Zij-instromer Jeroen ging aan de slag in de ouderenzorg

17 januari 2024

Na een carrière in de logistiek stapte Jeroen Kooijman over naar de zorg. Als zij-instromer volgt hij een BBL-opleiding Verpleegkunde aan MBO Utrecht en werkt hij drie dagen per week in de ouderenzorg. ‘Mensen zijn dankbaar als je tijd aan ze besteedt’.

Contact met patiënten
In zijn vorige baan als logistiek medewerker bij UMC had hij al kennisgemaakt met de zorg. ‘Vanuit het externe magazijn leverden we allerlei spullen voor het ziekenhuis, zoals spuiten en mondkapjes.’ Regelmatig zaten er haastklussen tussen. Na verloop van tijd besloot hij om verder te kijken: ‘Ik miste het contact met de patiënten waar je het voor doet.’

Wisselende diensten
Even twijfelde hij nog. Zou hij het werk fysiek wel aankunnen? Door een blessure ging sporten hem niet goed meer af. ‘Ik wilde blijven bewegen en daarom meer fysiek werk doen.’ En hoe zouden de wisselende diensten in de verpleging hem bevallen? ‘Ik werkte veel thuis en kon mijn tijd altijd zelf indelen.’ In plaats daarvan kwam een rooster met dag-, avond en nachtdiensten. ‘Maar ik werk nu met mensen die allemaal met passie aan de slag gaan.’

Werken met ouderen
In de ouderenzorg ziet hij dat het hem vaak in kleine dingen zit. ‘Door een kop thee te zetten, of iemand gerust te stellen, kan je al het verschil maken.’ Het werken met ouderen bevalt hem goed. Met zijn eigen ouders voerde hij altijd al uitgebreide gesprekken over leven en dood. ‘Ik vind het prettig om met ouderen om te gaan, ook door de levenservaring die ze meebrengen,’ zegt Jeroen. In wooncentrum In de Dennen, van Warande, is hij gestart als student verpleegkunde.

Begeleiding
De begeleiding vanuit Warande is er goed op orde, geeft Jeroen aan. ‘Ik krijg begeleiding van een leercoach en een werkbegeleider.’ Ze helpen hem ook met het plannen van de wisselende diensten in het rooster. ‘Thuis puzzelen we dan samen hoe we alles het beste kunnen organiseren.’ Van zijn contract van 28 uur besteedt hij 20 uur aan werk en de rest aan zijn opleiding. Daarvoor gaat hij een dag per week naar de Warande Academie in Houten, waar docenten van MBO Utrecht hem opleiden.

Praktijkvoorbeelden
‘Echt mensen uit de praktijk, die weten waar ze het over hebben,’ zegt Jeroen over zijn docenten. ‘Ze geven veel praktijkvoorbeelden.’ In de schoolbanken zitten jonge en oude, ervaren en minder ervaren studenten door elkaar heen. ‘Het is veel en soms is het best ingewikkeld. Jongere studenten zijn veel handiger met al die apps en Teams bijeenkomsten.’ Maar Jeroen vraagt om hulp als zijn digitale vaardigheden tekortschieten. ‘We zitten met 5 zij-instromers die elkaar er echt doorheen trekken. We willen het vak leren!’

Dit moet je weten over leren en werken in de zorg
Zorgorganisatie Warande biedt ouderenzorg in Houten, Bilthoven en Zeist. In totaal heeft de organisatie zeven woonlocaties. Op locatie In de dennen, te Zeist, wonen mensen nog redelijk zelfstandig. Verpleging en verzorging is 24 uur per dag aanwezig. Voor het opleiden van nieuwe medewerkers werkt Warande nauw samen met MBO Utrecht voor flexibel, praktijkgericht onderwijs.

Ontdek of de zorg iets voor jou is! Kom 26 maart langs bij MBO Utrecht en ontdek de opleidingsmogelijkheden voor zij-instromers en herintreders. Ontmoet docenten, professionals en werkgevers en ontdek jouw opleidingsmogelijkheden voor leren en werken. Kijk op mboutrecht.nl/opmaat/WerkOntdekAvond voor meer informatie.