Bekijk alle opleidingen

Medewerker evenementenorganisatie

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Ben je creatief, flexibel en steek je graag de handen uit de mouwen? Bij de opleiding Medewerker evenementenorganisatie op de Event Academie van MBO Utrecht stomen wij je klaar voor een dynamisch beroep in de vrijetijdssector.

De opleiding

In deze video vertelt docent Lieke Loeters je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Een medewerker evenementenorganisatie moet van vele markten thuis zijn. Hoe kun je bijvoorbeeld jouw creatieve gedachten omzetten in een pakkend concept? En hoe speel je in op de wensen van de klant? Welke mensen en middelen heb je nodig om een (online)evenement tot een succes te maken? Deze opleiding geeft je antwoord op deze vragen en geeft je de benodigde tools.

  We zijn een brede opleiding, waarbij je niet alleen vaardigheden leert die je nodig hebt in de vrijetijdssector, maar ook kunt toepassen in andere sectoren. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld je communicatieve vaardigheden en leren we je assertief te zijn. Verder besteden wij onder andere veel tijd aan het bedenken van een goed concept en leer je welke marketinginstrumenten je kunt inzetten tijdens een promotieactie. Ook besteden wij veel aandacht aan ondernemerschap en organiseren.

  Wij vinden het juist in deze tijd extra belangrijk dat je leert om te gaan met veranderde omstandigheden. Hoe vertaal je bijvoorbeeld een fysiek evenement naar een pakkend online concept? En hoe kun je een locatie coronaproof maken om een event toch op een veilige manier door te laten gaan? Zo leren wij je flexibel om te gaan met een veranderende vraag van een opdrachtgever.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Medewerker evenementenorganisatie is een driejarige opleiding. Naast het volgen van theorielessen, doe je ook veel praktijkervaring op en bouw je een goed netwerk op binnen de vrijetijdssector.

  Theorie

  Je volgt verschillende vakken, waarmee je relevante kennis verzamelt en verschillende competenties ontwikkelt die je nodig hebt in de praktijk. De volgende vakken worden onder andere aangeboden:

  • Eventmanagement
  • Marketing
  • Communicatie
  • Productie
  • Banqueting
  • Visual Arts & Webdesign
  • Presentatietechnieken
  • Sociologie
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
  • Verder bieden we Spaans aan als tweede vreemde taal
  Keuzedelen

  In studiejaar drie worden er interessante keuzedelen aangeboden. Jij bepaalt zelf welk keuzedeel het beste bij jou past. Je kunt kiezen uit:

  • Arbo, kwaliteitszorg & hulpverlening. Hierbij krijg je onder andere een EHBO/BHV-cursus.
  • Voorbereiding hbo.
  Projecten: BizzNizz en SkillsLab

  Vanaf studiejaar twee volg je het zogenaamde BizzNizz-programma. Samen met een aantal andere studenten richt je een eigen bedrijf op, schrijf je een ondernemingsplan en neem je opdrachten aan van interne en externe partijen. Door het volgen van dit programma ontdek je of er een ondernemer in jou schuil gaat en ontwikkel je jouw ondernemersvaardigheden. Tijdens SkillsLab ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt voor examens. Je werkt in een groepje aan een uitdagende opdracht waarin verschillende vakken terugkomen, bijvoorbeeld Engels, Productie en Marketing. Zo leer je door te doen!

  Fieldtrips

  In het eerste leerjaar verzorgen we één dag in de week fieldtrips naar een aantal interessante externe locaties. Hier krijg je niet alleen een exclusief kijkje achter de schermen, maar ook praktijklessen. Denk hierbij aan onderwerpen als klantvriendelijkheid, assertiviteit en samenwerken. Maar ook aan lessen over hoe je de rol van gastheer/gastvrouw vervult of een bardienst draait.

  De locaties die we dit jaar bezocht hebben zijn o.a.:

  • Het Huis, Utrecht
  • Westergasfabriek, Amsterdam
  • Molenvlietpark (festivalterrein SummerLake Outdoor), Woerden
  • Zimihc Theater Stefanus, Utrecht
  EventLab

  Van het eerste tot het derde studiejaar doe je veel praktijkervaring op via het leerwerkbedrijf EventLab. Je werkt hier, onder deskundige begeleiding, actief aan je vaardigheden door diverse werkzaamheden te verrichten op echte evenementen van externe opdrachtgevers. Door op veel verschillende evenementen te werken, ontdek je waar jouw interesse ligt, doe je relevante werkervaring op en vergroot je jouw netwerk. Gelukkig hebben we ook in deze tijd veel praktijkopdrachten bij diverse opdrachtgevers. Denk hierbij aan: The Halloween Fright Nights, Het Nederlands Filmfestival en SPRING in Autumn.

 • Stagelopen

  Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan stagelopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Naast je werkzaamheden voor ons leerwerkbedrijf EventLab, ga je twee keer op stage: het eerste halfjaar van het tweede studiejaar en het tweede halfjaar van het derde studiejaar. Een 2e-jaars stage mag – onder voorbehoud – ook in het buitenland.

  Je mag in je eigen interesseveld op zoek gaan naar een stage. Natuurlijk word je in dit zoekproces ondersteund door de lessen en begeleiding van docenten van onze opleiding. Gelukkig hebben we gemerkt dat ook in deze tijd het vinden van een stage geen problemen oplevert.

