Bekijk alle opleidingen

Medewerker evenementenorganisatie

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Ben je een organisatietalent? Steek je graag de handen uit de mouwen? Bij de Event Academie van MBO Utrecht stomen wij je klaar voor een dynamisch en veelzijdig beroep in de evenementensector.

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Deze opleiding draait vooral om het plannen en organiseren van evenementen: festivals, beurzen, zakelijke evenementen, sportevenementen, online events en nog veel meer. Je ervaart hoe het is om op evenementen te werken. En je leert alle functies kennen die nodig zijn om een event te laten slagen.

  Hoe maak je een evenementenplan? Welke mensen en middelen zijn nodig om het evenement tot een succes te maken? Hoe bewaak je tijdens een event of alles goed loopt? En hoe zorg je voor een goede afronding en evaluatie? Dit en nog veel meer ga je leren!

  Je krijgt les van een bevlogen docententeam met veel werkervaring in de evenementenwereld. Het leerklimaat is veilig. We hebben veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Ook leren we je hoe je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen leerproces.

  We zijn een brede opleiding. De skills die je leert, kun je ook buiten de evenementenbranche gebruiken. Organiseren, plannen en een basiskennis van marketing komen ook in andere sectoren van pas. Verder besteden we tijdens de opleiding veel aandacht aan ondernemerschap en communicatieve vaardigheden. Bovendien leer je flexibel omgaan met veranderingen.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Medewerker Evenementenorganisatie duurt drie jaar. Het onderwijs is een mooie mix van theorievakken, projectonderwijs en vooral veel ervaring opdoen in de praktijk!

  Vakken
  Als Medewerker Evenementorganisatie moet je iets weten van logistiek, opbouw, afbouw, budgettering, (online) veiligheid, marketing & communicatie, productie, catering, banqueting, gastvrijheid, presentatietechnieken, licht en geluid. Deze brede kennis doe je op tijdens de opleiding. Ook krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

  In het tweede en derde studiejaar volg je het ondernemerschapsprogramma Bizznizz, waarin je met andere studenten een eigen bedrijf opzet. In het derde studiejaar mag je ook een keuzedeel kiezen, waarbij je dieper in een bepaald onderwerp duikt.

  EventLab
  Vanaf het eerste jaar doe je praktijkervaring op bij ons EventLab. Via dit leerwerkbedrijf ga je onder begeleiding van een professional ministages doen bij verschillende evenementen, zoals Defqon.1 en Amsterdam Dance Event (ADE), en bij beurzen zoals de Libelle Zomerweek. Sinds kort zijn we ook actief op Esport evenementen. Een snelgroeiende sector. Via Eventlab leveren we ook een bijdrage aan maatschappelijke projecten, bijvoorbeeld voor Stichting Opkikker. In het eerste jaar ben je vooral in de uitvoering bezig. Later krijg je meer coördinerende taken. Door op veel verschillende evenementen te werken, ontdek je waar jouw interesse ligt. Ook doe je relevante werkervaring op. En je vergroot jouw netwerk.

  Fieldtrips
  Vanaf het eerste leerjaar zijn er fieldtrips naar verschillende evenementenlocaties in Nederland. Daar krijg je les in de praktijk. Zo gingen we bijvoorbeeld al op bezoek bij de Tivoli, Jaarbeurs Utrecht, Molenvlietpark, het festivalterrein van SummerLake Outdoor, poppodium Ekko, de Westergasfabriek, The Halloween Fright Night en ADE. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om op studiereis te gaan naar een event in het buitenland.

 • Stagelopen

  Je gaat twee keer op stage (naast je werkzaamheden via het EventLab). De eerste stage is in de eerste helft van het tweede studiejaar. De tweede stage is in het tweede halfjaar van het derde studiejaar. Je mag in je eigen interesseveld op zoek gaan naar een stage, in het binnen- of buitenland. Het Stagebureau en je docenten kunnen je helpen bij het vinden van een (internationale) stageplaats.

  Voor stages werkt de Event Academie samen met onder meer DPG Media, Q-dance, Walibi Holland, HBFS, DeFabrique Evenementenlocatie, IDFA, Jaarbeurs Utrecht en Gemeente Utrecht.

 • Na de opleiding

  Als je klaar bent met de opleiding Medewerker Evenementenorganisatie weet je hoe je evenementen opzet en uitvoert waar bezoekers en opdrachtgevers tevreden over zijn.

  Na je diplomering kun je op verschillende plekken aan de slag. Bijvoorbeeld bij evenementenbureaus, culturele organisaties, jaarbeurzen, in de horecasector en in het toerisme.

  Doorstromen naar het hbo
  Jaarlijks stroomt 45% van onze studenten door naar het hoger beroepsonderwijs. Bijvoorbeeld in de richting Marketing & Communicatie, Economie & Management, Kunst & Economie, Eventmanagement en Leisure & Events.

 • Vooropleiding en toelating

  Ben je enthousiast geworden over onze opleiding en voldoe je aan één van de onderstaande eisen? Dan mag je je aanmelden voor de opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Ik merkte dat ik goed was in het organiseren van evenementen en dat ik daar veel voldoening uit haal. Nu wil ik dat groter aanpakken.

Evangela

Echt iets voor mij?

Begint het bij jou te kriebelen als je op een festival rondloopt? Wil je later misschien wel een eigen evenementenbureau oprichten? Kun je goed plannen en organiseren? En ben je communicatief en creatief? Dan is deze studie echt iets voor jou!

5 redenen om voor de opleiding Medewerker evenementenorganisatie bij MBO Utrecht te kiezen: 

 • Wij zijn de oudste en grootste opleiding Medewerker evenementenorganisatie van Nederland. 
 • We leggen de nadruk op leren in de praktijk, met onder meer ons EventLab en een groot netwerk aan opdrachtgevers.  
 • Ons ondernemerschapsprogramma Bizznizz. (Supergoede score in DUO-onderzoek!) 
 • Bij ons word je lid van een community: een netwerk van bedrijven en oud-studenten (alumni). 
 • We leggen een stevige basis voor jouw toekomst. 

Vlogs en video's

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2023
 • Event Academie
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25749 / Medewerker evenementenorganisatie
 • Nee
 • Ja, als je van de havo komt kun je de opleiding versnellen naar 2- 2,5 jaar. In de tweede periode bekijken we samen aan de hand van je cijfers en studiehouding of je in aanmerking komt voor het versnelde traject.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €140,-
  Leerjaar 2: €30,-
  Leerjaar 3: €0,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien. 
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:
 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert. 
 1. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is. 
 1. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Heb je vragen over de opleiding? Of wil je graag een dagje meelopen? Neem contact op met Thomas van Impelen (t.van.impelen@mboutrecht.nl).

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Als de omstandigheden dat toelaten nodigen we je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Event Academie

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Event Academie
Feiten & Cijfers
27% Doorstroom HBO
42% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Ik ben nu freelance (senior) producer in de televisiewereld en kom net terug van een lange reis in Sicilië voor een programma op RTL/Videoland. Uiteindelijk allemaal tot stand gekomen door mijn stage bij Talpa in 2013 via deze opleiding.

Thomas Siepelinga

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events