Bekijk alle opleidingen

Medewerker evenementenorganisatie

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Ben je creatief, flexibel en steek je graag de handen uit de mouwen? Op de Event Academie van MBO Utrecht stomen wij je klaar voor een dynamisch beroep in de vrijetijdssector.

De opleiding

In deze video vertelt docent Lieke Loeters je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Als medewerker evenementenorganisatie ben je een creatieve alleskunner. Hoe zet je jouw creatieve gedachten om in een pakkend concept? Hoe speel je in op de wensen van de klant? Welke mensen en middelen heb je nodig om een (online) evenement tot een succes te maken? Dit en nog veel meer leer je op de Event Academie! Waar je les krijgt van een bevlogen docententeam met veel werkervaring in de evenementenwereld. En waar veel persoonlijke aandacht is voor jou als student en hoe je je kan ontwikkelen.

  We zijn een brede opleiding. Dat betekent dat je de skills die je leert niet alleen in de vrijetijdssector kunt gebruiken, maar ook in andere sectoren. Zo werken we bijvoorbeeld aan je communicatieve vaardigheden en leren we je zelfverzekerd te zijn en krijg je les in ondernemerschap en organiseren.

  Wij vinden het – zeker in deze tijd – extra belangrijk dat je leert creatief om te gaan met veranderde omstandigheden. Hoe vertaal je bijvoorbeeld een fysiek evenement naar een online versie? En hoe kun je een locatie Coronaproof maken om een event toch op een veilige manier door te laten gaan? Bij ons ontwikkel je skills om flexibel om te gaan met een steeds veranderende vraag van een opdrachtgever.

 • Inhoud en vakken

  Deze opleiding aan de Event Academie duurt drie jaar. Je volgt theorielessen op school en loopt twee keer een stage. Je opleiding bestaat vooral uit heel veel praktijkervaring opdoen! Praktijkles bij poppodium Ekko, een fieldtrip naar de Westergasfabriek en werkzaamheden verrichten op een evenement zoals The Halloween Fright Nights of de Margriet Winterfair. Het is slechts een kleine greep uit de activiteiten die we ondernemen om je het vak echt te laten zien en ervaren.

  Vakken
  Je volgt verschillende theorievakken waarin je verschillende competenties ontwikkelt die je nodig hebt in de praktijk. Dit zijn vakken zoals: Eventmanagement, Marketing, Productie, Banqueting, Webdesign, Presentatietechnieken en Sociologie. Ook krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap en heb je Spaans als tweede vreemde taal. In het derde studiejaar mag je ook een keuzedeel kiezen, waarbij je wat dieper in een bepaald onderwerp duikt.

  Fieldtrips
  Echt proeven van het vak kan natuurlijk alleen in de praktijk. Daarom zijn er al vanaf het eerste leerjaar fieldtrips naar evenementenlocaties. Daar krijg je les in de praktijk, en een exclusief kijkje achter de schermen. Zo gingen we bijvoorbeeld al op bezoek bij Het Huis Utrecht, Tivoli en Molenvlietpark, het festivalterrein van SummerLake Outdoor.

  EventLab
  Echte praktijkervaring doe je ook al vanaf het eerste jaar op bij EventLab. Via dit leerwerkbedrijf ga je – onder begeleiding – aan de slag op verschillende evenementen, zoals Defqon.1,de  Libelle Zomerweek en de ZieZo-beurs. Door op veel verschillende evenementen te werken, ontdek je waar jouw interesse ligt, doe je relevante werkervaring op en vergroot je jouw netwerk. Gelukkig hebben we ook in deze tijd veel praktijkopdrachten bij diverse opdrachtgevers!

  Projectonderwijs – Leren door te doen
  Bij SkillsLab leer je door te doen. Je werkt in een groepje aan een uitdagende opdracht waarin verschillende vakken terugkomen, bijvoorbeeld Engels, productie en marketing

 • Stagelopen

  Naast je werk voor ons leerwerkbedrijf EventLab, ga je ook twee keer op stage. Het eerste halfjaar van het tweede studiejaar en het tweede halfjaar van het derde studiejaar. Het is mogelijk om je eerste stage in het buitenland te lopen.

