententechniek bij de MBO Theaterschool van het Albeda College in Rotterdam.“Ik ben heel erg bezig met onderwijsmethodieken, vernieuwing en de rol van het MBO daarin. Persoonlijk ben ik benieuwd hoe ze in de Verenigde Staten omgaan met het werken op projectbasis. Wat zijn hun ervaringen en hoe valt dit bij de studenten? Hoe werk je met meerdere leerjaren en hoe beoordeel je de reguliere vakken binnen een dergelijk project?”

“In Rotterdam werken we steeds meer met de methodiek van Covey. Het uitgangspunt hiervan is dat de student de baas is van zijn eigen leren en dat hij tijdens zijn opleiding zijn eigen plan trekt. Er zijn diverse scholen in Amerika die met dezelfde methodiek werken en Covey is nota bene een Amerikaan. Ik kijk nu al naar al die nieuwe ervaringen van onze docentenreis uit,”zegt de docent enthousiast.

Oriëntatie 
Het uitwisselingsprogramma begint met een groepsgewijze voorbereiding in Nederland. Daarna volgt bij aankomst in Amerika een oriëntatieprogramma van drie dagen Ook krijgen de docenten individuele praktijkervaring in kleine groepjes van twee of drie personen per school. Het Institute for Training and Development verzorgt het programma in Massachusetts.

Vera Verwimp vlogt over haar ervaringen in Amerika. Nieuwsgierig? Bekijk dan de vlogs hieronder.

Deel deze pagina: