Over aanmelden en plaatsen

Op deze pagina vind je antwoorden op onze meest gestelde vragen over het aanmeld- en plaatsingsproces bij MBO Utrecht. Zo vind je hier vragen over instroommomenten, het Digitaal Doorstroomdossier en de aanmeldprocedure bij MBO Utrecht.

Aanmelden voor een opleiding bij MBO Utrecht kan via mboutrecht.nl/aanmelden of via de aanmeldknop op de pagina van de opleiding die je gaat volgen. Check in onderstaande video welke stappen je doorloopt als je bij ons gaat studeren.

 

Aanmelden

Kennismaken

 • Wat is een kennismakingsgesprek bij MBO Utrecht?

  De kennismakingsactiviteiten verschillen per opleiding. Bij sommige opleidingen maak je thuis een talentscan en vul je een extra vragenlijst in. Bij andere opleidingen volg je een proefles online of op school. Als je de kennismakingsactiviteiten succesvol hebt doorlopen, nodigen wij je uit voor een plaatsingsdag. Op deze pagina kun je zien welke kennismakingsactiviteiten er zijn per opleiding.

  Check ook de video hieronder voor extra uitleg!

 • Hoe ziet de kennismaking voor mijn opleiding eruit?

  Jij hebt je aangemeld voor een studie bij MBO Utrecht, leuk! Voordat we je kunnen plaatsen op de opleiding van jouw keuze moet je eerste een aantal kennismakingsactiviteiten doorlopen. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat jij een opleiding kiest die echt bij je past. Tijdens de kennismakingsactiviteiten ontdekken we samen met jou of de opleiding past bij jouw talenten, inzet en motivatie. Check op deze pagina welke kennismakingsactiviteiten er zijn voor de opleiding van jouw keuze.

 • Ik ben uitgenodigd voor een kennismakingsactiviteit, maar ik kan niet.

  Wanneer je niet naar een kennismakingsactiviteit kunt komen, kun je je afspraak per mailWhatsApp, of telefonisch verzetten via Bureau Aanmelden.

 • Wanneer zijn de plaatsingsdagen

  De plaatsingsdagen zijn eind juni/begin juli.

  Tijdens de plaatsingsdag teken je je onderwijsovereenkomst, lever je een kopie van je diploma en/of cijferlijst in en ontvang je informatie over leermiddelen en je eerste schooldag.

 • Wat is een plusgesprek?

  Je wordt uitgenodigd voor een plusgesprek als wij op basis van de informatie die we hebben ontvangen verwachten dat je extra begeleiding nodig hebt. Of als je dat zelf hebt aangegeven tijdens je aanmelding. In een plusgesprek kijken we samen met jou welke ondersteuning er nodig is, zodat jij je opleiding succesvol kunt afronden.

 • Wat houdt de talentscan bij MBO Utrecht in?

  Voor onze opleidingen (m.u.v. BBL zorgopleidingen en opleidingen aan de HBA) is de talentscan of een beroepsbeeldtest een verplichte kennismakingsactiviteit. Deze tests geven MBO Utrecht inzicht in jouw capaciteiten en persoonlijkheid. De talentscan bestaat uit twee onderdelen: een cognitieve test en een persoonlijkheidstest. Lees hier meer over onze talentscan.

  De beroepsbeeldtest is wat korter en gaat minder diep in op jouw persoonlijkheid en meer op je verwachtingen bij de opleiding en de beroepen die daarbij horen. Het is aan de opleiding welke van deze twee test zij hanteren.

 • Kan ik aangeven dat ik bij een bekende in de klas wil komen?

  Dit kun je aangeven tijdens je kennismakingsgesprek of in de introductieperiode bij je SLB’er.

Digitaal Doorstroomdossier

 • Wat is een Digitaal Doorstroomdossier?

  Om ervoor te zorgen dat de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo goed verloopt, maken wij gebruik van een Digitaal Doorstroom Dossier (DDD). Zit je op een vmbo in regio Utrecht, dan kan je mentor of decaan jou daar meer over vertellen.

   

 • Hoe lever ik een Digitaal Doorstroomdossier aan?

  Ga naar www.digitaaldoorstroomdossier.nl en klik op “maak een nieuw account aan”. Volg de stappen om je DDD aan te maken. Deel A vul je zelf in. Deel B vult jouw mentor in.  Wanneer je alle stappen hebt doorlopen ontvangen wij jouw dossier automatisch. Het DDD bespreken we met jou tijdens het kennismakingsgesprek.

Uitschrijven