Bekijk ons aanbod

Gerontopsychiatrie (K0988)

Tijdens deze opleiding leer je zorg bieden aan ouderen die te maken hebben met psychiatrische problemen

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Tijdens deze opleiding ontwikkelen verzorgenden, verpleegkundigen en (persoonlijk) begeleiders maatschappelijke zorg basiskennis en de benodigde vaardigheden om op professionele wijze ondersteuning te bieden aan ouderen die te maken hebben met psychiatrische problemen zoals depressies, angst- of gedragsstoornissen.

Over het keuzedeel

Tijdens het ondersteunen van ouderen met een psychiatrische zorgvraag krijgen verzorgenden en verpleegkundigen te maken met complexe, niet-routinematige problemen of calamiteiten. Situaties kunnen soms snel veranderen waardoor de zorg en/of ondersteuning opnieuw moet worden afgestemd. Vaak wordt gewerkt binnen een multidisciplinair team van zorgprofessionals waar de verzorgende/verpleegkundige kan terugvallen.

Tijdens deze opleiding ontwikkelt de medewerker

  • specifieke vakkennis over psychiatrische problemen en oorzaken/aanleidingen, gerontopsychiatrie, psychiatrische ziektebeelden, omgangsproblemen met ouderen met psychiatrische problemen
  • specifieke vaardigheden zoals observatie-, ondersteunings- en communicatiemethodieken om met oudere cliënten met psychiatrische problemen te kunnen omgaan.

  • Voor wie?

    Zorgprofessionals die hun kennis over psychiatrische ziektebeelden maar vooral ook vaardigheden om deze doelgroep te verzorgen of begeleiden (verder) willen ontwikkelen.

  • Wat ga je leren?

    De opleiding bestaat uit een introductie, een theoretisch deel (4 lesdagen en een masterclass door een professional), een praktijkdeel en een praktijkexamen. Aan de hand van e-learning bestuderen de deelnemers de theorie in de digitale leeromgeving. De opleiding is als volgt opgebouwd:

    Lesdag 1: kennis maken en inloggen digitale leeromgeving, uitleg module, opdrachten, examen (3 uur )
    Lesdag 2: ontwikkelingen binnen de ouderenzorg, wet- en regelgeving, psychiatrische ziektebeelden (6 uur)
    Lesdag 3: wat zijn de gevolgen voor het gedrag van jouw cliënten, omgaan met agressief gedrag (6 uur)
    Lesdag 4: masterclass (6 uur )
    Lesdag 5: toepassen van observatie- en ondersteuningsmethodieken, communiceren met cliënten en naastbetrokkenen (6 uur)
    Lesdag 6: afronding (3 uur)
  • Resultaat

    Tijdens de opleiding werkt de deelnemer aan beroepsproducten en een praktijkexamen. Na het positief afronden van het keuzedeel ontvangt de deelnemer een officieel mbo-certificaat.

  • Vooropleiding en toelating

    Om deel te nemen aan dit keuzedeel werkt de deelnemer als verzorgende (IG), verpleegkundige of begeleider maatschappelijke zorg.

  • Toetsing en examen

    De onderdelen worden afgerond met een praktijkexamen dat wordt afgenomen door een praktijkassessor die hiertoe bevoegd is. In overleg kan het ook door een docent of op school worden afgenomen m.b.v. een acteur. Extra kosten worden doorberekend.

Praktische informatie

duur 10 dagdelen
niveau 3, 4
vorm keuzedeel
start In overleg
  • Academie voor Zorg en Welzijn
  • K0988 / Gerontopsychiatrie
  • mbo-certificaat
  • € 999 per deelnemer via open inschrijving.

    Wilt u een advies of offerte op maat?
    Neem contact op met onze adviseur LLO via 06-15314970 of neem contact met ons op.

Opleidingsinformatie downloaden

Maatwerkoplossingen voor organisaties en groepen

Hannie van Beers, adviseur Leven Lang OntwikkelenHeeft jouw organisatie specifieke opleidingswensen? MBO Utrecht Op Maat biedt flexibele oplossingen voor wat jij nodig hebt. Samen met jou stemmen we af welke onderwijs nodig is om de actuele scholings- en ontwikkelvragen op de werkvloer te beantwoorden.

Onze adviseur Leven Lang Ontwikkelen helpt je graag met advies over een incompany traject of een offerte op maat. Neem telefonisch contact op via 06-15313970 of laat je gegevens achter.

Vul het contactformulier in

Over MBO Utrecht Op Maat

MBO Utrecht Op Maat is de aanbieder van zorgonderwijs op maat. Voor de zorgprofessional die zich verder wil ontwikkelen. Voor de herintreder die kennis en vaardigheden wil opfrissen. Voor de zij-instromer die zich in het vak wil bekwamen. En voor de zorgorganisatie die personeel op basis van de eigen zorgvraag wil scholen. Wij bieden trainingen, bijscholing, leereenheden, keuzedelen en BBL-opleidingen in de zorg. Passend bij jouw instroomniveau, behoefte en tijd. 

“Het is mooi om onderdeel te zijn van een team op een kleinschalige school. Dit uit zich vooral in de persoonlijke aandacht die er is voor studenten. Iets wat ik ook zelf iedere dag probeer waar te maken.”

Ellen Beringen, officemanager

Vijf redenen om voor Op Maat te kiezen

  1. We bieden persoonlijk onderwijs, passend bij de leer- en ontwikkelbehoefte van de zorgprofessional 
  2. We zijn flexibel en kunnen goed meebewegen met acute zorgvragen die om bijscholing vragen 
  3. Al meer dan veertig jaar opleider in de zorg 
  4. Leren op de werkplek of op goed bereikbare locaties in Utrecht en Hilversum 
  5. Les van ervaren zorg professionals uit de praktijk