Bekijk ons aanbod

Keuzedeel Niet Aangeboren Hersenletsel – NAH

In het keuzedeel leer je specifieke zorg en ondersteuning bieden aan mensen met hersenschade.

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

In het keuzedeel Niet aangeboren hersenletsel (NAH) leer je specifieke zorg en ondersteuning bieden aan mensen met hersenschade. Er is namelijk niet één hersenletsel gelijk aan een andere. Voor iedereen zijn de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel verschillend. Je leert om te gaan met zorgvragers die levend verlies ervaren. Hoe help je hen nieuwe keuzes te maken op basis van hun wensen en mogelijkheden? Hoe leer je naastbetrokkenen om te gaan met de veranderde leefstijl en het nieuwe gedrag van de NAH-cliënt. Dat en meer komt aan bod in de bijscholing Niet aangeboren hersenletsel. 

Over het keuzedeel?

 • Voor wie?

  Het keuzedeel Niet aangeboren hersenletsel is voor de zorgprofessional die zich wil laten bijscholen in kennis, vaardigheden en zorg voor mensen met Niet aangeboren hersenletsel (NAH). Niet-aangeboren hersenletsel vraagt om een specifieke manier van zorgen en begeleiden, met veel aandacht voor emotionele begeleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Zorgvragers met Niet aangeboren hersenletsel vergen een specifieke zorg en aanpak die aanvullende kennis en vaardigheden van jou vereisen. Je leert zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid te dragen in de ondersteuning van NAH-zorgvragers. De opdrachten voer je uit en je maakt er een verslag van. De opdrachten moeten met een voldoende worden beoordeeld door de docent.  

 • Resultaat

  Na het positief afronden van het keuzedeel Niet aangeboren hersenletsel ontvang je een landelijk erkend mbo-certificaat Niet aangeboren hersenletsel.

 • Inhoud en vakken

  Het keuzedeel Niet aangeboren hersenletsel bestaat uit onderwijsleergesprekken en opdrachten die je afwisselend op school of in de eigen tijd, en individueel of in groepsverband doet. Ook komt een gast/ervaringsdeskundige vertellen over haar ervaring met NAH. 

  Onderwerpen die we tijdens het keuzedeel Niet aangeboren hersenletsel behandelen: 

  • Wat is NAH, de werking van het brein. 
  • Oorzaken en gevolgen van NAH. 
  • Begeleiding, observeren, omgaan met veranderd gedrag. 
  • Inventariseren van (nieuwe) mogelijkheden, wensen en behoeften. 
  • Methodieken en begeleiden. 
  • Levend verlies en verliesverwerking naastbetrokkenen. 
  • Wet en regelgeving, disharmonisch profiel van de NAH-cliënt 
  • Omgaan met ontremd gedrag. 
 • Vooropleiding en toelating

  Om deze bijscholing Niet aangeboren hersenletsel te kunnen volgen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Diploma Helpende, Verzorgende ig, Verpleegkundige   
  • Minimaal acht uur per week werkzaam in de zorg op niveau 2, niveau 3 of niveau 4 
  • Begeleiding van een werkbegeleider/praktijkopleider op de werkplek. 
  • Bereidheid om tijd te stoppen in het leertraject, gelegenheid tot zelfstudie 
 • Toetsing en examen

  Het examen is een examen van het Consortiumbo. Het examen wordt afgenomen op school in een simulatie. Je gaat het gesprek aan met een zorgvrager met NAH waarbij sprake kan zijn van verschillende problematiek. Je gaat in dit gesprek de wensen en behoeften van deze zorgvrager inventariseren en van daaruit de verpleegkundige begeleiding vaststellen in overleg met de zorgvrager. Je kunt adequaat inspelen op de problematiek van de zorgvrager met NAH 

 • Werkprocessen

  D1-K1-W1: Inventariseren van de (nieuwe) mogelijkheden, wensen en behoeften van de NAH-cliënt.  

  D1-K1-W2: Begeleiden van de NAH-cliënt en naastbetrokkenen bij de verliesverwerking.  

  D1-K1-W3: Omgaan met het disharmonische profiel van de NAH-cliënt.  

  D1-K1-W4: Omgaan met ontremd gedrag van de NAH-cliënt.  

Waarom een keuzedeel?

