Bekijk ons aanbod

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker BBL (25697)

Leer tijdens je werk hoe je kinderen begeleidt in hun ontwikkeling

Wil jij aan de slag in de kinderopvang? Zie je coördinerende taken in de kinderopvang als een leuke uitdaging? En ben jij gemotiveerd om naast je werk een opleiding te volgen? Dan is de BBL-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker van MBO Utrecht echt iets voor jou. Deze BBL-opleiding combineert leren en werken. Dat vraagt een volwassen instelling en veel verantwoordelijkheid. Voordat je met de opleiding kunt beginnen, heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Naast je werk bij een leerbedrijf ga je één dag per week naar school in Utrecht. 

Klaar om aan de slag te gaan? De opleiding start op 17 april! Je kan ook starten in september.

Aan de slag als gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je met kinderen van 0 tot 12 jaar. Je verzorgt, begeleidt en stimuleert kinderen in een veilige omgeving waar opvoeding en ontwikkeling centraal staan. Je vertaalt pedagogisch beleid naar de werkvloer. Je helpt kinderen bij hun ontwikkeling door spelenderwijs activiteiten aan te bieden. Daarnaast communiceer je met kinderen, ouders en collega’s.

“Met een passie voor pedagogiek en liefde voor het onderwijs wil ik een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen door de (toekomstig) professionals van de kinderopvang te inspireren en in hun kracht te zetten zodat zij krachtig in het werkveld kunnen staan.”

Rick Ploemen, onderwijscoördinator pedagogisch werk

Informatie over de opleiding

 • Wat ga je leren

  De opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker duurt 2 jaar. Gemiddeld ga je gedurende het schooljaar 1 dag per week naar school. Het onderwijs is persoonlijk en sluit aan bij de praktijk. In de lessen is er aandacht voor het onderling uitwisselen van kennis en ervaringen.

  Belangrijke vakken zijn:

  • Kindontwikkeling observeren, volgen en begeleiden.
  • Scheppen van een pedagogisch klimaat en voorbereiden speel- leeromgeving.
  • Communicatievaardigheden
  • Het opstellen en coördineren van een verbeterplan.
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

  Ook krijg je tijdens de opleiding; Werken met 0-jarigen, Kinder-EHBO en keuzedelen.

  Centraal tijdens je opleiding staat jouw leervraag. Wij bieden maatwerk passend bij die leervraag, instroomniveau, ontwikkeltempo, interesse en de actuele behoefte. Samen kijken we hoe we jouw onderwijsroute het beste kunnen vormgeven.

 • Vooropleiding en toelating

  Je kunt deze opleiding alleen volgen als je in dienst bent van een kinderopvangorganisatie en in overleg met de organisatie. Om te starten met de bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst nodig van minimaal 12 uur bij een BSO of 20 uur per week bij een kinderdagverblijf. Tijdens de inschrijving vragen we jou om het bewijs hiervan aan te leveren.

  Daarnaast geldt één van de onderstaande situaties voor jou:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO.
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Je hebt een diploma mbo niveau 2 of 3.

  Deze bbl-opleiding start bij voldoende aanmeldingen en bestaat mogelijk uit een combinatie van de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4) en pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3).

  Heb je al een mbo-diploma of relevante werkervaring? Aan het begin van de opleiding kijken we met jou of je recht hebt op vrijstellingen van onderdelen van de opleiding.

Maatwerkoplossingen voor organisaties en groepen

Hannie van Beers, adviseur Leven Lang OntwikkelenHeeft jouw organisatie specifieke opleidingswensen? MBO Utrecht Op Maat biedt flexibele oplossingen voor wat jij nodig hebt. Samen met jou stemmen we af welke onderwijs nodig is om de actuele scholings- en ontwikkelvragen op de werkvloer te beantwoorden.

Onze adviseur Leven Lang Ontwikkelen helpt je graag met advies over een incompany traject of een offerte op maat. Neem telefonisch contact op via 06-15313970 of laat je gegevens achter.

Vul het contactformulier in

Praktische info

duur 2 jaar
niveau 4
vorm opleiding
start september
 • Academie voor Kind en Onderwijs
 • MBO Utrecht Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25697 / Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
 • diploma
 • Nee
 • De kosten voor de opleiding worden in de meeste gevallen betaald door het leerbedrijf waar je werkt. Bespreek de mogelijkheden met je werkgever.

Opleidingsinformatie downloaden

Dit moet je weten over starten met een bbl-opleiding

Wil je deze opleiding volgen? Dan moet je voordat de opleiding begint een werkervaringsplek hebben bij een bso of kinderopvangorganisatie.

 1. Vind een werkervaringsplek
  Veel kinderopvangorganisaties hebben doorlopend vacatures voor werkervaringsplekken. Bekijk de vacatures van onze samenwerkingspartners of raadpleeg leerbanenmarkt.nl.
 2. Controleer of jouw werkgever erkend is als leerbedrijf
  Je herkent een erkend leerbedrijf aan het SBB logo. MBO Utrecht werkt alleen samen met erkende leerbedrijven. Op stagemarkt.nl vind je eenvoudig of een bedrijf erkend is.
 3. Solliciteer voor jouw toekomstige droombaan
  Heb je een werkervaringsplek gevonden bij erkend bedrijf dat je aanspreekt? Dan is het tijd om te solliciteren. Samen met de werkgever ga je in gesprek over jouw motivatie, persoonlijke leerdoelen en wensen voor ontwikkeling.
 4. Word door je werkgever aangemeld voor de opleiding
  Je kunt je niet zelf direct aanmelden voor een opleiding van MBO Utrecht Op Maat. Na het vinden van een werkervaringsplek meldt jouw werkgever je aan voor de juiste opleiding.

