Bekijk ons aanbod

Helpende zorg en welzijn BBL (versneld) (25960)

Leer hoe je mensen thuis of in een andere woonomgeving begeleidt bij hun dagelijkse verzorging

Wil jij aan de slag in de zorg, welzijn of kinderopvang? Ben je sociaal, behulpzaam, neem je graag initiatief en vind je het leuk om mensen te helpen bij hun dagelijkse verzorging? Dan is de bbl-opleiding Helpende zorg en welzijn van MBO Utrecht Op Maat echt iets voor jou.

Bij MBO Utrecht volg je onderwijs dat past bij jouw leervraag. Samen kijken we naar die leervraag, instroomniveau, ontwikkeltempo, interesse én de actuele behoefte. En hoe we jouw onderwijsroute het best kunnen vormgeven.

Aan de slag als Helpende zorg en welzijn

In je werk als Helpende zorg en welzijn staat de zorg voor mensen centraal. Tijdens de opleiding leer je alles over persoonlijke zorg aan kinderen, mensen met een beperking of ouderen in een verpleeg- of verzorgingshuis. Je leert hoe je helpt bij het organiseren van activiteiten, hoe je een ruimte gezellig maakt en schoonhoudt, eten bereidt en ondersteunt bij persoonlijke verzorging.

Helpende zorg en welzijn is een verantwoordelijke baan waar je soms onder tijdsdruk werkt. Maar, voor jouw inspanningen krijg je veel terug: je helpt leefomstandigheden fijner maken en je maakt zorgvragers blij. Je kunt dus echt een verschil maken in de kwaliteit van leven. 

Je kunt de opleiding voor Helpende zorg en welzijn via verschillende organisaties volgen. Meestal zijn dat organisaties binnen de thuiszorg, ouderenzorg, ziekenhuis of wijkverpleging. Geschikte werkplekken zijn ook te vinden binnen de gehandicaptenzorg, kinder- of gastouderopvang.

Dit moet je weten over starten met een bbl-opleiding

Wil je deze opleiding volgen? Dan moet je een werkervaringsplek hebben. Dit kan een vaste baan zijn, of een stageplek.

 1. Vind een werkervaringsplek
  Veel organisaties hebben doorlopend vacatures voor werkervaringsplekken. Bekijk de vacatures van onze samenwerkingspartners of raadpleeg leerbanenmarkt.nl. Stageplekken vind je op stagemarkt.nl.
 2. Controleer of jouw werkgever of stagebedrijf erkend is als leerbedrijf
  Je herkent een erkend leerbedrijf aan het SBB logo. MBO Utrecht werkt alleen samen met erkende leerbedrijven. Op stagemarkt.nl vind je eenvoudig of een bedrijf erkend is.
 3. Solliciteer voor jouw toekomstige droombaan
  Heb je een werkervaringsplek gevonden bij erkend bedrijf dat je aanspreekt? Dan is het tijd om te solliciteren. Samen met de werkgever ga je in gesprek over jouw motivatie, persoonlijke leerdoelen en wensen voor ontwikkeling.
 4. Meld je aan voor de opleiding
  Meestal regelt je werkgever jouw aanmelding. Aanmelden voor deze opleiding kan hier.

Startmomenten, lesdagen en aanmelden

Deze opleiding start in Hilversum.

 • Startdatum: maandag 4 november 2024
 • Lesdag: maandag

Start januari

 • De opleiding start afhankelijk van het aantal aanmeldingen in januari 2025 of augustus 2025

Meld je hier aan

Organisaties waar je deze opleiding kunt volgen

Om met deze bbl-opleiding te starten moet je een leerwerkplek hebben. Samen met jouw werkgever bepaal je vervolgens jouw opleidingsmogelijkheden. MBO Utrecht werkt samen met verschillende organisaties. Bepaal zelf waar jij wilt werken en wanneer je met de opleiding wil starten.

 • Amaris Zorggroep

  Amaris Zorggroep biedt ouderenzorg in de regio Gooi en Vechtstreek. Bbl-opleidingen bij Amaris starten meestal in september en februari. Voor de meeste opleidingen geldt dat je één dag per week naar school gaat en daarnaast minimaal 24 uur meewerkt in één van de zorgteams.

