Bekijk alle opleidingen

Medewerker evenementenorganisatie

Ben je creatief en steek je graag de handen uit de mouwen? Bij de opleiding Medewerker evenementenorganisatie op de Event Academie van MBO Utrecht stomen wij je klaar voor de echte evenementenwereld!

Wil jij dit schooljaar nog starten met een opleiding? Aanmelden kan nog voor deze opleiding, maar we kunnen je helaas niet garanderen dat je ook geplaatst wordt.

De opleiding

Omdat onze Open Dagen, meeloopdagen en oriëntatiemiddagen helaas niet door konden gaan hebben wij een online presentatie opgenomen. Docent Renske vertelt je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Nederland is een écht evenementenland. Jaarlijks zijn er meer dan duizend festivals, weekenden vol sportevenementen en dagelijks honderden zakelijke events. Ben jij klaar voor een uitdagende opleiding in een van de sterkst groeiende economische branches?Nieuwsgierig naar hoe je met jouw evenement kan zorgen voor een onuitwisbare herinnering bij bezoekers? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou

  Een medewerker evenementenorganisatie moet van vele markten thuis zijn. Hoe kun je bijvoorbeeld jouw creatieve gedachten omzetten in een pakkend evenementconcept? En hoe speel je in op de wensen van de klant? Welke mensen en middelen heb je nodig om een event tot een succes te maken? Deze opleiding geeft je antwoord op deze vragen en geeft je de benodigde tools.

  Wij maken je wegwijs in evenementenland en leren je hoe je een evenement moet organiseren. Zo besteden wij onder andere veel tijd aan het bedenken van een goed concept, leer je welke marketinginstrumenten je kunt inzetten om bezoekers te trekken en staan wij stil bij de productie van een evenement.

  Video: Dit leer je allemaal

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Medewerker evenementenorganisatie is een driejarige opleiding. Naast het volgen van theorielessen, doe je ook veel praktijkervaring op en bouw je een goed netwerk op binnen de evenementenbranche.

  Theorie

  Je volgt verschillende vakken, waarmee je relevante kennis verzamelt en verschillende competenties ontwikkelt die je nodig hebt in de praktijk. De volgende vakken worden onder andere aangeboden:

  • Eventmanagement
  • Productie
  • Banqueting
  • Marketing
  • Communicatie
  • Visual Arts & Webdesign
  • Presentatietechnieken
  • Sociologie
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
  • Verder bieden we Spaans aan als tweede vreemde taal
  Keuzedelen

  In studiejaar drie worden er interessante keuzedelen aangeboden. Jij bepaalt zelf welk keuzedeel het beste bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:

  • Arbo, kwaliteitszorg & hulpverlening. Hierbij krijg je bijvoorbeeld een EHBO/BHV-cursus.
  • Voorbereiding hbo
  Projecten: Eventtaak, BizzNizz en SkillsLab

  Tijdens leerjaar één bedenk je tijdens Eventtaak samen met wat medestudenten een evenement dat past bij een bepaalde doelgroep. Uiteindelijk word je vanaf blok 3 uitgedaagd om ‘kleinschalige’ evenementen te organiseren.

  Tijdens leerjaar 1 werk je elke woensdag aan je Eventtaak. Daarbij organiseer je samen met een groepje medestudenten een fictief evenement. Aan het einde van het schooljaar ga je met alle eerstejaars studenten een écht eigen evenement organiseren.

  Vanaf studiejaar twee volg je het zogenaamde BizzNizz-programma. Samen met een aantal andere studenten richt je een eigen bedrijf op, schrijf je een ondernemingsplan en neem je opdrachten aan van interne en externe partijen. Door het volgen van dit programma ontdek je of er een ondernemer in jou schuil gaat en ontwikkel je jouw ondernemersvaardigheden.

  Tijdens SkillsLab ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt voor examens. Je werkt in een groepje aan een uitdagende opdracht waarin verschillende vakken terugkomen, bijvoorbeeld Engels, Productie en Marketing. Zo leer je door te doen!

  Praktijk: EventLab

  Van het eerste tot het derde jaar doe je veel praktijkervaring op via het leerwerkbedrijf EventLab. Je werkt hier, onder deskundige begeleiding, actief aan je vaardigheden door diverse werkzaamheden te verrichten op echte evenementen van externe opdrachtgevers. Zo kun je bijvoorbeeld een bardienst draaien op het Best Kept Secret festival, artiesten begeleiden op Defqon.1, de rol van gastheer/gastvrouw vervullen tijdens de Libelle Zomerweek of in een Opkikkerpak rondlopen tijdens een Super Opkikkerdag. Door op veel verschillende evenementen te werken, ontdek je waar jouw interesse ligt, doe je relevante werkervaring op en vergroot je jouw netwerk.

 • Stagelopen

  Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan stagelopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Naast je werkzaamheden voor ons leerwerkbedrijf EventLab, ga je twee keer op stage: het eerste halfjaar van het tweede studiejaar en het tweede halfjaar van het derde studiejaar. Een 2e-jaars stage mag onder voorbehoud ook in het buitenland.