Organisaties waar je deze opleiding kunt volgen

Om met deze bbl-opleiding te starten moet je een leerwerkplek hebben. Samen met jouw werkgever bepaal je vervolgens jouw opleidingsmogelijkheden. MBO Utrecht werkt samen met verschillende organisaties. Bepaal zelf waar jij wilt werken en wanneer je met de opleiding wil starten.

 • School voor Antroposofische Kinderopvang

  Antroposofische kinderopvang laat zich inspireren door het antroposofisch mens- en wereldbeeld van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner. Speciaal voor kinderopvangorganisaties die werken vanuit een antroposofische visie biedt MBO Utrecht samen met de School voor Antroposofische Kinderopvang deze bbl-opleiding aan.

  De opleiding bij School-vAK start in september 2024.

  Meer informatie over de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Antroposofische Kinderopvang

  Logo School voor antroposofische kinderopvang

 • Kinderopvang De Geheime Tuin

  Bij antroposofische kinderopvang De Geheime Tuin verblijven kinderen in een bewuste en natuurlijke omgeving met een warme huiselijke sfeer. De Geheime Tuin biedt kinderdagopvang in Zeist, Doorn en Driebergen en BSO in Driebergen, Utrecht, Leidsche Rijn en Groenekan.

  Meer informatie over werken en leren bij De Geheime Tuin

 • Kindergarden

  Kindergarden is een professionele organisatie voor kinderopvang met ruim 70 vestigingen in Nederland. Kindergarden is zowel kinderdagverblijf als BSO. Bbl-opleidingen bij Kindergarden starten meestal in september. Voor de meeste opleidingen geldt dat je één dag per week naar school gaat en daarnaast minimaal 20 uur werkt in de kinderopvang (0 tot 4) of minimaal 12 uur werkt bij een BSO.

  Meer informatie over werken en leren bij Kindergarden

   

 • BLOS

  BLOS is een kinderopvangorganisatie met vestigingen in Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Baarn, Berkel en Rodenrijs, Breukelen, De Meern, De Bilt, Delfgauw, Delft, Den Haag, Doorn, Driebergen, Haarlem, Heemstede, Hillegom, Hilversum, Houten, IJsselstein, Katwijk, Leiden, Lisse, Nieuwegein, Noordwijk, Noordwijkerhout, Nootdorp, Oegstgeest, Overveen, Pijnacker, Rotterdam, Sassenheim, Utrecht, Velp (gld), Vleuten, Voorburg, Voorschoten, Wateringen, Wijk bij Duurstede & Zeist.

  Meer informatie over werken en leren bij BLOS

 • De Boerderij

  De Boerderij is een kleinschalige kinderopvang in een omgebouwde boerderij aan de rand van Utrecht. De Boerderij biedt kinderopvang en BSO van 0-12 jaar.

  Meer informatie over werken en leren bij De Boerderij

   

 • gro-up

  gro-up biedt buitenschoolse opvang (BSO), een kinderdagverblijf, peuteropvang en bijzondere vormen van opvang, zoals antroposofische opvang en kinderopvang plus voor kinderen van 0 tot 13 jaar. gro-up zit op meer dan 300 locaties in Utrecht en Zuid-Holland.

  Meer informatie over werken en leren bij gro-up

 • Kind & Co Ludens

  Kind & Co Ludens is een kinderopvangorganisatie in (Midden) Nederland die maatschappelijke impact wil maken.

  Meer informatie over werken en leren bij Kind & Co Ludens

 • Partou

  Partou is de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland. Op ruim 700 locaties bieden zij kinderdagverblijf voor 0-4-jarigen en buitenschoolse opvang voor 4-13-jarigen.

  Meer informatie over werken en leren bij Partou

 • Yellowbellies

  YellowBellies is een buitenspeelse kinderopvang in Oudewater, Montfoort, Haastrecht en Woerden.

  Meer informatie over werken en leren bij Yellowbellies

   

 • Overige organisaties

  Werk jij ergens anders en wil je weten of jouw kinderopvangorganisatie een samenwerking heeft met MBO Utrecht? Of heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

  Neem contact met ons op

Vijf redenen om voor een opleiding van MBO Utrecht Op Maat te kiezen

 1. Je krijgt persoonlijk onderwijs, dat past bij jouw leer- en ontwikkelbehoefte
 2. We zijn flexibel en volgen jouw ontwikkeling en tempo
 3. Ons onderwijs is hybride en is zowel online als klassikaal
 4. Alle docenten komen vanuit diverse disciplines in de kinderopvang
 5. MBO Utrecht werkt nauw samen met jou en jouw kinderopvangorganisatie