Op deze pagina vind je antwoorden op onze meest gestelde vragen over het aanmeld- en plaatsingsproces bij MBO Utrecht. Zo vind je hier vragen over instroommomenten, het Digitaal Doorstroomdossier en de aanmeldprocedure bij MBO Utrecht.
Aanmelden voor een opleiding bij MBO Utrecht kan via mboutrecht.nl/aanmelden of via de aanmeldknop op de pagina van de opleiding die je gaat volgen. Check in onderstaande video welke stappen je doorloopt als je bij ons gaat studeren.
Als je zeker wil zijn van een plekje bij de opleiding van jouw keuze, meld je dan vóór 1 april aan via mboutrecht.nl/aanmelden of via de aanmeldknop op de pagina van de opleiding die je gaat volgen.
Na 1 april kun je je ook nog aanmelden, maar kunnen wij je niet garanderen van een plekje op de opleiding van je keuze.
Iedereen die zich uiterlijk op 1 april aanmeldt voor een mbo-opleiding heeft het recht toegelaten te worden tot die studie. Als je je na 1 april aanmeldt, kan het zo zijn dat er geen plek meer is bij de opleiding van jouw keuze.
Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen. Zo moet je voor onze muziekopleidingen auditie doen. Voor onze sportopleidingen moet je eerst een sporttest doen. De specifieke eisen en toelichtingen daarbij vind je op elke opleidingspagina onder “Vooropleiding en toelating”.
Daarnaast geldt voor enkele opleidingen een numerus fixus:
Onze opleidingen starten in augustus/september. Wij starten geen nieuwe klassen in januari of februari, behalve voor de BBL-entreeopleidingen, BBL-opleidingen in de zorg en Business Administration & Control Specialist.
Wil je tijdens het schooljaar de overstap maken van hbo of havo naar het mbo? Dan kijken we individueel en op maat wat er mogelijk is. Je kunt je motivatie hiervoor dan sturen naar aanmelden@mboutrecht.nl.
Wij starten geen nieuwe klassen in januari of februari, behalve voor de BBL-entreeopleidingen, BBL-opleidingen in de zorg en Business Administration & Control Specialist.
Wil je tijdens het schooljaar de overstap maken van hbo of havo naar het mbo? Dan kijken we individueel en op maat wat er mogelijk is. Je kunt je motivatie hiervoor dan sturen naar aanmelden@mboutrecht.nl.
Je krijgt meteen een bevestiging van je aanmelding via de mail. We checken je aanmelding en je krijgt van ons (binnen 10 werkdagen, vaak veel sneller) een e-mail. Daarin staat hoe de kennismaking er voor jouw opleiding uitziet.
MBO Utrecht hanteert de wettelijke vooropleidingseisen. Deze zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Je kunt je zonder Nederlands diploma aanmelden. Wij vragen dan om een diplomawaardering of een indicatie onderwijsniveau. Vervolgens wordt door middel van een toelatingsonderzoek bekeken of je geplaatst kunt worden op de opleiding van jouw keuze.
De kennismakingsactiviteiten verschillen per opleiding. Bij sommige opleidingen maak je thuis een talentscan en vul je een extra vragenlijst in. Bij andere opleidingen volg je een proefles online of op school. Als je de kennismakingsactiviteiten succesvol hebt doorlopen, nodigen wij je uit voor een plaatsingsdag. Op deze pagina kun je zien welke kennismakingsactiviteiten er zijn per opleiding.
Check ook de video hieronder voor extra uitleg!
Jij hebt je aangemeld voor een studie bij MBO Utrecht, leuk! Voordat we je kunnen plaatsen op de opleiding van jouw keuze moet je eerste een aantal kennismakingsactiviteiten doorlopen. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat jij een opleiding kiest die echt bij je past. Tijdens de kennismakingsactiviteiten ontdekken we samen met jou of de opleiding past bij jouw talenten, inzet en motivatie. Check op deze pagina welke kennismakingsactiviteiten er zijn voor de opleiding van jouw keuze.
Wanneer je niet naar een kennismakingsactiviteit kunt komen, kun je je afspraak per mail, WhatsApp, of telefonisch verzetten via Bureau Aanmelden.
De plaatsingsdagen zijn eind juni/begin juli.
Tijdens de plaatsingsdag teken je je onderwijsovereenkomst, lever je een kopie van je diploma en/of cijferlijst in en ontvang je informatie over leermiddelen en je eerste schooldag.
Je wordt uitgenodigd voor een plusgesprek als wij op basis van de informatie die we hebben ontvangen verwachten dat je extra begeleiding nodig hebt. Of als je dat zelf hebt aangegeven tijdens je aanmelding. In een plusgesprek kijken we samen met jou welke ondersteuning er nodig is, zodat jij je opleiding succesvol kunt afronden.
Voor onze opleidingen (m.u.v. BBL zorgopleidingen en opleidingen aan de HBA) is de talentscan of een beroepsbeeldtest een verplichte kennismakingsactiviteit. Deze tests geven MBO Utrecht inzicht in jouw capaciteiten en persoonlijkheid. De talentscan bestaat uit twee onderdelen: een cognitieve test en een persoonlijkheidstest. Lees hier meer over onze talentscan.
De beroepsbeeldtest is wat korter en gaat minder diep in op jouw persoonlijkheid en meer op je verwachtingen bij de opleiding en de beroepen die daarbij horen. Het is aan de opleiding welke van deze twee test zij hanteren.
Dit kun je aangeven tijdens je kennismakingsgesprek of in de introductieperiode bij je SLB’er.
Om ervoor te zorgen dat de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo goed verloopt, maken wij gebruik van een Digitaal Doorstroom Dossier (DDD). Zit je op een vmbo in regio Utrecht, dan kan je mentor of decaan jou daar meer over vertellen.
Ga naar www.digitaaldoorstroomdossier.nl en klik op “maak een nieuw account aan”. Volg de stappen om je DDD aan te maken. Deel A vul je zelf in. Deel B vult jouw mentor in. Wanneer je alle stappen hebt doorlopen ontvangen wij jouw dossier automatisch. Het DDD bespreken we met jou tijdens het kennismakingsgesprek.
Als je je aanmelding wil annuleren, kun je een mail sturen naar aanmelden@mboutrecht.nl. Wij willen daarbij graag de reden van je afmelding weten.
Bezoekersstatistieken, websitebezoek en gebruik wordt gemeten en gebruikersgegevens worden (anoniem) verzameld.
Gegevens worden gebruikt om een reeks advertentieproducten te leveren van externe adverteerders. Dit maakt delen en liken via social share buttons mogelijk.
Klikgedrag, bekeken video�s en aangepaste voorkeuren worden verzameld. Bezoekersinformatie en gebruikersgedrag wordt gebruikt voor advertenties.
Gegevens worden gebruikt om het advertentie aanbod op Snapchat te optimaliseren.
Gegevens zoals browsegeschiedenis worden gebruikt om advertenties op partnerwebsites te tonen. Advertentiecampagnes worden geanalyseerd en geoptimaliseerd en gedeeld met Google.