Financiën

Jaarlijks wordt de hoogte van het lesgeld vastgesteld door de Rijksoverheid. Daarnaast heb je als student vaak recht op een studentenreisproduct en soms op studiefinanciering.

Studiefinanciering

Als je 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, heb je recht op studiefinanciering. Je studiefinanciering kan bestaan uit een basisbeurs, een aanvullende

beurs, een studentenreisproduct en/of een lening. Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt.

Doe je een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), dan krijg je geen studiefinanciering.

  • De basisbeurs is afhankelijk van je woonsituatie. Woon je niet meer thuis, dan is de beurs hoger dan wanneer je bij je ouders/verzorgers woont.
  • Als je ouders weinig of niet kunnen meebetalen aan je opleiding, dan kun je een aanvullende beurs krijgen. De hoogte van deze aanvullende beurs wordt bepaald aan de hand van het inkomen van je ouders/verzorgers en of je nog thuis of zelfstandig woont.
  • Het studentenreisproduct (een OV-kaart) is onderdeel van je studiefinanciering. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Ook wanneer je jonger bent dan 18 jaar, kun je een OV-studentenkaart krijgen.
  • Kom je met een basisbeurs en aanvullende beurs nog steeds te kort? Dan kun je ook geld lenen bij DUO. De lening kun je maandelijks aanpassen of opzeggen. Je bepaalt zelf de hoogte van de lening.

Gift of prestatiebeurs

Doe je een opleiding op niveau 1 of 2, dan zijn je basisbeurs, studentenreisproduct en eventuele aanvullende beurs altijd een schenking. Zolang je mbo 1 of 2 doet, heb je recht op studiefinanciering.

Doe je een opleiding op niveau 3 of 4, dan worden de basisbeurs, studentenreisproduct en aanvullende beurs pas een schenking als je binnen 10 jaar minimaal een niveau 3 diploma haalt. Gerekend vanaf je eerste maand studiefinanciering. Dit noemen we ook wel een ‘prestatiebeurs’. Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen: je basisbeurs, aanvullende beurs en je studentenreisproduct. Alleen de aanvullende beurs over je eerste 12 maanden met studiefinanciering mag je altijd houden.

Voor meer informatie over studiefinanciering zie ook de site van DUO.

Studentenreisproduct

Met een studentenreisproduct (OV-studentkaart) kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Je kunt daarbij kiezen uit een week- of weekendabonnement. Je kunt het studentenreisproduct ook aanvragen als je jonger bent dan 18 jaar. Voorwaarde is daarbij wel dat je een BOL-opleiding volgt.

Meer informatie over het aanvragen, ophalen en stopzetten van je studentenreisproduct vind je hier.

Stopzetten studentenreisproduct

Let op:De datum die op je diploma staat is ook de datum van uitschrijving. Vanaf die datum heb je geen recht meer op studiefinanciering.

Zorg ervoor dat je zelf je studentenreisproduct stopzet. Je moet je studentenreisproduct in ieder geval stopzetten vóór of op de 10e dag van de eerste maand waarin je er geen recht meer op hebt. Dus 10 januari, 10 februari enzovoort. Je mag vanaf de 1e dag van die maand al niet meer met je studentenreisproduct reizen.

Als je per ongeluk het studentenreisproduct op je kaart gebruikt terwijl je er geen recht meer op hebt, krijg je een boete. In de eerste maand nadat je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct, is de boete € 75,- per halve maand. Gebruik je het ná die eerste maand, dan is de boete € 150,- per halve maand. Je krijgt alleen een boete als je met je studentenreisproduct reist, terwijl je daar geen recht meer op hebt.

Les- of cursusgeld

In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) hangt de hoogte van het les- of cursusgeld af van de leeftijd van de student, het niveau van de opleiding (1-4) en de leerweg (BOL of BBL).

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en voltijds onderwijs (BOL) volgt, dan betaal je lesgeld. Studenten die een BBL-opleiding volgen, betalen cursusgeld. Als je lesgeld moet betalen, krijg je hierover automatisch bericht van DUO. Daarna kun je het lesgeld in één keer overmaken. Betaal je liever in termijnen, dan kun je een betalingsregeling aanvragen. Cursusgeld wordt gefactureerd door MBO Utrecht. Hoeveel les- of cursusgeld je moet betalen, kun je hier vinden. Meer informatie over les- en cursusgeld vind je op de website van de Rijksoverheid.