Jij wilt je eerder behaalde diploma verrijken door je nog verder de kwalificeren in de zorg aan en begeleiding van mensen met een hersenbeschadiging. Er is niet één hersenletsel gelijk aan een andere; voor iedereen zijn de gevolgen verschillend. Niet alleen is het afhankelijk van de plaats van het letsel, ook de ernst en grootte van het getroffen gebied verschilt. Welke onderlinge verbindingen zijn verbroken? Er is vaak een combinatie van letsel en overgebleven vaardigheden, overgebleven kennis en begrip (intelligentie), denkvermogen (cognitie), gedrag en persoonlijkheid. De gevolgen van hersenletsel en de behandel- en begeleidingsmogelijkheden zijn bij velen nog onbekend. Te vaak horen we nu nog van mensen met hersenletsel en zorgprofessionals: had ik dit maar eerder geweten. 

Na dit keuzedeel

Dit verdiepende keuzedeel is ter ondersteuning van specifieke doelgroepen in de gehandicaptenzorg. Met dit certificaat kunnen ervaren beroepsbeoefenaren (die niveau 3 of 4 beheersen) zich verder verdiepen in de doelgroep/omgeving waarin zij werkzaam zijn. Het werkveld heeft behoefte aan deze gespecialiseerde werknemers, zodat specifieke doelgroepen beter ondersteund worden. Aan dit keuzedeel liggen competentieprofielen ten grondslag die vastgesteld zijn door sociale partners (VGN en de bonden).  

Praktische informatie

duur
niveau 2, 3, 4
vorm Keuzedeel
start Op Maat
 • MBO Utrecht op Maat
 • Wordt op meerdere locaties aangeboden en in company
 • K0067 / Niet aangeboren hersenletsel - NAH
 • Certificaat
 • Nee
 • Kosten voor individueel traject of traject voor een groep verschillen. Neem contact met ons op.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht Op Maat

MBO Utrecht Op Maat is de aanbieder van zorgonderwijs op maat. Voor de zorgprofessional die zich verder wil ontwikkelen. Voor de herintreder die kennis en vaardigheden wil opfrissen. Voor de zij-instromer die zich in het vak wil bekwamen. En voor de zorgorganisatie die personeel op basis van de eigen zorgvraag wil scholen. Wij bieden trainingen, bijscholing, leereenheden, keuzedelen en BBL-opleidingen in de zorg. Passend bij jouw instroomniveau, behoefte en tijd. 

“Samen zoeken naar wat past voor een individuele zorgprofessional of zorginstelling is fantastisch. Er is zoveel mogelijk!”

Anneke Klinkhamer, loopbaanadviseur

Deelname

De bijscholing Helpende plus gaat door bij voldoende aanmeldingen. Het maximale aantal deelnemers is 24, minimale aantal deelnemers 12. 

“Het is mooi om onderdeel te zijn van een team op een kleinschalige school. Dit uit zich vooral in de persoonlijke aandacht die er is voor studenten. Iets wat ik ook zelf iedere dag probeer waar te maken.”

Ellen Beringen, officemanager

Dit keuzedeel voor een groep zorgmedewerkers binnen uw eigen organisatie?

De kennis en vaardigheden van zorgmedewerkers opfrissen? Medewerkers omscholen zodat zij snel aan de slag kunnen met een acute zorgvraag? De leereenheden, trainingen en keuzedelen van MBO Utrecht Op Maat zijn ook incompany af te nemen. Afgestemd op de actuele zorgvraag en zorgbehoefte van de zorgorganisatie. 

Vijf redenen om voor Op Maat te kiezen

 1. We bieden persoonlijk onderwijs, passend bij de leer- en ontwikkelbehoefte van de zorgprofessional 
 2. We zijn flexibel en kunnen goed meebewegen met acute zorgvragen die om bijscholing vragen 
 3. Al meer dan veertig jaar opleider in de zorg 
 4. Leren op de werkplek of op goed bereikbare locaties in Utrecht en Hilversum 
 5. Les van ervaren zorg professionals uit de praktijk 

“We starten iedere aanmelding met een intakegesprek waarin de vraag of leerbehoefte wordt verkend. Daarna volgt een leer-ontwikkel advies of een samenwerking. Deze manier van maatwerk zorgt voor motivatie en leerplezier!“

Maaike de Bruin, teamleider

MBO Utrecht, voor Zorgonderwijs Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen als zorgprofessional? Ben je geïnteresseerd in een overstap naar de zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zorgprofessionals in jouw instelling? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van zorgonderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company voor zorginstellingen. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Flexibel onderwijs op maat!