Bekijk ons aanbod

Opleiding Verpleegkundige BBL

Ben jij sociaal, stressbestendig, sta je sterk in je schoenen en wil je graag leren zorgen voor mensen niet voor zichzelf kunnen zorgen?

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Ben jij sociaal, stressbestendig, sta je sterk in je schoenen en wil je leren zorgen voor mensen die door ziekte of beperking niet voor zichzelf kunnen zorgen? Wil je graag direct aan de slag in de zorg? Dan is de BBL-opleiding Verpleegkundige bij MBO Utrecht Op Maat iets voor jou! Ons onderwijs is flexibel en op maat, passend bij jouw leervraag. Samen kijken we naar jouw leervraag, je huidige ontwikkelniveau, welke leereenheden je kunt volgen en hoe we die onderwijsroute het best kunnen vormgeven.

Over de opleiding

 • Voor wie?

  De BBL-opleiding Verpleegkundige is voor zorgprofessionals die zich verder willen opleiden tot verpleegkundige of zij-instromers die graag als verpleegkundige aan de slag gaan. Met een BBL-opleiding leer je het vak op de werkvloer. 

 • Wat ga je leren?

  Door ouderdom, ziekte of lichamelijke beperking hebben sommige mensen professionele zorg nodig. Tijdens de opleiding Verpleegkundige leer je hoe je die zorg kunt bieden. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je met het verpleegplan de zorg coördineert, hoe je verpleegtechnische handelingen uitvoert en hoe je mensen met psychosociale problemen kunt begeleiden. Ook leer je mensen omgaan met hun ziekte, bijvoorbeeld door het geven van gezondheidsvoorlichting. 

  Omdat jij en je medestudenten in de zorg werken en jullie tijdens de opleiding veel ervaring in de praktijk opdoen, is er in de les ook aandacht voor het uitwisselen van kennis en ervaring. 

  Let op: MBO Utrecht biedt in nauwe samenwerking met zorginstellingen de opleiding Verpleegkundige BBL aan. Je solliciteert eerst voor een baan bij één van de aangesloten instellingen. Via de zorginstelling word je aangemeld voor de opleiding.

   

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Verpleegkundige BBL duurt gemiddeld drie jaar. We hebben ook versnelde opleidingen als je hiervoor een passende vooropleiding hebt zoals een verzorgende IG diploma. Naast je baan in de zorg (minimaal 24 uur) ga je één dag per week naar school. Daarnaast heb je keuzedelen die in weken of in extra dagen onderwijs worden gegeven. Je besteedt gemiddeld minimaal vijf uur per week aan zelfstudie (praktijkopdrachten, voorbereiden voor keuzedelen en projecten).

  Onze visie op het leren gaat uit van de overtuiging dat je op meer dan één plaats leert. Het beste resultaat wordt bereikt wanneer je dat wat je net hebt geleerd ook in de praktijk brengt. Daarom leiden wij in en met de beroepspraktijk op. Hierbij bestaat geen scheiding tussen school en werk.

  De opleiding tot Verpleegkundige volg je in nauwe samenwerking met één van de aangesloten zorgorganisaties. Het onderwijs is praktisch, persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk, een aantal docenten werkt zelf nog in de zorg. Tijdens de opleiding volg je de volgende vakken: 

  • Verpleegkunde
  • Anatomie, fysiologie en ziekteleer
  • Verpleegtechnische handelingen
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.
  • Communicatievaardigheden

  Ook heb je tijdens de opleiding verdiepende projecten en keuzedelen op school, bijvoorbeeld over dementie, niet aangeboren hersenletsel en wijkgericht werken. 

  We maken gebruik van digitaal lesmateriaal en digitaal onderwijs. Voor het volgen van dit keuzedeel heb je daarom een laptop nodig.  

 • Vooropleiding en toelating

  Om de opleiding Verpleegkundige BBL te doen solliciteer je (of werk je) bij een van de aangesloten zorginstellingen (Warande, Hilverzorg, Amaris, Axion Continu of Rivas). 

Locaties

 • Locatie Hilversum

  De locatie in Hilversum werkt samen met een aantal zorginstellingen in de branche van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Deze locatie heeft een reguliere opleiding van 3 jaar en er is een mogelijkheid voor een versneld traject van 2 jaar. 