Schoolkosten
De schoolkosten bestaan uit:

  • Les- of cursusgeld
  • Kosten voor verplichte leermiddelen, onderwijsbenodigdheden waarvoor de student de kosten draagt (boeken, readers, digitale licenties, een laptop en vakspecifieke gereedschappen zoals werkkleding, schoenen, sportkleding etc.).
  • Eventuele vrijwillige leermiddelen (extra faciliteiten).

Een overzicht van de schoolkosten waar je rekening mee dient te houden, vind je op jouw leermiddelenlijst. Deze lijsten worden jaarlijks in de maand juli gepubliceerd.

Onderwijsbenodigdheden (verplichte leermiddelen)
Voor elke opleiding stelt MBO Utrecht per leerjaar een leermiddelenlijst vast. Op deze lijst staan de onderwijsbenodigdheden (boeken, licenties, en overige leermiddelen), die je nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen.Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van deze leermiddelen.

Via deze links vind je alle informatie bij elkaar:

Schoolkosten voor een opleiding – MBO Utrecht
Home – Start Schooljaar (mboutrecht.nl)
Regeling leermiddelen, Schoolkosten en financiën

Vrijwillige leermiddelen
Je opleiding kan extra faciliteiten aanbieden, die we je van harte aanbevelen, maar die niet strikt noodzakelijk zijn voor je opleiding en voor het behalen van een diploma.

Deze faciliteiten zijn bijvoorbeeld extra excursies en cursussen die niet vallen onder het verplichte onderwijsprogramma. Hieraan zijn kosten verbonden. Je kiest zelf of je gebruik wilt maken van deze extra’s. MBO Utrecht mag voor deze extra’s een bijdrage vragen. Zonder betaling mag MBO Utrecht het gebruik of de deelname weigeren. Op je leermiddelenlijst kun je een overzicht van de vrijwillige leermiddelen vinden. Deze kun je hier ook betalen.

Studentenfonds
MBO Utrecht heeft een studentenfonds voor studenten die financiële ondersteuning nodig hebben. Vier doelgroepen hebben recht op het studentenfonds:

  1. Studenten die lid zijn van een studentenraad, medezeggenschap, of bestuur van een studentenorganisatie.
  2. Studenten die zich bestuurlijk/maatschappelijk inzetten dat naar oordeel van het bevoegd gezag in het belang van de school/onderwijs is.
  3. Studenten die aantoonbaar onvoldoende middelen voor onderwijsbenodigdheden hebben.
  4. Studenten die vanwege bijzondere omstandigheden studievertraging hebben opgelopen.

Categorie 1, 2 en 4 kunnen een verzoek indienen via schoolkosten@mboutrecht.nl.

De procedure voor doelgroep 3 is als volgt:
Ben je op 1 augustus jonger dan 18 en volg je een BOL-opleiding? Financiële ondersteuning vraag je aan door een e-mail te sturen naar schoolkosten@mboutrecht.nl. Je vermeldt in de e-mail je naam, studentnummer en de opleiding die je volgt. Je ontvangt via de mail van ons een link om een aanvraagformulier in te vullen. Na een check wordt er bepaald door de toetsingscommissie of je in aanmerking komt voor ondersteuning.

Ben je jonger dan 18 jaar heb je een U-pas of andere stadspas dan kom je automatisch in aanmerking voor financiële ondersteuning. Voor minderjarige studenten die niet in het bezit zijn van een U-pas toetsen we het inkomen van de ouder(s) en/of verzorger(s).

Ben je 18 jaar of ouder en volg je een BOL-opleiding? Dan kun je studiefinanciering aanvragen. Voor extra ondersteuning kun je een aanvraag indienen via schoolkosten@mboutrecht.nl Er zijn aanvullende voorwaarden van toepassing voor studenten die 18 jaar of ouder zijn en extra ondersteuning nodig hebben. Aanvraag gedaan? De toetsingscommissie kijkt of je in aanmerking komt voor leermiddelenondersteuning.