Verpleegkundige versneld BBL Rivas

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25480
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 2.5 jaar
Academie: Gooise Zorgacademie
Startdatum: september
Locatie:

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Wil jij verpleegkundige worden en direct aan de slag? Bij de versnelde opleiding Verpleegkundige van Zorgacademie Rivas word je opgeleid binnen de Rivas zorggroep. Een erkende verpleegkundige opleiding, aangevuld met extra kennis over mensgerichte zorg en werken in de keten.

De opleiding

Over de opleiding Verpleegkundige versneld BBL

Als je in de zorgketen wordt opgeleid, word je breed opgeleid waardoor je meer zicht krijgt op alle kennis en vaardigheden van een verpleegkundige in de verschillende branches ziekenhuis, langdurige zorg en thuiszorg. Daarnaast weet je ook alles over mensgerichte zorg volgens zorgmodel Planetree en de specialistische kennis binnen Rivas zorggroep.

Door ouderdom, ziekte of lichamelijke beperking hebben sommige mensen professionele zorg nodig. Tijdens de opleiding Verpleegkundige leer je hoe je die zorg kunt bieden. Zo leer je hoe je met het verpleegplan de zorg coördineert, hoe je verpleegtechnische handelingen uitvoert en hoe je mensen kunt begeleiden. Ook help je mensen leren omgaan met hun ziekte, bijvoorbeeld door het geven van gezondheidsvoorlichting.

Als leerling Verpleegkundige ga je één dag per week naar school bij MBO Utrecht Zorgacademie Rivas in Leerdam. Daarnaast zijn er twintig extra domeindagen die aandacht geven aan de verschillende domeinen waar jij de beroepspraktijkvorming uitvoert, bijvoorbeeld de langdurige zorg of thuiszorg. Je doet examen in beide uitstroomrichtingen van de opleiding: ziekenhuiszorg een vvt (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg). Daarnaast werk je 24 uur per week in de zorg, in wisselende diensten. Tijdens je opleiding wissel je een aantal keren van werkplek, zodat je werkervaring opdoet in de verschillende onderdelen van de zorgketen. Je leert in iedere zorgvorm specifieke kennis en vaardigheden die je je hele loopbaan in de zorg verder meeneemt.

Over de Rivas Zorggroep

Rivas is een ketenzorgorganisatie en biedt thuiszorg, verpleeghuiszorg, wonen met zorg, ziekenhuiszorg, geriatrische revalidatiezorg en jeugdgezondheidszorg. Met dit uitgebreide zorgpakket is de zorgorganisatie uniek in Nederland.
Je kunt binnen Rivas veel leren en bijdragen aan de zorg zoals:

 • mensgerichte zorg volgens Planetree
 • begeleiding en zorg aan dementerende zorgvragers
 • specialistische zorg aan oudere zorgvragers in de verpleeghuizen, revalidatieafdelingen en woonzorgcentra
 • kwaliteit van zorg voor specifieke zorgvragen in het ziekenhuis
 • aantrekkelijke en gevarieerde zorg in de zorg thuis.

Kijk voor meer informatie op www.rivas.nl.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Anatomie, Fysiologie en Ziekteleer
 • Verpleegtechnische vaardigheden
 • Communicatie: Gesprekstechnieken en luistervaardigheden
 • Klinisch redeneren

 

Iets voor jou?

 • Je bent geduldig
 • Je bent sociaal
 • Je bent stressbestendig

Wat leer je

De opleiding wordt samen met Rivas zorggroep vormgegeven zodat deze goed aansluit op de praktijk. Er is veel ruimte voor kennisuitwisseling met docenten, studenten, werkbegeleiders en andere professionals binnen Rivas zorggroep. Tijdens de opleiding Verpleegkundige leer je hoe je zorg biedt en die is zeer divers! Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een verpleegplan schrijft, hoe je verpleegtechnische handelingen uitvoert en hoe je mensen die verdrietig of verward zijn kunt helpen. Ook help je mensen leren omgaan met hun ziekte, bijvoorbeeld door ze uit te leggen hoe ze hun medicatie moeten innemen.

Je leert de zorg kennen die in de aansluitende ketenonderdelen (ziekenhuis, thuiszorg, kortdurende en langdurende zorg) wordt geleverd. Bijvoorbeeld de mensgerichte zorg volgens het zorgmodel Planetree, de begeleiding en verzorging van dementerende zorgvragers, de specialistische zorg aan oudere zorgvragers in verpleeghuizen, revalidatieafdelingen en woonzorgcentra en hoe je zorgvragers thuis zorg biedt.

Stage (BPV)

Er is geen sprake van stage bij een BBL-opleiding. Je bent in dienst van de Rivas Zorggroep en voert daar je BPV (Beroeps Praktijk Vorming) uit tijdens het werk. Je wordt daarbij begeleid door een werkbegeleider.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma mbo Verpleegkundige BBL

Met een diploma Verpleegkundige op zak heb jij de vaardigheden om te werken als verpleegkundige bij een thuiszorgorganisatie of in een verpleeg- of verzorgingshuis.

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleiding Verpleegkunde.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

Na het volgen van de opleiding tot verpleegkundige zijn er diverse vervolgopleidingen. Je kunt je in diverse richtingen specialiseren.

Voorbeelden van vervolgopleidingen zijn:

 • HBO Verpleegkunde

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

Verzorgende IG of vergelijkbaar diploma

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

De kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €575,- voor een BBL opleiding niveau 3 of 4*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Wanneer je een opleiding aan een van de Zorgacademies afrondt kun je gaan werken in een verpleeghuis, verzorgingshuis, in de thuiszorg of in het ziekenhuis. Je werkt graag met mensen en je maakt makkelijk contact. Je staat stevig in je schoenen, hebt een positieve kijk op het leven en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Geen dag is hetzelfde wanneer je mensen begeleidt en verzorgt.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.