Sport- en bewegingscoördinator

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23163
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Sportacademie Utrecht
Startdatum: september, februari
Locatie: Grebbeberglaan 11, Utrecht

Open Dag

9 December

10.00 tot 14.00 uur

Meer informatie

Is sport je hobby en wil je niets liever dan daar je werk van maken? Ben je een echte teamplayer met flink wat doorzettingsvermogen en organisatietalent? Dan is de opleiding Sport- en bewegingscoördinator bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Sport- en bewegingscoördinator

Is sport je hobby en wil je niets liever dan daar je werk van maken? Ben je bovendien een echte teamplayer met flink wat doorzettingsvermogen, eigen initiatief en organisatietalent? Voel jij je verantwoordelijk, werk je professioneel en communiceer je graag goed? Heb je een passie voor sport? Neem je graag Initiatief? Ben je Trots op wat je kunt? Dan heb je pit en dat zien wij graag!

Als je mensen wilt helpen bij het sporten en bewegen, maar ook de hele organisatie eromheen op je wilt nemen, dan is de opleiding Sport- en bewegingscoördinator een goede keus. Je leert dan alles wat nodig is om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden, een sport en bewegingsproject te coördineren en de deelnemers te begeleiden.

De opleiding tot sport- en bewegingscoördinator duurt drie jaar. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap, vakken gericht op het beroep zoals Les-en leidinggeven, Leren Organiseren en EHBO. In elk leerjaar loop je stage. Ook kun je je specialiseren in ‘Buurt, onderwijs & sport’, ‘Sport, bewegen en gezondheid’ of fitness. De Sportacademie is een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding, eigen sportvelden en een topsporthal.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Les- en leidinggeven (LLG)
 • Leren organiseren (LORG)
 • Sportvaardigheden (bv. basketbal, volleybal, judo, softbal)
 • Anatomie
 • Trainingskunde
 • Profielgerichte vakken: zoals bijvoorbeeld: Fitvak A en B, sport en gedrag

Kerntaken

 • Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten;
 • Organiseren van wedstrijden, toernooien of evenementen;
 • Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken;
 • Coördineren en uitvoeren van sport- en bewegingsprojecten;
 • Sport en bewegingsactiviteiten aanbieden aan specifieke (groepen) deelnemers.

Iets voor jou?

 • Je bent bent sportief
 • Je bent sociaal
 • Je hebt organisatietalent

Wat leer je

Bij ons leer je alles wat je nodig hebt om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden, een sport- en bewegingsproject te coördineren en de deelnemers te begeleiden. Niet jouw sportprestatie maar die van de ander staat centraal. Wij leren je stimuleren en motiveren om het beste uit iemand te halen. Tijdens de studie haal je een zwembad-lifeguard diploma en kun je – naast het reguliere lesprogramma – diploma’s halen voor bijvoorbeeld snowsport, outdoor, fitnesstrainer en voetbaltrainer.

Stage (BPV)

De beste manier om kennis te maken met je toekomstige beroep is werken of stage lopen in een bedrijf. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging en ga je een aantal keren per jaar een dagdeel op bezoek bij een andere sportorganisatie. In het tweede schooljaar loop je ongeveer 11 uur stage per week in het beroepsdomein dat je hebt gekozen als uitstroomrichting. In het derde jaar ben je ongeveer drie dagen in het sportwerkveld aan het stage lopen. Dit kan variëren van fitnesscentra, sportbonden, internaten, buitenschoolse opvang tot aan zeil- en surfscholen, speciaal onderwijs en sportondernemingen.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Sport- en bewegingscoördinator?

Je bent na je opleiding Sport- en bewegingscoördinator breed inzetbaar in de sportbranche. Je kunt aan het werk bij fitness- en gezondheidscentra, sportverenigingen- en clubs, overheidsinstanties, recreatiebedrijven, zwembaden, buitensportondernemingen, sportbuurtwerk, het onderwijs, sociaal cultureel werk en bij sportevenementen (afhankelijk van de gekozen richting).

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de Academie voor Lichamelijke opvoeding, Academie voor fysiotherapie of hbo Vrijetijdsmanagement.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

Verschillende Hbo-opleidingen, zoals:

 • Academie voor Lichamelijke opvoeding;
 • Academie voor Fysiotherapie, paramedische beroepen;
 • Hoger Sociaal agogisch onderwijs;
 • Hogeschool voor Toerisme en verkeer;
 • Vrijetijdsmanagement.

Toelatingseisen

Toelatingseisen opleiding Sport- en bewegingscoördinator

 • Vmbo-diploma in de theoretische, of gemengde leerweg of;
 • Een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo of;
 • Een mbo diploma Sport- en Bewegingsleider niveau 3;
 • Zwemdiploma A.

Ook bekijken we tijdens het intakegesprek welke vorm van begeleiding het beste bij jou past.

Instroommomenten

 • Augustus/september
 • Februari

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2017-2018 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Ben jij boven de 18? Dan heb je bij een voltijd mbo studie recht een studentenreisproduct. Vanaf 1 januari 2017 komen ook mbo studenten onder de 18 jaar in aanmerking voor een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Heb jij een gezonde en sportieve leefstijl, of meer dan dat? Ben jij bereid om je in te spannen voor een gezonde samenleving? Dan zou een toekomst in de wereld van sport, bewegen en leefstijl iets voor jou zijn. Je leert onder andere hoe je moet lesgeven en alles over de werking van het menselijk lichaam. Na je opleiding kun je gaan werken als leefstijlcoach, buurtsportcoach, combifunctionaris, sportcoördinator (bij een BSO, trainer bij een sportclub, organisator en begeleider in de outdoor- en recreatiebranche (waarbij je mensen stimuleert om een gezond en actief leven te leiden).

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Sportacademie Utrecht.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.