Bekijk ons aanbod

Opleiding Helpende zorg en welzijn BBL

Ben jij sociaal, behulpzaam, neem je graag initiatief en begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging?

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Zoek jij een baan in de zorg? Ben je sociaal, behulpzaam, neem je graag initiatief en vind je het leuk om mensen te helpen bij hun dagelijkse verzorging? Dan is de BBL-opleiding Helpende zorg en welzijn van MBO Utrecht Op Maat iets voor jou. Bij ons volg je onderwijs dat past bij jouw leervraag. Samen kijken we naar die leervraag, instroomniveau, ontwikkeltempo, interesse én de actuele behoefte. En hoe we jouw onderwijsroute het best kunnen vormgeven.

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  MBO Utrecht biedt in samenwerking met zorginstellingen BBL-opleidingen in de zorg aan. BBL-opleidingen worden gestart in overleg met zorginstellingen. Je kunt de opleiding op verschillende momenten starten, afhankelijk van de opleidingsvragen vanuit zorginstellingen. Het is niet mogelijk om je individueel aan te melden. Jouw aanmelding verloopt altijd via de zorginstelling. 

  Met de opleiding Helpende Zorg en welzijn kun je zorg bieden aan allerlei cliënten. Mensen met een (chronische) ziekte, psychiatrische problemen, een verslaving of een handicap. Je werkt vaak samen met de mantelzorgers of hebt te maken met wettelijke vertegenwoordigers van de cliënt/zorgvrager. Dat kunnen familieleden zijn, maar ook andere verzorgers. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving, maar je kunt ook bij of voor een groep cliënten/zorgvragers werken. In een zorg- of welzijnsinstelling werk je samen met collega’s en heb je vaak te maken met andere hulpverleners, zoals verzorgenden en sociaal agogisch werkers. 

  Helpende Zorg en welzijn is een verantwoordelijke baan waar je soms onder tijdsdruk werkt. Maar, voor jouw inspanningen krijg je veel terug: je helpt leefomstandigheden fijner maken en je maakt zorgvragers blij. Je kunt dus echt een verschil maken in de kwaliteit van leven. 

 • Inhoud en vakken

  Ben je Helpende Zorg en welzijn, dan staat de zorg voor mensen centraal. Bij ons leer je hoe je kunt helpen bij het organiseren van activiteiten, hoe je een bardienst draait en hoe je een ruimte gezellig maakt en schoonhoudt. Ook hoe je assisteert bij het aanen uitkleden en het wassen en luistert naar verhalen van cliënten. 

 • Stagelopen

  Tijdens een BBL-opleiding hoef je geen stage te lopen. Je bent in dienst van een zorginstelling en voert BPV uit tijdens het werk. Het stage lopen wordt dus vervangen door werken in dienst van de zorginstelling, waarvoor je ook betaald wordt. Je wordt daarbij begeleid door een werk of praktijkopleider. 

 • Vooropleiding en toelating

  Je kunt deze opleiding alleen volgen als je in dienst bent van een zorginstelling en in overleg met de zorginstelling. Om te starten met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn heb je minimaal een diploma vmbo basis of mbo niveau 1 nodig. 

Echt iets voor mij?

Je vindt het leuk om met mensen te werken en voor mensen te zorgen. Je kunt goed luisteren en je houdt ervan om je handen uit de mouwen te steken. 

 

“Het is mooi om onderdeel te zijn van een team op een kleinschalige school. Dit uit zich vooral in de persoonlijke aandacht die er is voor studenten. Iets wat ik ook zelf iedere dag probeer waar te maken.”

Ellen Beringen, office manager

Na de opleiding

Met een diploma op zak kun je aan de slag in verpleeg- en verzorghuizen en in de thuiszorg. 

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de volgende opleidingen: 

“Samen zoeken naar wat past voor een individuele zorgprofessional of zorginstelling is fantastisch. Er is zoveel mogelijk!”

Anneke Klinkhamer, loopbaanadviseur

MBO Utrecht, voor Zorgonderwijs Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen als zorgprofessional? Ben je geïnteresseerd in een overstap naar de zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zorgprofessionals in jouw instelling? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van zorgonderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company voor zorginstellingen. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Flexibel onderwijs op maat! 

Praktische informatie

duur 1 jaar
niveau 2
vorm Opleiding
start In overleg met de zorginstelling
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Houten, Hilversum en Leerdam
 • 23189 / Helpende Zorg en Welzijn
 • Diploma
 • Ja
 • De kosten voor de opleiding worden betaald door de zorginstelling waar je werkt. Mogelijk komen er kosten voort uit de aanschaf van een laptop en lesmateriaal.

Opleidingsinformatie downloaden

Vijf redenen om voor Op Maat te kiezen

 1. We bieden persoonlijk onderwijs, passend bij de leer- en ontwikkelbehoefte van de zorgprofessional 
 2. We zijn flexibel en kunnen goed meebewegen met acute zorgvragen die om bijscholing vragen 
 3. Al meer dan veertig jaar opleider in de zorg 
 4. Leren op de werkplek of op goed bereikbare locaties in Utrecht en Hilversum 
 5. Les van ervaren zorg professionals uit de praktijk 

“We starten iedere aanmelding met een intakegesprek waarin de vraag of leerbehoefte wordt verkend. Daarna volgt een leer-ontwikkel advies of een samenwerking. Deze manier van maatwerk zorgt voor motivatie en leerplezier!“

Maaike de Bruin, teamleider