Bekijk alle opleidingen

Medewerker evenementenorganisatie

bekijk alle details

Ben je creatief en steek je graag de handen uit je mouwen? Bij de opleiding medewerker evenementenorganisatie op de Event Academie van MBO Utrecht stomen wij je klaar voor de echte evenementenwereld!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Jaarlijks meer dan duizend festivals, weekenden vol sportevenementen en dagelijks honderden zakelijke events. Nederland is een écht evenementenland. Ben jij klaar voor een uitdagende opleiding in een van de sterkst groeiende economische branches? Hoe organiseer je een evenement dat zorgt voor een onuitwisbare herinnering bij bezoekers?

  Een medewerker evenementenorganisatie moet van vele markten thuis zijn. Hoe kun je bijvoorbeeld jouw creatieve gedachten om te zetten in een pakkend evenementconcept? En hoe speel je in op de wensen van de klant? Hoe zorg je dat je op de hoogte bent van alle trends?

  Bij ons leer je een evenement te produceren en uit te voeren over alle onderdelen die bij een evenement komen kijken. Je doet onmisbare kennis op van bijvoorbeeld programmering, aankleding, catering, veiligheid en bereikbaarheid. Maar je leert ook om doelgroepen te onderzoeken, marketingplannen te maken en evenementconcepten te bedenken. Daarnaast hebben wij veel aandacht voor ondernemende vaardigheden zodat je vaardig wordt om kansen te zien én te benutten.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding evenementenorganisatie is een driejarige opleiding, waarbij je naast je theorielessen, ook veel praktijkervaring opdoet en een goed netwerk opbouwt binnen de evenementenbranche.

  Theorie

  Met de theorievakken leer je de vaardigheden die jij nodig hebt in de praktijk. Ieder blok worden er vakken aangeboden binnen diverse richtingen. Denk hierbij aan de volgende vakken:

  • Eventmanagement
  • Productie
  • Banqueting
  • Marketing & Communicatie
  • Eventtaak
  • Visual Arts & Webdesign
  • Presentatietechnieken
  • Sociologie
  • Bizznizz (ondernemen)
  • Spaans
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en burgerschap
  Praktijk: EventLab

  Van het eerste tot het derde jaar doe je veel praktijkervaring op via het EventLab. Je werkt hier, onder deskundige begeleiding, actief aan je vaardigheden door echte evenementen van externe opdrachtgevers.
  Of het nu gaat om muziekevenementen (o.a.The Flying Dutch en Awakenings), maatschappelijke evenementen (o.a. Stichting Opkikker en de ZieZo Beurs) of publieksevenementen (o.a. Margriet Winterfair, het Sportgala, het Nederlands Film Festival, Walibi Fright Night, Disney on Ice). Je komt ze allemaal tegen!

  Biznizz & Keuzedelen

  Tijdens je tweede en derde jaar leer je ondernemersvaardigheden aan binnen Bizznizz. In jaar 3 worden er interessante keuzedelen aangeboden. Je mag zelf bepalen welk keuzedeel het beste past bij datgene wat jij graag wil leren.

 • Stagelopen

  Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan stagelopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Naast je werkzaamheden voor ons leerwerkbedrijf EventLab, ga je twee keer op stage: het eerste halfjaar van het tweede studiejaar en het tweede halfjaar van het derde studiejaar. Een 3e-jaars stage mag ook in het buitenland.

  Je mag in je eigen interesseveld op zoek gaan naar een stage. Natuurlijk wordt je in dit zoekproces ondersteund in lessen en begeleiding van docenten van onze opleiding.

 • Vooropleiding en toelating

  Ben enthousiast geworden over onze opleiding en geldt één van de onderstaande situaties voor jou?

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Iets voor mij?

Als er een feestje of event georganiseerd moet worden dan sta jij vooraan. Je houdt ervan om creatief bezig te zijn en dingen te plannen en organiseren. Je bent ondernemend en je kunt goed samenwerken.

Na de opleiding

Starter op de arbeidsmarkt

Na het behalen van je diploma kun je onder andere aan de slag in de evenementenbranche.
De evenementenbranche behoort tot de sterkst groeiende economische sectoren van Nederland. Medewerkers evenementenorganisatie kunnen kiezen uit een sterk stijgend aantal vacatures bij o.a. evenementenbureaus, culturele organisaties, jaarbeurzen, in horeca- & toerismebranche en bij de meest uiteenlopende bedrijven. Daarnaast biedt het diploma een goed startniveau voor diverse marketingfuncties.

Doorstromen naar het HBO

Ook biedt onze opleiding een mogelijkheid voor een goede doorstroom naar het HBO. Dit proces wordt actief ondersteund middels een zogenoemd ‘keuzedeel’ (‘van MBO naar HBO’). Tijdens dit keuzedeel ga je aan de slag gaat met studiekeuzechecks en krijgt je meeloopdagen op Hogescholen uit ons netwerk. Ook geven oud MBO-studenten voorlichting over wat het betekent om te studeren aan het HBO.
Jaarlijks stroomt 45% van onze studenten door naar het hoger beroeps onderwijs. Zoals in de richtingen Marketing en Communicatie, Economie en Managent, Kunst & Economie, Eventmanagement en Leisure en Events.

Zelfstandig ondernemer

Denk je er over na om een eigen Eventbedrijf te beginnen? In het ondernemerschapsprogramma Bizznizz van onze opleiding heb je ondernemende vaardigheden ontwikkeld die nodig zijn om als startende ondernemer in de evenementenbranche aan de slag te gaan.

Praktische informatie

duur3 jaar
niveau4i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerwegBOLi
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start februari 2019 / september 2019
 • Event Academie
 • Nieuwe locatie vanaf september 2019: Daltonlaan 300 Utrecht. Let op! De Open Dag van deze opleiding is nog op de huidige locatie van de opleiding: Bontekoelaan 1 Utrecht. (Google Maps)
 • 25147 / Medewerker evenementenorganisatie
 • Nee
 • ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Starten in februari

Deze opleiding kun je ook starten in februari. Heb je je hebt aangemeld? Dan hoor je op dinsdag 18 december van ons of de opleiding ook daadwerkelijk gaat starten en als dat (helaas) niet het geval is wat de alternatieven zijn. Het lesprogramma kan starten vanaf 23 januari, je wordt door je opleiding geïnformeerd wat de exacte startdatum is.

Benieuwd welke opleidingen er nog meer starten in februari? Check ons overzicht instroom februari.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Feiten & Cijfers
7, 2 Studenttevredenheid
6, 9 Landelijk
45% Doorstroom HBO
57% Landelijk
68% Geslaagden
71% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Kom naar de Open Dag
Registreer je vandaag!

Registreren Open Dag