Over aanmelden en plaatsen

Op deze pagina vind je antwoorden op onze meest gestelde vragen over het aanmeld- en plaatsingsproces bij MBO Utrecht. Zo vind je hier vragen over instroommomenten, het Digitaal Doorstroomdossier en de aanmeldprocedure bij MBO Utrecht.

Aanmelden voor een opleiding bij MBO Utrecht kan via mboutrecht.nl/aanmelden of via de aanmeldknop op de pagina van de opleiding die je gaat volgen. Check in onderstaande video welke stappen je doorloopt als je bij ons gaat studeren.

 

Aanmelden

 • Wanneer moet ik mij aanmelden?

  Als je zeker wil zijn van een plekje bij de opleiding van jouw keuze, meld je dan vóór 1 april aan via mboutrecht.nl/aanmelden of via de aanmeldknop op de pagina van de opleiding die je gaat volgen.

  Na 1 april kun je je ook nog aanmelden, maar kunnen wij je niet garanderen van een plekje op de opleiding van je keuze.

   

 • Word ik altijd aangenomen als ik mij voor 1 april aanmeld voor een opleiding?

  Iedereen die zich uiterlijk op 1 april aanmeldt voor een mbo-opleiding heeft het recht toegelaten te worden tot die studie. Als je je na 1 april aanmeldt, kan het zo zijn dat er geen plek meer is bij de opleiding van jouw keuze.

  Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen. Zo moet je voor onze muziekopleidingen auditie doen. Voor onze sportopleidingen moet je eerst een sporttest doen. De specifieke eisen en toelichtingen daarbij vind je op elke opleidingspagina onder “Vooropleiding en toelating”.

  Daarnaast geldt voor enkele opleidingen een numerus fixus:

   

 • Wanneer starten de opleidingen bij MBO Utrecht?

  Onze opleidingen starten in augustus/september. Bij een aantal opleidingen is het mogelijk om later in te stromen in het huidige studiejaar. Aanmelden hiervoor kan via de opleidingspagina onder ‘Aanmelden en kennismaken’.

  De opleidingen die in januari/ februari starten vind je hier.

  Wil je tijdens het schooljaar de overstap maken van hbo of havo naar het mbo? Dan kijken we individueel en op maat wat er mogelijk is. Je kunt je motivatie hiervoor dan sturen naar aanmelden@mboutrecht.nl.

 • Kan ik ook in januari/februari starten met een opleiding?

  Wij starten geen nieuwe klassen in januari of februari, behalve voor BBL-opleidingen in de zorg.

  Wil je tijdens het schooljaar de overstap maken van hbo of havo naar het mbo? Dan kijken we individueel en op maat wat er mogelijk is. Je kunt je motivatie hiervoor dan sturen naar aanmelden@mboutrecht.nl.

 • Wanneer hoor ik iets over mijn aanmelding?

  Je krijgt meteen een bevestiging van je aanmelding via de mail. We checken je aanmelding en je krijgt van ons (binnen 10 werkdagen, vaak veel sneller) een e-mail. Daarin staat hoe de kennismaking er voor jouw opleiding uitziet.

 • Kan ik zonder diploma toch starten?

  MBO Utrecht hanteert de wettelijke vooropleidingseisen. Deze zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 • Ik heb geen Nederlands diploma, kan ik me aanmelden?

  Je kunt je zonder Nederlands diploma aanmelden. Wij vragen dan om een diplomawaardering of een indicatie onderwijsniveau. Vervolgens wordt door middel van een toelatingsonderzoek bekeken of je geplaatst kunt worden op de opleiding van jouw keuze.

Kennismaken

 • Wat is een kennismakingsgesprek bij MBO Utrecht?

  De kennismakingsactiviteiten verschillen per opleiding. Bij sommige opleidingen maak je thuis een talentscan en vul je een extra vragenlijst in. Bij andere opleidingen volg je een proefles online of op school. Als je de kennismakingsactiviteiten succesvol hebt doorlopen, nodigen wij je uit voor een plaatsingsdag. Op deze pagina kun je zien welke kennismakingsactiviteiten er zijn per opleiding.

  Check ook de video hieronder voor extra uitleg!

 • Hoe ziet de kennismaking voor mijn opleiding eruit?

  Jij hebt je aangemeld voor een studie bij MBO Utrecht, leuk! Voordat we je kunnen plaatsen op de opleiding van jouw keuze moet je eerste een aantal kennismakingsactiviteiten doorlopen. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat jij een opleiding kiest die echt bij je past. Tijdens de kennismakingsactiviteiten ontdekken we samen met jou of de opleiding past bij jouw talenten, inzet en motivatie. Check op deze pagina welke kennismakingsactiviteiten er zijn voor de opleiding van jouw keuze.

 • Ik ben uitgenodigd voor een kennismakingsactiviteit, maar ik kan niet.

  Wanneer je niet naar een kennismakingsactiviteit kunt komen, kun je je afspraak per mailWhatsApp, of telefonisch verzetten via Bureau Aanmelden.

 • Wanneer zijn de plaatsingsdagen?

  De plaatsingsdagen zijn eind juni/begin juli.

  Tijdens de plaatsingsdag teken je je onderwijsovereenkomst, lever je een kopie van je diploma en/of cijferlijst in en ontvang je informatie over leermiddelen en je eerste schooldag.

 • Wat is een plusgesprek?

  Je wordt uitgenodigd voor een plusgesprek als wij op basis van de informatie die we hebben ontvangen verwachten dat je extra begeleiding nodig hebt. Of als je dat zelf hebt aangegeven tijdens je aanmelding. In een plusgesprek kijken we samen met jou welke ondersteuning er nodig is, zodat jij je opleiding succesvol kunt afronden.

 • Wat houdt de talentscan bij MBO Utrecht in?

  Voor onze opleidingen (m.u.v. BBL zorgopleidingen en opleidingen aan de HBA) is de talentscan of een beroepsbeeldtest een verplichte kennismakingsactiviteit. Deze tests geven MBO Utrecht inzicht in jouw capaciteiten en persoonlijkheid. De talentscan bestaat uit twee onderdelen: een cognitieve test en een persoonlijkheidstest. Lees hier meer over onze talentscan.

  De beroepsbeeldtest is wat korter en gaat minder diep in op jouw persoonlijkheid en meer op je verwachtingen bij de opleiding en de beroepen die daarbij horen. Het is aan de opleiding welke van deze twee test zij hanteren.

 • Kan ik aangeven dat ik bij een bekende in de klas wil komen?

  Dit kun je aangeven tijdens je kennismakingsgesprek of in de introductieperiode bij je SLB’er.

Digitaal Doorstroomdossier

 • Wat is een Digitaal Doorstroomdossier?

  Om ervoor te zorgen dat de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo goed verloopt, maken wij gebruik van een Digitaal Doorstroom Dossier (DDD). Zit je op een vmbo in regio Utrecht, dan kan je mentor of decaan jou daar meer over vertellen.

   

 • Hoe lever ik een Digitaal Doorstroomdossier aan?

  Ga naar www.digitaaldoorstroomdossier.nl en klik op “maak een nieuw account aan”. Volg de stappen om je DDD aan te maken. Deel A vul je zelf in. Deel B vult jouw mentor in.  Wanneer je alle stappen hebt doorlopen ontvangen wij jouw dossier automatisch. Het DDD bespreken we met jou tijdens het kennismakingsgesprek.

Uitschrijven