  Je mag in je eigen interesseveld op zoek gaan naar een stage. Natuurlijk word je in dit zoekproces ondersteund door de lessen en begeleiding van docenten van onze opleiding.

  Met deze grote evenementen en bedrijven werkt MBO Utrecht allemaal samen: 

 • Vooropleiding en toelating

  Ben je enthousiast geworden over onze opleiding en voldoe je aan één van de onderstaande eisen? Dan mag je je aanmelden voor de opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Ik kwam er achter dat ik heel goed ben in organiseren. Toen ik dat eenmaal wist, ben ik gaan googelen welke studie daarbij past. Zo ben ik bij de Event Academie van MBO Utrecht uitgekomen.

Lieke

Echt iets voor mij?

Vind je het super leuk om voor vrienden en familie een feestje te organiseren? Zou je dolgraag een kijkje willen nemen achter de schermen van een groot festival, een grote beurs of zakelijk evenement? Plannen om later jouw eigen evenementenbureau op te richten? Of juist op zoek naar een leuke mbo marketing-communicatieopleiding als tussenstap voor inschrijving op een hbo-opleiding? Dan is deze studie echt iets voor jou! 5 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen.

 1. Les van topdocenten met praktijkervaring
  Bij het kleinschalige MBO Utrecht krijg je les van ervaren docenten mét praktijkervaring die weten hoe ze jou persoonlijk moeten begeleiden.
 2. Met één been in de praktijk
  Bij deze opleiding doe je al meteen veel praktijkervaring met ons leerwerkbedrijf Event-Lab en is stage een heel belangrijk onderdeel.
 3. Intensieve samenwerking met de evenementenbranche
  Al jarenlang hebben wij een samenwerking op het gebied van gastcolleges, praktijkopdrachten en stages met talloze (internationale) bedrijven en organisaties uit de evenementenbranche.
 4. Veel aandacht voor ondernemerschap
  Bij ons is veel aandacht voor het ontwikkelen van jouw ondernemende vaardigheden.
 5. Stevige basis voor jouw toekomst
  Of je nu direct aan het werk gaat, ondernemer wordt of door gaat studeren; in alle gevallen zorgen we voor een stevige basis voor jouw toekomst.

Na de opleiding

Starter op de arbeidsmarkt

Na het behalen van je diploma kun je onder andere aan de slag in de evenementenbranche. De evenementenbranche behoort tot de sterkst groeiende economische sectoren van Nederland. Medewerkers evenementenorganisatie kunnen kiezen uit een sterk stijgend aantal vacatures bij o.a. evenementenbureaus, culturele organisaties, jaarbeurzen, in de horeca- & toerismebranche en bij de meest uiteenlopende bedrijven. Daarnaast biedt het diploma een goed startniveau voor diverse marketingfuncties.

Doorstromen naar het hbo

Ook biedt onze opleiding een mogelijkheid voor een goede doorstroom naar het hbo. Dit proces wordt actief ondersteund middels het keuzedeel ‘Voorbereiding hbo’. Tijdens dit keuzedeel ga je aan de slag met studiekeuzechecks, krijg je een rondleiding op hogescholen uit ons netwerk en vertellen oud-studenten die naar het hbo zijn gegaan hun verhaal. Jaarlijks stroomt 45% van onze studenten door naar het hoger beroepsonderwijs. Bijvoorbeeld in de richting van Marketing en Communicatie, Economie en Management, Kunst & Economie, Eventmanagement en Leisure en Events.

Zelfstandig ondernemer

Denk je erover na om bijvoorbeeld een eigen evenementenbureau of marketingcommunicatiebedrijf op te richten? Tijdens het ondernemerschapsprogramma BizzNizz ga je ontdekken of er een echte ondernemer in jou schuil gaat en ontwikkel je diverse ondernemersvaardigheden. Misschien ben je straks net zo enthousiast als sommige oud-studenten en schrijf je je net als jouw voorgangers nog tijdens jouw opleiding in bij de Kamer van Koophandel.

Ik hoefde niet op zoek naar een baan, het komende halfjaar werk ik bij EventLab. En daarna? Ik zie het wel, één ding is zeker; ik wil niet doorstuderen maar lekker in de praktijk aan de slag.

Ilse

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2020
 • Event Academie
 • Daltonlaan 300 in Utrecht (Google Maps)
 • 25147 / Medewerker evenementenorganisatie
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

 

Locatie

Event Academie

Daltonlaan 300
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Event Academie
Feiten & Cijfers
7, 2 Studenttevredenheid
6, 9 Landelijk
50% Doorstroom HBO
57% Landelijk
70% Geslaagden
68% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Geen studiekeuze gemaakt? Bekijk onze
online presentaties, virtuele rondleiding of chat met studenten.

Online studiekeuzehulp