MHBO excellent bedrijfseconomie en accountancy

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25140
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: MHBO Academie
Startdatum: september
Locatie: Australiëlaan 23, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Heb jij een fascinatie voor de financiële wereld? En wil je heel graag een hbo-studie volgen? Met de tweejarige MHBO-opleiding Excellent bedrijfseconomie en accountancy bij MBO Utrecht ben je perfect voorbereid!

De opleiding

Over de opleiding MHBO excellent bedrijfseconomie en accountancy

De MHBO-opleiding Excellent bedrijfseconomie en accountancy duurt drie jaar. We leiden je op tot bedrijfsadministrateur of assistent accountant, maar bereiden je – door het aanbieden van hbo-vakken – vooral ook voor op een vervolgstudie op het hbo. Tijdens de opleiding kun je je specialiseren als bedrijfsadministrateur of assistent accountant. In elk leerjaar loop je stage.

Behalve de stof van het reguliere mbo op niveau 4 krijg je ook leerstof en methodes uit het propedeusejaar van het hbo.

Bedrijfsadministrateur

Als bedrijfsadministrateur kun je gaan werken op de afdeling administratie van verschillende bedrijven of instellingen. Je houdt alle log – en dagboeken bij die te maken hebben met de financiële zaken van het bedrijf. Je voert voornamelijk interne werkzaamheden uit, maar het is ook mogelijk dat je externe contacten onderhoudt. Verder verricht je werkzaamheden voor de periodeafsluiting en tref je voorbereidingen voor de aangifte omzetbelasting. Als bedrijfsadministrateur voer je debiteuren- en crediteurenbeheer uit. Ook het bijhouden van een project- en een urenadministratie behoren tot je taken.

Assistent accountant

De specialisatie Assistent accountant ontstaat door je tijdens het derde schooljaar en de laatste stage (beroepspraktijkvorming) te concentreren op accountancy. Als Assistent Accountant is het bijwerken van de dagboeken van klanten een belangrijke taak: inkoopboek, verkoopboek, bankboeken en kasboek. Verder verricht je voor de klanten boekingen in het memoriaal en werkzaamheden voor de periodeafsluiting. Tevens tref je voorbereidingen voor de aangifte van de omzet- en inkomstenbelasting.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Bedrijfsadministratie
 • Bedrijfseconomie
 • Algemene Economie
 • Management
 • Marketing
 • Rekenvaardigheid
 • Informatica
 • Nederlands
 • Engels

Kerntaken

 • Houd de dagboeken bij;
 • Verricht werkzaamheden t.b.v. periodeafsluitingen en belastingaangiften;
 • Verricht activiteiten voor het debiteuren- en crediteurenbeheer;
 • Houdt kwantiteitenregisters bij.

Iets voor jou?

 • Je bent nauwkeurig
 • Je werkt graag met cijfers
 • Je bent zelfstandig

Wat leer je

Kies jij voor de specialisatie bedrijfsadministrateur, dan ben je vooral met de interne administratie van een bedrijf bezig. Wij leren je hoe dagboeken bijhoudt en een BTW-aangifte of inkomstenbelastingaangifte voorbereid. Als assistent accountant houd je de boeken bij van klanten. Je laatste leerjaar en stage is gericht op je specialisatie.

Stage (BPV)

Binnen de MHBO opleiding excellent bedrijfseconomie en accountancy wordt veel aandacht besteed aan stage lopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In het eerste schooljaar gaan alle studenten in de laatste periode van het schooljaar op stage, en in het tweede leerjaar de twee laatste perioden (tijdens alle stageperioden kom je een dag per week op school).

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma MHBO excellent bedrijfseconomie en accountancy

Heb jij je MHBO-diploma Bedrijfseconomie en accountancy, dan kun je aan de slag als bedrijfsadministrateur of assistent accountant. Doorleren op het hbo kan bijvoorbeeld op de opleidingen Accountancy of Bedrijfseconomie.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Accountancy
 • Hbo Bedrijfseconomie
 • Hbo Fiscale Economie

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Dit is een speciaal traject binnen de reguliere opleiding bedrijfsadministrateur/junior assistent accountant waarbij het verschilt of je in september of in februari start.

Instroom in september
Om toegelaten te worden aan deze opleiding dien je deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroom in februari
Om toegelaten te worden tot de februari-instroom van deze opleiding gelden de volgende aanvullende toelatingseisen:

 • Eindcijfers voor de kernvakken Nederlands, Engels, economie en wiskunde een 6 of hoger.

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

 

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Onze MHBO Academie is speciaal ontwikkeld om gemotiveerde studenten met ambitieuze toekomstplannen verder te helpen. Bij ons haal je niet alleen je mbo niveau 4-diploma, maar krijg je ook lessen en methodes uit het hbo propedeusejaar. Het voordeel voor jou is dat je twee à drie jaar praktijkervaring hebt én extra beroepsgerichte vakken volgt voor het hbo. Op deze manier ga je goed voorbereid naar het hbo.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de MHBO Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.