Bekijk ons aanbod

Opleiding Verzorgende IG BBL

Wil jij aan de slag in de zorg? Ben je sociaal, geduldig, begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging?

Wil jij aan de slag in de zorg en direct aan het werk? Ben je sociaal, geduldig en begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? Dan is de BBL-opleiding Verzorgende IG bij MBO Utrecht Op Maat misschien iets  voor jou. Centraal tijdens je opleiding staat jouw leervraag. Wij bieden maatwerk onderwijs, passend bij die leervraag, instroomniveau, ontwikkeltempo, interesse én de actuele behoefte. Samen kijken we hoe we jouw onderwijsroute het best kunnen vormgeven.

 • Voor wie

  De BBL-opleiding Verzorgende IG is er voor zorgprofessionals die zich willen opleiden tot verzorgende IG of zij-instromers die graag als verzorgende aan de slag gaan. Met een BBL-opleiding leer je het vak op de werkvloer.

 • Wat ga je leren?

  Als verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) ben je niet alleen bezig met het begeleiden bij dagelijkse behoeften als wassen, aankleden en eten. Je ondersteunt mensen ook bij hoe zij de regie kunnen houden op hun leven. Hoe je de zorg kunt aanpassen aan de wensen die zij hebben. Een belangrijke taak is het contact met mantelzorg en het team om de zorg goed op elkaar af te stemmen. 

  Bij ons leer je – naast alle basisvaardigheden – de zorgvrager centraal te stellen, goed te luisteren en hoe je iemand kunt helpen te leren leven met een gezondheidsprobleem. Omdat jij en je medestudenten in de zorg werken en jullie tijdens de opleiding veel praktijkervaring opdoen, is er in de lessen veel aandacht voor het uitwisselen van kennis en ervaring. 

  Let op: MBO Utrecht biedt in nauwe samenwerking met zorginstellingen de opleiding Verzorgende IG BBL aan. Je solliciteert eerst voor een baan bij één van de aangesloten instellingen. Via de zorginstelling word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht. De BBL-opleiding wordt aangeboden in locatie Hilversum, Houten en in Leerdam. 

 • Inhoud en vakken

  Inhoud en vakken 

  De verkorte opleiding Verzorgende IG BBL duurt twee jaar op locatie in Hilversum en Houten en 2 jaar op locatie Leerdam. Gemiddeld ga je gedurende het schooljaar een dag per week naar school. Het onderwijs is persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk; een aantal docenten werkt – net zoals jij – in de zorg.

  Belangrijke vakken zijn: 

  • Verzorging
  • Communicatievaardigheden
  • Anatomie, fysiologie en ziekteleer
  • Verpleegtechnische handelingen
  • Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap

  Ook heb je tijdens de opleiding verdiepende projecten en keuzedelen op school, bijvoorbeeld over dementie, niet aangeboren hersenletsel en wijkgericht werken. 

   

Vijf redenen om voor Op Maat te kiezen

 1. We bieden persoonlijk onderwijs, passend bij de leer- en ontwikkelbehoefte van de zorgprofessional 
 2. We zijn flexibel en kunnen goed meebewegen met acute zorgvragen die om bijscholing vragen 
 3. Al meer dan veertig jaar opleider in de zorg 
 4. Leren op de werkplek of op goed bereikbare locaties in Utrecht en Hilversum 
 5. Les van ervaren zorg professionals uit de praktijk 

Praktische informatie

duur 2 jaar
niveau 3
vorm Opleiding
start In overleg met de zorginstelling
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Houten, Hilversum, Leerdam en Utrecht
 • 25656 / Verzorgende IG
 • Diploma
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €250,-
  Leerjaar 2: €180,-
  Leerjaar 3: €120,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

“Samen zoeken naar wat past voor een individuele zorgprofessional of zorginstelling is fantastisch. Er is zoveel mogelijk!”

Anneke Klinkhamer, loopbaanadviseur 

MBO Utrecht, voor Zorgonderwijs Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen als zorgprofessional? Ben je geïnteresseerd in een overstap naar de zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zorgprofessionals in jouw instelling? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van zorgonderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company voor zorginstellingen. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Flexibel onderwijs op maat!

“Het is mooi om onderdeel te zijn van een team op een kleinschalige school. Dit uit zich vooral in de persoonlijke aandacht die er is voor studenten. Iets wat ik ook zelf iedere dag probeer waar te maken.”

Ellen Beringen, office manager

“We starten iedere aanmelding met een intakegesprek waarin de vraag of leerbehoefte wordt verkend. Daarna volgt een leer-ontwikkel advies of een samenwerking. Deze manier van maatwerk zorgt voor motivatie en leerplezier!“

Maaike de Bruin, teamleider