Van de havo naar het mbo

Van de havo de overstap maken naar het mbo, het klinkt misschien niet als een logische keuze. Waarom zou je niet naar het hbo gaan? Nou, bijvoorbeeld omdat de stap naar het hbo best groot, of zelfs te groot kan zijn. Omdat het mogelijk is om al in havo 3 of 4 over te stappen en meer beroeps- en praktijkgericht verder te leren. En omdat het mbo ook een mooie tussenstap en voorbereiding is op een hbo-studie.

Online Presentatie
Zit jij te denken aan een overstap naar het mbo? Docent Paul legt je in de online presentatie hieronder uit wat je allemaal kan verwachten.

Verhalen van studenten

Deze studenten maakten allemaal heel bewust de keuze voor het mbo en hebben daar nog geen moment spijt van gehad!

Kim maakte de havo niet af, maar koos voor Verpleegkunde

Teun en Stefan kozen voor een MHBO-opleiding als opstap naar het hbo.

Antonie ging van de havo naar de opleiding Muzikant Dance.

De voordelen: van havo naar mbo

 1. Beroepsgericht: je bent bezig met een vak dat je leuk vindt (minder in de boeken en meer praktijk).
 2. Je loopt stage, dus je ervaart hoe het is om in de praktijk te werken.
 3. Je hebt een voorsprong als je nog verder wilt leren op het hbo. Zo heb je al stage gelopen, geleerd om zelfstandig te werken en  in projecten samengewerkt met medestudenten.
 4. Het geeft je extra tijd om te ontdekken welke hbo-opleiding bij jou past.
 5. Het maakt niet uit welk profiel je hebt gekozen. Je kunt zelfs met een profiel zorg en welzijn starten met een technische opleiding.
 6. Een tussenstap op het mbo geeft je extra tijd om te ontdekken welke hbo-opleiding je wilt doen.
 7. Heb je ambitie om op het hbo verder te leren? We hebben een aantal MHBO-opleidingen, daarmee ga je goed voorbereid naar het hbo.

Tips

Twijfel je of je moet kiezen voor een hbo of mbo-opleiding? Wij hebben een paar tips:

 1. Geef je op om te chatten met een student. Vraag bijvoorbeeld hoe is het om te studeren op het mbo en hoeveel lessen en stages je hebt.
 2. Praat erover met je ouders, vrienden en decaan. Bepaal samen wat de beste keuze is voor jou.

 

Online studiekeuzehulp

Heb je hulp nodig bij je studiekeuze? Check onze online studiekeuzehulp eens daar kun je je opgeven om te chatten met een student, je kunt online presentaties terugkijken en een virtuele rondleiding volgen.

Online studiekeuzehulp

Onze opleidingen

Bekijk het overzicht met alle mbo opleidingen bij MBO Utrecht.

Opleidingen

 

Meest gestelde vragen

 • Wat zijn de grootste verschillen met de havo?

  Je bent veel in de praktijk bezig door middel van projecten, maar ook loop je stage. Bij een mbo-opleiding ben je minder met boeken bezig en meer in de praktijk.

 • Kan ik mijn mbo nu versneld doen?

  Er zijn mogelijkheden om je opleiding versneld af te ronden, maar dit is altijd maatwerk. Je stemt dit af met een docent van opleidingen.

 • Wat is het verschil tussen MHBO en havo?

  In vergelijking met de havo is het MHBO een meer beroepsgerichte en praktijkgerichte opleiding, met stage (beroepspraktijkvorming) en veel beroepsgerichte vakken. Je krijgt onder andere veel contacturen voor Nederlands en verwante vakken en je wordt geleidelijk op het propedeuseniveau van het hbo gebracht. Hierdoor ben je uitstekend voorbereid op een vervolgstudie in het hbo.

 • Is MHBO een betere voorbereiding op het hbo?

  Een MHBO-opleiding bereidt je beter voor op het hbo. Het voordeel voor jou is dat je twee à drie jaar praktijkervaring hebt én extra beroepsgerichte vakken volgt voor het hbo. Je krijgt bijvoorbeeld lesstof en methodes uit het propedeusejaar van het hbo, maar met extra tijd en uitleg. Zo kun je rustig wennen aan studeren op hbo-niveau.

   

Volg ons

Via social media kan je nu al ervaren wat er gebeurt op MBO Utrecht.