  De Event Academie werkt samen met o.a.:
  • Sanoma
  • Q-dance
  • Landgoed de Horst
  • Walibi Holland
  • HBFS
  • DeFabrique Evenementenlocatie
  • Nederlands Film Festival
  • Stichting Opkikker.
  • Gemeente Utrecht

  Benieuwd hoe een stage eruit ziet? Bekijk dan snel de video waarin Insider Femke jou meeneemt op haar stage!

 • Vooropleiding en toelating

  Ben je enthousiast geworden over onze opleiding en voldoe je aan één van de onderstaande eisen? Dan mag je je aanmelden voor de opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Ik merkte dat ik goed was in het organiseren van evenementen en dat ik daar veel voldoening uit haal. Nu wil ik dat groter aanpakken.

Evangela

Echt iets voor mij?

Vind je het super leuk om voor vrienden en familie een feestje te organiseren? Zou je dolgraag een kijkje willen nemen achter de schermen van een groot festival, een grote beurs of zakelijk evenement? Plannen om later jouw eigen evenementenbureau op te richten? Of juist op zoek naar een leuke mbo marketing-communicatieopleiding als tussenstap voor inschrijving op een hbo-opleiding? Dan is deze studie echt iets voor jou! 5 redenen om voor deze opleiding bij MBO Utrecht te kiezen.

 1. Persoonlijke aandacht van topdocenten met praktijkervaring
  Bij het kleinschalige MBO Utrecht krijg je les van ervaren docenten mét praktijkervaring die weten hoe ze jou persoonlijk moeten begeleiden.
 2. Met één been in de praktijk
  Bij deze opleiding doe je al meteen veel praktijkervaring met ons leerwerkbedrijf EventLab en is stage een heel belangrijk onderdeel.
 3. Intensieve samenwerking met de vrijtijdsector
  Al jarenlang werken wij samen met talloze (internationale) bedrijven en organisaties uit de vrijetijdssector. Ze verzorgen gastcolleges, geven praktijkopdrachten en bieden stages.
 4. Veel aandacht voor ondernemerschap
  Bij ons is veel aandacht voor het ontwikkelen van jouw ondernemende vaardigheden.
 5. Stevige basis voor jouw toekomst
  Of je nu direct aan het werk gaat, ondernemer wordt of door gaat studeren; in alle gevallen zorgen we voor een stevige basis voor jouw toekomst.

Waarom juist nu een evenementenopleiding doen?

Denk jij na over een evenementenopleiding, maar twijfel je nog door het effect van corona op de evenementenwereld? Dat is maar al te goed te begrijpen. Docent Lieke en student Femke leggen in een speciale video uit waarom je juist nu voor een evenementenopleiding moet kiezen.

Na de opleiding

Starter op de arbeidsmarkt

Na het behalen van je diploma kun je verschillende functies vervullen in de evenementenbranche en de vrijetijdssector. Als afgestudeerd medewerker evenementenorganisatie kun je onder andere werken bij evenementenbureaus, culturele organisaties, jaarbeurzen, in de horeca- & toerismebranche en bij de meest uiteenlopende bedrijven. Daarnaast biedt het diploma een goed startniveau voor diverse marketingfuncties in andere sectoren.

Doorstromen naar het hbo

Ook biedt onze opleiding een mogelijkheid voor een goede doorstroom naar het hbo. Dit proces wordt actief ondersteund middels het keuzedeel ‘Voorbereiding hbo’. Tijdens dit keuzedeel ga je aan de slag met studiekeuzechecks, krijg je een rondleiding op hogescholen uit ons netwerk en vertellen oud-studenten die naar het hbo zijn gegaan hun verhaal. Jaarlijks stroomt 45% van onze studenten door naar het hoger beroepsonderwijs. Bijvoorbeeld in de richting van Marketing en Communicatie, Economie en Management, Kunst & Economie, Eventmanagement en Leisure en Events.

Benieuwd waarom insider Femke en onze andere insiders het zo leuk vinden om bij MBO Utrecht te studeren? Bekijk dan snel de video!

 

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2021
 • Event Academie
 • Daltonlaan 300 in Utrecht (Google Maps)
 • 25147 / Medewerker evenementenorganisatie
 • Nee
 • Ja, als je van de havo komt kun je de opleiding versnellen naar 2- 2,5 jaar. In de tweede periode bekijken we samen of je in aanmerking komt voor het versnelde traject. Dit doen we aan de hand van je cijfers en studiehouding.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Als de omstandigheden dat toelaten nodigen we je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Event Academie

Daltonlaan 300
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Event Academie

Rondleiding Daltonlaan 300

Benieuwd hoe onze locatie aan de Daltonlaan 300 er van binnen uit ziet? Insiders Femke, Ilja en Rick nemen jullie mee door de Daltonlaan 300.

Feiten & Cijfers
5, 7 Studenttevredenheid
6, 3 Landelijk
56% Geslaagden
61% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Ik ben nu freelance (senior) producer in de televisiewereld en kom net terug van een lange reis in Sicilië voor een programma op RTL/Videoland. Uiteindelijk allemaal tot stand gekomen door mijn stage bij Talpa in 2013 via deze opleiding.

Thomas Siepelinga

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en andere studiekeuze-events!

Studiekeuze-events