De Week van Zorg en welzijn laat studenten zien hoe breed de wereld van de zorg is

“Er zijn heel veel ouderen die zich eenzaam voelen. Als je ziet hoe blij en gelukkig ze door onze actieweek worden, geeft dat zoveel voldoening.” Wachtend tot de eieren koken, kijken Macy Zwarteveen (22 jaar uit Culemborg) en Valerie van Mildert (20 jaar uit Maarssen) of de hapjes klaar zijn. De twee studenten van de Utrechtse Zorgacademie zitten in het tweede jaar van de opleiding Verzorgende IG (niveau 3) bij MBO Utrecht.

Albert van Koningsbrugge
Samen met dertien klasgenoten zijn ze vrijdagmiddag 17 maart op de psychogeriatrische afdeling van het verpleeghuis Albert van Koningsbrugge in Utrecht. Daar bakken ze met de bewoners en een paar vrijwilligers koekjes, knutselen ze en maken ze paasversieringen. De activiteiten zijn onderdeel van de Week van Zorg en Welzijn.

Week van Zorg en Welzijn, MBO Utrecht

Bewustmaken
“Wij willen door deze actieweek laten zien hoe breed de wereld van zorg en welzijn is. De vraag naar personeel in de (ouderen)zorg neemt alleen maar toe. Daarom vinden wij het zo belangrijk om de jongeren zo goed mogelijk voor te bereiden op de beroepspraktijk, bijvoorbeeld in een zorginstelling,” zegt Nienke Hylkema, docent Verpleegkunde en Verzorging bij de Utrechtse Zorgacademie van MBO Utrecht.

Week vol activiteiten
De Utrechtse Zorgacademie deed van 13 tot en met 17 maart mee aan De Week van Zorg en Welzijn. Een greep uit de activiteiten: elke dag belden studenten in Bunnik met eenzame ouderen die zich hadden opgegeven bij de Zilverlijn. Een groep liep woensdag mee met de woongroepen van Bartiméus in Zeist. Weer een andere groep verzorgde bij het Leger des Heils een verwenmiddag voor bewoners van de Meerenhoef in De Meern.

Gratis beldienst
Verschillende studenten hebben zich ook ingezet voor de Zilverlijn, een gratis beldienst voor eenzame ouderen. Gewoon voor een luisterend oor of een prettig gesprek. Dat leverde bij de studenten bijzondere momenten op. Studente verpleegkunde Sanae (19) sprak met een mevrouw die aangaf dat ze best alleen was. “Het zou zomaar kunnen dat ik de enige persoon was die ze die dag heeft gesproken. Dat vond ik heel heftig. Ik doe met het bellen niet alleen hen een plezier, maar ik help ook mezelf ermee. Je moet vrolijk en positief door het leven gaan, ook op je oude dag.”

Week van Zorg en Welzijn, MBO Utrecht

Nationaal Ouderenfonds
Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds, is erg blij met de enthousiaste studenten. “Zo’n telefoontje betekent heel veel voor eenzame ouderen. Voor sommigen is het zelfs het enige sociale contact in de week. We zijn de studenten erg dankbaar voor hun inzet!”

 

Deel deze pagina: