Entree-opleiding

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23110
Leerweg: BOL
Niveau: 1
Duur opleiding: 1 jaar
Academie: MBO Utrecht Entree-opleidingen
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Je bent 16 jaar of ouder, hebt geen diploma maar je wilt wel heel graag doorleren of een leuke baan vinden? Dan is de Entree-opleiding bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Entree-opleiding

De Entree-opleiding is een eenjarige opleiding die je bij MBO Utrecht in twee richtingen kunt volgen: Dienstverlening & Zorg en Verkoop/Retail. De opleiding biedt je de kans om in één jaar tijd assistent-vakman te worden. Met een Entree-diploma kun je aan het werk of doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 2. Tijdens de opleiding krijg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap, maar ook studiebegeleiding en vakken gericht op jouw studiekeuze. Na een introductieperiode ga je twee dagen in de week op stage en drie dagen naar school

Profielen

MBO Utrecht biedt de Entree-opleiding voor de volgende profielen aan:

 • Dienstverlening en Zorg
 • Verkoop/retail

Scholen

De drie MBO scholen in de regio die entree opleidingen aanbieden werken nauw samen om jou bij de beste entree opleiding te plaatsen. Het gaat om de volgende MBO scholen

 1. MBO Utrecht kent 2 profielen: Verkoop/Retail en Dienstverlening en Zorg. Je hoeft aan het begin van je opleiding nog geen keuze te maken. Dit gebeurt pas in november.
 2. ROC Midden Nederland: Je hebt je beroep al gekozen en weet wat je wilt. Ook heeft ROC MN trajecten speciaal voor Moeilijk Lerenden en anderstaligen.
 3. Wellantcollege Houten: Je wilt een opleiding volgen in de richting ‘Groen’.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Studiebegeleiding
 • Vakken gericht op jouw studiekeuze

Kerntaken

 • Je assisteert bij eenvoudige uitvoerende werkzaamheden in een arbeidsorganisatie

Iets voor jou?

 • Je hebt doorzettingsvermogen
 • Je kunt goed samenwerken
 • Je hebt zin om te leren

Wat leer je

Op school krijg je een brede basis. We leren je werknemersvaardigheden – op tijd komen, afspraken maken – en vakvaardigheden zoals omgaan met klanten, volgens de regels van het bedrijf werken en efficiënt schoonmaken. Er is veel persoonlijke begeleiding tijdens de opleiding. Daar beginnen we direct bij de start van de studie mee: samen met jou kijken we welke interesses en talenten je hebt en welke studierichting daar het best bij past. Tijdens je studie zal de loopbaanbegeleider met je mee blijven kijken en denken.

Stage (BPV)

Bij MBO Utrecht is de Entree-opleiding een beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit houdt in dat je 3 dagen naar school gaat en 2 dagen stage loopt. Op school krijg je een brede basis, want na je Entree-opleiding kun je nog verschillende kanten op. De opleiding duurt 1 jaar. Bij de Entree-opleiding loop je ongeveer 400 uur stage in een erkend bedrijf of instelling. Als je aangetoond hebt dat je genoeg geleerd hebt, mag je de Proeve van Bekwaamheid doen (je praktijkexamen).

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Entreeopleiding

Met een Entree-diploma kun je op veel verschillende plekken op assistent niveau aan de slag. Bijvoorbeeld als assistent-verkoper, of als ondersteunende in de dienstverlening (bijv. zorginstelling, buurthuis). Ook kun je met je diploma doorstromen naar een niveau 2 mbo-opleiding.

Met een Entree-diploma heb je aangetoond te kunnen functioneren in allerlei beroepen op assistent niveau. Bij voldoende resultaten kun je doorstromen naar een niveau 2-opleiding (BOL of BBL).

Doorstromen

Als je binnen de Entree-opleiding de doorstroom variant naar niveau 2 doorloopt en je je Nederlands en rekenen op voldoende niveau behaalt, kun je instromen in alle mbo niveau 2-opleidingen. Je krijgt tevens een advies mee of voor jou BBL of BOL de beste route is bij niveau 2.

 

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding is geen diploma vereist. Je moet wel minimaal 16 jaar zijn. Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (rondleiding, introductie opleiding en kennismakingsgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

In de vierde maand van de Entree-opleiding krijg je een bindend studieadvies (BSA). Als je deze haalt kun je verder met de opleiding. Haal je deze niet dan moet je met de opleiding stoppen. Het bindend studie advies wordt gebaseerd op voldoende voortgang in de studie waaruit blijkt dat je de opleiding binnen het studie jaar kunt af ronden. Specifieke eisen ten aanzien van het BSA krijg je voor aanvang van de opleiding.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Aanmelden en locatie

Zie jij een Entree-opleiding wel zitten? Meld je dan aan!

 1. Je meldt je via de website van MBO Utrecht aan voor de Entree-opleiding van jouw keuze. MBO Utrecht zorgt er dan voor dat je aanmelding op de juiste plaats terecht komt.
 2. Als we hebben gecontroleerd of je voldoet aan de toelatingseisen voor de Entree-opleiding krijg je een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Ook moet je de juiste documenten aanleveren bij de school waar je de opleiding wilt volgen. Daarna volgt een intakegesprek ter kennismaking.
 3. Als blijkt dat de Entree-opleiding die wij aanbieden niet aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden, dan word je doorverwezen naar de plaatsingscommissie. Hiervoor wordt jouw toestemming gevraagd.

De plaatsingscommissie bestaat uit: 3 vertegenwoordigers van de drie MBO scholen in de regio, vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs en de arbeidsmarkt.

MBO Utrecht richt zich vooral op jongeren uit Utrecht en de directe omgeving.

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Een Entreeopleiding bij MBO Utrecht is een brede algemene opleiding op niveau 1, assistent-niveau. Als jij 16 jaar of ouder bent, het voortgezet onderwijs zonder diploma hebt verlaten maar wel aan de volledige leerplicht hebt voldaan of nog niet zo goed weet wat bij je past, dan is een Entreeopleiding precies wat jij nodig hebt. Hier doe je praktijkervaring op en werk je tegelijkertijd aan je persoonlijke doelen. In een intakegesprek bekijken wij samen met jou of een van onze Entreeopleidingen voor jou geschikt is. De uitstroomrichtingen zijn dienstverlening, zorg en verkoop/retail.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.