Sport- en bewegingscoördinator: richting buurt, onderwijs en sport

Aanmelden

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23163
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Academie: Sportacademie Utrecht
Startdatum: september
Locatie: Grebbeberglaan 11, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Werk je graag met kinderen en vind je het leuk om actief met ze bezig te zijn in de buurt, op school en op een sportvereniging? Dan is de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, richting buurt, onderwijs en sport bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Sport- en bewegingscoördinator: richting buurt, onderwijs en sport

De opleiding tot sport- en bewegingscoördinator, richting buurt, onderwijs en sport duurt drie jaar. In die tijd leer je hoe je – onder leiding van een vakdocent of buurtsportcoach/combinatiefunctionaris –  sportlessen en bewegingsactiviteiten organiseert op basisscholen en in de buurt. Je krijgt vakken zoals Sport & gedrag, methodieken, het leren lesgeven in een drievakkensysteem, Beweegwijs, EHBO, modules zoals schooltennis, frisbee sport- en spel en toernooien en projecten organiseren. Daarnaast volg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. In elk leerjaar loop je stage.

De Sportacademie is een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding, eigen sportvelden en een topsporthal.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Les- en leidinggeven (binnen het onderwijs)
 • Toernooien en projecten organiseren
 • Sportvaardigheden (bv. basketbal, volleybal, judo, softbal)
 • Sport & gedrag
 • Beweegwijs

Kerntaken

 • B1-K1:  Aanbieden van Sport- en Bewegingsactiviteiten;
 • B1-K2:  Organiseren en uitvoeren van wedstrijden, toernooien of evenementen;
 • B1-K3:  Uitvoeren van organisatie- en professie gebonden taken;
 • P2-K1 Aanbieden van een SB-programma in samenwerking met buurt-onderwijs-sport
 • P2-K2 Coördineren en uitvoeren van Sport- en Bewegingsprojecten

Iets voor jou?

 • Je bent sociaal
 • Je kan en wil werken in teamverband (BOS)
 • Je hebt affiniteit met de doelgroep (basisschoolkinderen)
 • Je bent flexibel
 • Je bent communicatief sterk
 • Je kunt anderen motiveren
 • Je kunt goed organiseren en improviseren

Wat leer je

Bij ons leer je alles wat je nodig hebt om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden voor kinderen in de basisschoolleeftijd  en sport- en bewegingsprojecten te coördineren. Je leert hoe je – onder begeleiding van een vakdocent, Buurtsportcoach/combinatiefunctionaris  – sport- en bewegingsactiviteiten in de gymles, tijdens pauze en/of na schooltijd op (school)pleinen organiseert. Hoe je kinderen stimuleert, enthousiast krijgt en betrekt bij de activiteiten.

Tijdens de studie haal je een diploma voor reddend zwemmen voor zwembaden, EHBO (First Aid) en kun je extra diploma’s halen, bijvoorbeeld voor Aangepast sporten.

Stage (BPV)

Tijdens je stage kun je alles dat je hebt geleerd direct in de praktijk brengen. Zo doe je al werkervaring op tijdens je opleiding en maak je kennis met je toekomstige beroep. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging. In het tweede schooljaar loop je ongeveer elf uur stage per week. Zeven uur op een basisschool en vier uur per week loop je stage in de richting van je keuzedeel, bijvoorbeeld in Aangepast Sporten, in het zwembad of als outdoor instructeur. In het derde jaar loop je achttien uur per week stage. Veertien uur op een basisschool in combinatie met een stage bij een buurtsportcoach of combinatiefunctionaris en vier uur vanuit het keuzedeel.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Sport- en bewegingscoördinator: richting buurt, onderwijs en sport

Je bent na je opleiding Sport- en bewegingscoördinator, richting buurt, onderwijs en sport breed inzetbaar in de sportbranche. Je kunt aan de slag ‘onder verantwoordelijkheid van’ de docent op een basisschool, bij gemeenten of andere welzijnsorganisaties en bij de buitenschoolse opvang. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als Buursportcoach, Combinatiefunctionaris. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), Sportkunde of de opleiding tot Leraar Basisonderwijs (Pabo).

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

Verschillende Hbo-opleidingen, zoals:

 • Academie voor Lichamelijke opvoeding
 • Hbo Sportkunde
 • Pabo

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3
 • Zwemdiploma A

NB: Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Je moet op de kennismakingsdag een sporttest (bewegingsbaan & sportclinic) doen. Daarna volgt een adviesgesprek. Ook dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Heb jij een gezonde en sportieve leefstijl, of meer dan dat? Ben jij bereid om je in te spannen voor een gezonde samenleving? Dan zou een toekomst in de wereld van sport, bewegen en leefstijl iets voor jou zijn. Je leert onder andere hoe je moet lesgeven en alles over de werking van het menselijk lichaam. Na je opleiding kun je gaan werken als leefstijlcoach, buurtsportcoach, combifunctionaris, sportcoördinator (bij een BSO, trainer bij een sportclub, organisator en begeleider in de outdoor- en recreatiebranche (waarbij je mensen stimuleert om een gezond en actief leven te leiden).

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Sportacademie Utrecht.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.