Bekijk ons aanbod

Begeleider maatschappelijke zorg BBL (25780)

Ondersteun cliënten en help met uitvoerende taken

Wil je graag werken met mensen met een beperking? Wil je cliënten helpen met de dagelijkse zorg en activiteiten voor hen organiseren? Meld je dan aan voor de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg van zorgorganisatie Reinaerde en MBO Utrecht Op Maat.

Deze opleiding combineert leren en werken. Daarom heb je om deze opleiding te volgen een werkplek nodig bij Reinaerde.

Dit moet je weten over starten met een bbl-opleiding

Wil je deze opleiding volgen? Dit regel je via je werkgever. MBO Utrecht leidt altijd op in nauwe samenwerking met de werkpraktijk. Daarom moet je om deze opleiding te volgen een werkervaringsplek hebben. Op dit moment kan je deze opleiding bij MBO Utrecht alleen volgen als je werkt bij Reinaerde. Reinaerde verzorgt dan voor jou de aanmelding bij de opleiding.

Organisaties waar je deze opleiding kunt volgen

Om met deze bbl-opleiding te starten moet je een leerwerkplek hebben. Samen met jouw werkgever bepaal je vervolgens jouw opleidingsmogelijkheden. Daarna meldt de organisatie waar jij werkt je aan voor de opleiding. MBO Utrecht werkt op dit moment voor deze opleiding samen met Reinaerde.

 • Reinaerde

  Reinaerde biedt de verschillende vormen van zorg en begeleiding in de provincie Utrecht. Via Reinaerde krijgen mensen met een beperking hulp bij wonen, werk, behandeling en begeleiding, logeren en dagbesteding. Als begeleider in opleiding werk je bij Reinaerde en volg je tegelijkertijd je opleiding.

  Meer informatie over werken en leren bij Reinaerde

  Reinaerde logo

 • Overige organisaties

  Werk jij ergens anders en wil je weten of jouw organisatie een samenwerking heeft met MBO Utrecht? Of heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

  Neem contact met ons op

Informatie over de opleiding

 • Wat ga je leren

  Met deze tweejarige mbo-opleiding op niveau 3 ontwikkel jij je tot begeleider van cliënten. Je bent vooral bezig met uitvoerende taken. Zo voer je bijvoorbeeld het ondersteuningsplan uit. Ook denk je hierover mee

  De doelgroep waarmee je gaat werken, is divers. Je kunt te maken krijgen met cliënten van alle leeftijden met bijvoorbeeld een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking. Of met gedragsproblemen. Je kijkt welke hulp zij nodig hebben en wat ze zelf kunnen. Je helpt ze dit steeds beter te kunnen. Ook zorg je ervoor dat cliënten een goede dag hebben en organiseer je activiteiten.

  Na de opleiding ga je gediplomeerd aan de slag binnen Reinaerde. Binnen deze organisatie kun jij je weer verder ontwikkelen. Ook doorleren behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld de niveau-4-opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.

 • Inhoud en vakken

  We leren je tijdens de opleiding hoe je cliënten kunt helpen bij de dagelijkse zorg en hoe je goed luistert en communiceert. Ook leer je over thema’s als ontwikkelingsachterstanden, gezondheid, ziekte en begeleidingsmethodieken. En je leert hoe je activiteiten organiseert en begeleidt.

  Vakken
  Belangrijke beroepsgerichte vakken zijn:

  • Zorgvakken (zorgtechnische handelingen, ADL)
  • Kennis van doelgroepen
  • Communicatie
  • Observeren
  • Methodisch begeleiden

  Je volgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

  De opleiding duurt twee jaar. Op maandag ga je naar school bij MBO Utrecht. De overige dagen van de week werk je bij Reinaerde. Eén keer per maand is je lesdag op een van de locaties van Reinaerde.

 • Stage lopen

  Tijdens een bbl-opleiding hoef je geen stage te lopen. Omdat je al in dienst bent van Reinaerde voer je je BPV (beroepspraktijkvorming) uit tijdens het werk. Stage lopen wordt dus vervangen door werken in dienst van een organisatie, waarvoor je ook wordt betaald. Je krijg begeleiding van een werk- of praktijkopleider.

 • Vooropleiding en toelating

  Je kunt deze opleiding alleen volgen als je in dienst bent van een leerwerkbedrijf en in overleg met je werkgever. Met je werkgever bespreek je of je voldoet aan de voorwaarden voor toelating.

Maatwerkoplossingen voor organisaties en groepen

Hannie van Beers, adviseur Leven Lang OntwikkelenHeeft jouw organisatie specifieke opleidingswensen? MBO Utrecht Op Maat biedt flexibele oplossingen voor wat jij nodig hebt. Samen met jou stemmen we af welke onderwijs nodig is om de actuele scholings- en ontwikkelvragen op de werkvloer te beantwoorden.

Onze adviseur Leven Lang Ontwikkelen helpt je graag met advies over een incompany traject of een offerte op maat. Neem telefonisch contact op via 06-15313970 of laat je gegevens achter.

Vul het contactformulier in

Praktische info

duur 2 jaar
niveau 3
vorm opleiding
start In overleg met organisatie
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25780 / Begeleider maatschappelijke zorg
 • diploma
 • Nee
 • De organisatie waar je werkt betaalt de kosten voor de opleiding. Mogelijk komen er kosten voort uit de aanschaf van een laptop en lesmateriaal.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen als professional in de maatschappelijke zorg? Ben je geïnteresseerd in een overstap naar de maatschappelijke zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van professionals in jouw instelling? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van onderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company voor organisaties. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Passend bij jouw instroomniveau, behoefte en tijd. Flexibel onderwijs op maat!

Vijf redenen om voor een opleiding van MBO Utrecht Op Maat te kiezen

 1. Je krijgt persoonlijk onderwijs, dat past bij jouw leer- en ontwikkelbehoefte
 2. We zijn flexibel en volgen jouw ontwikkeling en tempo
 3. Je krijgt les op je eigen werkplek of op goed bereikbare locaties in de regio Utrecht
 4. Al onze docenten komen uit het werkveld en hebben jarenlange ervaring in de praktijk
 5. MBO Utrecht heeft ruim 40 jaar ervaring met opleiden in zorg en welzijn