  Toelatingseisen: 

  • Voor de 3-jarige opleiding : mbo-niveau 4 diploma, Havo-diploma of hbo-opleiding.
  • Voor de verkorte opleiding van 2 jaar: mbo niveau 3 diploma VIG
 • Locatie Utrecht

  De locatie in Utrecht start vanaf september 2022. Deze locatie heeft een reguliere opleiding van 3 jaar en er is een mogelijkheid voor een versneld traject van 2 jaar. 

  Toelatingseisen: 

  • Voor de 3-jarige opleiding : mbo-niveau 4 diploma, Havo-diploma of hbo-opleiding.
  • Voor de verkorte opleiding van 2 jaar: mbo niveau 3 diploma VIG
 • Locatie Leerdam

  De locatie in Leerdam werkt samen met Rivas Zorggroep. Deze locatie heeft een reguliere opleiding van 3 jaar en er is een mogelijkheid voor een versneld traject van 2 jaar. 

  Toelatingseisen: 

  • Voor de 3-jarige opleiding : mbo-niveau 4 diploma, Havo-diploma of hbo-opleiding.
  • Voor de verkorte opleiding van 2 jaar: mbo niveau 3 diploma VIG

   

 • Locatie Houten

  De locatie in Houten werkt samen met Stichting Warande . Er is een reguliere opleiding van 3,5 jaar en er is een mogelijkheid voor een versneld traject van 2,5 jaar. 

  Toelatingseisen: 

  • Voor de 3-jarige opleiding : mbo-niveau 4 diploma, Havo-diploma of hbo-opleiding.
  • Voor de verkorte opleiding van 2 jaar: mbo niveau 3 diploma VIG

Opmaat

Wil jij je graag bekwamen als zorgprofessional en je kennis en vaardigheden uitbreiden, maar heb je geen tijd om een volledige BBL-opleiding te volgen? Kijk dan eens bij onze keuzedelen, leereenheden en trainingen. Daarmee kun je je, op je eigen tijd en tempo, verder opleiden. 

Wil je als zorgorganisatie ook samen met ons een Verpleegkundige BBL opzetten? Wij werken graag samen! Neem contact op met….  

“Samen zoeken naar wat past voor een individuele zorgprofessional of zorginstelling is fantastisch. Er is zoveel mogelijk!”

Anneke Klinkhamer, loopbaanadviseur

Echt iets voor mij?

Je bent flexibel, sociaal en stressbestendig. Daarnaast ben je communicatief vaardig en heb je een luisterend oor voor mensen in je omgeving. 

Na de opleiding

Met een mbo-diploma Verpleegkundige op zak heb jij de vaardigheden om te werken als verpleegkundige in diverse zorginstellingen. Of om door te stromen naar een HBO opleiding of een specialistische vervolgopleiding. 

“Het is mooi om onderdeel te zijn van een team op een kleinschalige school. Dit uit zich vooral in de persoonlijke aandacht die er is voor studenten. Iets wat ik ook zelf iedere dag probeer waar te maken.”

Ellen Beringen, officemanager

5 redenen om voor Op Maat te kiezen

 1. We bieden persoonlijk onderwijs, passend bij de leer- en ontwikkelbehoefte van de zorgprofessional
 2. We zijn flexibel en kunnen goed meebewegen met acute zorgvragen die om bijscholing vragen
 3. Al meer dan veertig jaar opleider in de zorg
 4. Leren op de werkplek of op goed bereikbare locaties in Utrecht en Hilversum
 5. Les van ervaren zorg professionals uit de praktijk

Praktische informatie

duur
niveau 4
vorm Opleiding
start In overleg met de zorginstelling
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Houten, Hilversum, Leerdam en Utrecht
 • 25655 / Mbo-Verpleegkundige
 • Diploma
 • Ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €320,-
  Leerjaar 2: €180,-
  Leerjaar 3: €120,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

MBO Utrecht, voor Zorgonderwijs Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen als zorgprofessional? Ben je geïnteresseerd in een overstap naar de zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zorgprofessionals in jouw instelling? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van zorgonderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company voor zorginstellingen. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Flexibel onderwijs op maat!

“We starten iedere aanmelding met een intakegesprek waarin de vraag of leerbehoefte wordt verkend. Daarna volgt een leer-ontwikkel advies of een samenwerking. Deze manier van maatwerk zorgt voor motivatie en leerplezier!“

Maaike de Bruin, teamleider