  Je mag in je eigen interesseveld op zoek gaan naar een stage. Natuurlijk word je in dit zoekproces ondersteund door de lessen en begeleiding van docenten. Gelukkig hebben we gemerkt dat ook in deze tijd het vinden van een stage geen problemen oplevert.

  De Event Academie werkt samen met o.a.: DPG Media, Q-dance, Walibi Holland, HBFS, DeFabrique Evenementenlocatie, IDFA, en Gemeente Utrecht.

  Benieuwd hoe een stage eruitziet? Bekijk dan snel de video waarin Insider Femke jou meeneemt op haar stage!

 • Na de opleiding

  Starter op de arbeidsmarkt
  Na het behalen van je diploma kun je op verschillende plekken aan de slag in de evenementenbranche en de vrijetijdssector. Als medewerker evenementenorganisatie kun je onder andere werken bij evenementenbureaus, culturele organisaties, jaarbeurzen en in de horeca- & toerismebranche.

  Doorstromen naar het hbo
  Jaarlijks stroomt 45% van onze studenten door naar het hoger beroepsonderwijs. Bijvoorbeeld in de richting Marketing & Communicatie, Economie & Management, Kunst & Economie, Eventmanagement en Leisure & Events.

  Benieuwd waarom insider Femke en onze andere insiders het zo leuk vinden om bij MBO Utrecht te studeren? Bekijk dan snel de video!

 • Vooropleiding en toelating

  Ben je enthousiast geworden over onze opleiding en voldoe je aan één van de onderstaande eisen? Dan mag je je aanmelden voor de opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Ik merkte dat ik goed was in het organiseren van evenementen en dat ik daar veel voldoening uit haal. Nu wil ik dat groter aanpakken.

Evangela

Echt iets voor mij?

Begint het bij jou te kriebelen als je op een festival rondloopt? Zou je graag eens een kijkje willen nemen achter de schermen van een groot feest of evenement? Plannen om later jouw eigen evenementenbureau op te richten? Of juist op zoek naar een leuke mbo marketing-communicatieopleiding als tussenstap voor inschrijving op een hbo-opleiding? Dan is deze studie echt iets voor jou!

Kies juist nu voor een evenementenopleiding!
Denk jij na over een evenementenopleiding, maar twijfel je nog door het effect van corona op de evenementenwereld? Dat is maar al te goed te begrijpen. Docent Lieke en student Femke leggen in een speciale video uit waarom je juist nu voor een evenementenopleiding moet kiezen.

5 redenen om voor deze opleiding bij MBO Utrecht te kiezen

 • Persoonlijke aandacht van topdocenten met praktijkervaring.
 • Met één been in de praktijk.
 • Intensieve samenwerking met de vrijetijdsector.
 • Veel aandacht voor ondernemerschap.
 • Stevige basis voor jouw toekomst.

Heb je vragen over de opleiding? Of wil je graag een dagje meelopen? Neem contact op met Robbert Lingen (r.lingen@mboutrecht.nl).

Vlogs en video's

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Event Academie
 • Daltonlaan 300 in Utrecht (Google Maps)
 • 25749 / Medewerker evenementenorganisatie
 • Nee
 • Ja, als je van de havo komt kun je de opleiding versnellen naar 2- 2,5 jaar. In de tweede periode bekijken we samen aan de hand van je cijfers en studiehouding of je in aanmerking komt voor het versnelde traject.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €140,-
  Leerjaar 2: €30,-
  Leerjaar 3: €0,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Als de omstandigheden dat toelaten nodigen we je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Event Academie

Daltonlaan 300
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Event Academie
Feiten & Cijfers
27% Doorstroom HBO
42% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Ik ben nu freelance (senior) producer in de televisiewereld en kom net terug van een lange reis in Sicilië voor een programma op RTL/Videoland. Uiteindelijk allemaal tot stand gekomen door mijn stage bij Talpa in 2013 via deze opleiding.

Thomas Siepelinga

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events