  Meer informatie over werken en leren bij Amaris Zorggroep

 • Rivas Zorggroep

  Rivas Zorggroep levert verschillende soorten zorg in de omgeving van Leerdam. Onder meer ziekenhuiszorg, woonzorg en wijkverpleging. Werken bij Rivas betekent dat je de inwoners in de regio te ondersteunt bij gezond leven en gezond oud worden.

  Meer informatie over werken en leren bij Rivas

   

 • Warande

  Warande levert ouderenzorg in Bilthoven, Houten en Zeist. Warande heeft zeven vestigingen voor wonen en zorg. Daarnaast zijn er locaties voor revalidatie, thuiszorg en een hospice.

  Meer informatie over werken en leren bij Warande

 • Overige organisaties en aanmelden

  Werk jij ergens anders en wil je deze opleiding volgen? Meld je dan direct aan voor de opleiding.

  Aanmelden opleiding

Informatie over de opleiding

 • Wat ga je leren

  In de opleiding Helpende zorg en welzijn leer je hoe je zorg biedt aan allerlei cliënten. Bijvoorbeeld aan mensen met een (chronische) ziekte, psychiatrische problemen, een verslaving of een handicap. Je werkt vaak samen met de mantelzorgers of hebt te maken met wettelijke vertegenwoordigers van de cliënt. Dat kunnen familieleden of andere verzorgers zijn. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt thuis of in een andere woonomgeving, maar je kunt ook bij of voor een groep zorgvragers werken. In een zorg- of welzijnsinstelling werk je samen met collega’s en heb je vaak te maken met andere hulpverleners, zoals verzorgenden en sociaal agogisch werkers. 

 • Stage lopen

  Tijdens een bbl-opleiding hoef je geen stage te lopen. Omdat je al in dienst bent van een organisatie voer je je BPV (beroepspraktijkvorming) uit tijdens het werk. Stage lopen wordt dus vervangen door werken in dienst van een zorgorganisatie, kinderopvang of gehandicaptenzorginstelling waarvoor je ook wordt betaald. Je krijg begeleiding van een werk- of praktijkopleider.

 • Vooropleiding en toelating

  Om te starten met de opleiding Helpende zorg en welzijn heb je minimaal een diploma vmbo basis of mbo niveau 1 nodig. En je hebt een leerwerkplek nodig, bijvoorbeeld bij een zorginstelling. Meestal zijn dat organisaties binnen de thuiszorg, ouderenzorg, ziekenhuis of wijkverpleging. Geschikte werkplekken zijn ook te vinden binnen de gehandicaptenzorg, kinder- of gastouderopvang. Overleg met je werkgever wat je mogelijkheden zijn. 

Maatwerkoplossingen voor organisaties en groepen

Hannie van Beers, adviseur Leven Lang OntwikkelenHeeft jouw organisatie specifieke opleidingswensen? MBO Utrecht Op Maat biedt flexibele oplossingen voor wat jij nodig hebt. Samen met jou stemmen we af welke onderwijs nodig is om de actuele scholings- en ontwikkelvragen op de werkvloer te beantwoorden.

Onze adviseur Leven Lang Ontwikkelen helpt je graag met advies over een incompany traject of een offerte op maat. Neem telefonisch contact op via 06-15313970 of laat je gegevens achter.

Vul het contactformulier in

Praktische info

duur 1 jaar
niveau 2
vorm opleiding
start Nov
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Utrecht, Leerdam, Hilversum, Houten. De locatie hangt af van bij welke zorginstelling je aan het werk gaat.
 • 25960 / Helpende zorg en welzijn
 • diploma
 • Ja
 • Het bedrijf waar je werkt betaalt meestal het lesgeld voor de opleiding. Mogelijk komen er kosten voort uit de aanschaf van een laptop en lesmateriaal. Bespreek de mogelijkheden met je werkgever.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van medewerkers binnen jouw organisatie? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van onderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Passend bij jouw instroomniveau, behoefte en tijd. Flexibel onderwijs op maat!

Vijf redenen om voor een opleiding van MBO Utrecht Op Maat te kiezen

 1. Je krijgt persoonlijk onderwijs, dat past bij jouw leer- en ontwikkelbehoefte
 2. We zijn flexibel en volgen jouw ontwikkeling en tempo
 3. Je krijgt les op je eigen werkplek of op goed bereikbare locaties in de regio Utrecht
 4. Al onze docenten komen uit het werkveld en hebben jarenlange ervaring
 5. MBO Utrecht heeft ruim 40 jaar ervaring met opleiden