Bekijk alle opleidingen

Leidinggevende horeca/toerisme

Vind je het leuk om in de toeristische of horeca sector te werken én wil je een leidinggevende functie? Dan is de opleiding Leidinggevende horeca/toerisme bij MBO Utrecht misschien wel iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  De opleiding start met een basisjaar waarin je kennis maakt met de theorie en vaardigheden van zowel de toeristische als de horeca branche. Naast het volgens van vakken is onderwijs in de praktijk ook een belangrijk onderdeel van de opleiding. Tijdens de praktijkuren die je o.a. maakt voor ons eigen leerbedrijf EventLab op evenementen als Summer Lake en Halloween Fright Night leer je de beginselen van hospitality. Meerdere docenten werken ook in de praktijk, waardoor de lesstof zeer actueel is!

  Aan het eind van het eerste jaar maak je dan de balans op in welke richting je verder wilt. Vanaf jaar 2 ga je je dan focussen op óf Toerisme óf Horeca.

  Als leidinggevende horeca/toerisme werk je straks of in de sector toerisme of in de horeca. Je geeft bijvoorbeeld leiding aan frontoffice medewerkers (receptionisten) of stuurt horeca medewerkers aan. Je taken bestaan uit de verkoop van producten of diensten aan klanten/gasten. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid van het bedrijf en de vertaling hiervan naar jouw afdeling.

 • Inhoud en vakken

  De inhoud van de opleiding bestaat uit een afwisselend programma van theorielessen, vaardigheden en onderwijs in de praktijk. Zo krijg je onder andere de volgende vakken:

  • Horeca vaardigheden
  • Hospitality
  • Frontoffice werkzaamheden
  • Toeristische kennis (Nederland, Europa, rest van de wereld)
  • Trends en ontwikkelingen binnen de sector
  • Drie moderne vreemde talen: Engels, Duits en Spaans
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap

  Daarnaast werk je bij EventLab aan hospitality en beroepshouding.

 • Stagelopen

  In het eerste leerjaar is er sprake van een afwisselend weekrooster met theorielessen, beroepsgerichte lessen en onderwijs in de praktijk. In het tweede en derde leerjaar ga je stagelopen. Er zijn ook mogelijkheden om in het buitenland stage te lopen, onder bepaalde voorwaarden.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Toen ik de kans kreeg om in Milaan stage te lopen, heb ik die met beide handen aangepakt. Er is een wereld voor mij open gegaan.

Myra

Echt iets voor mij?

Werken in de horeca of het toerisme betekent vooral werken met mensen. Je bent representatief en je hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen rekenen op jou! Een opleiding in één van deze sectoren is iets voor jou als je oog hebt voor detail. Hard werken tijdens onregelmatige werkuren is geen probleem voor jou. Je bent klantgericht, sociaal communicatief en je hebt een commerciële mindset.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na je opleiding kun je, afhankelijk van jouw uitstroomrichting, gaan werken als manager in de horeca of binnen de toeristische branche. Doorleren aan het hbo kan ook. Er valt dan te denken aan:

 • Hoger toeristisch en recreatief onderwijs
 • Hogere hotelschool
 • Vrijetijdsmanagement

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2023
 • Academie voor Horeca en Toerisme
 • Vanaf augustus 2023: Onderwijsboulevard aan de Australiëlaan in Utrecht. Let op: de Open Dagen zijn op de Onderwijsboulevard. (Google Maps)
 • 25647 / Leidinggevende travel & hospitality
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €340,-
  Leerjaar 2: €30,-
  Leerjaar 3: €0,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

4 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Persoonlijke aandacht
  Doordat we werken met een klein, vast docententeam kent iedereen op school elkaar en is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding.
 2. Brede basis
  Met deze opleiding kun je een leuke baan in de horeca of toerisme vinden, maar het is ook een goede basis voor een vervolgopleiding.
 3. Veel praktijkervaring
  Onze docenten komen uit de praktijk en je doet al meteen veel praktijkervaring op met ons leerwerkbedrijf EventLab. We doen veel bedrijfsbezoeken, je krijgt gastcolleges en stage is een heel belangrijk onderdeel in alle leerjaren.
 4. Ruimte voor ambitie
  Bij ons kun je meerdere talen leren (Spaans, Duits, Engels), is er veel aandacht voor ondernemersvaardigheden en je kunt vakken op een hoger niveau volgen.

Wil je meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan eens op deze pagina.

Onderwijsboulevard

Er wordt gebouwd aan de nieuwe Onderwijsboulevard van MBO Utrecht aan de Australiëlaan. Een plek waar al onze opleidingen samen zullen gaan komen midden in de wijk Kanaleneiland. Je vindt hier straks al ons onderwijs onder één dak.

Deze opleiding gaat in de zomer van 2023 verhuizen naar deze nieuwe onderwijsboulevard. Hieronder kan je alvast een impressie zien van het nieuwe gebouw.

 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Horeca en Toerisme

Vanaf augustus 2023: Onderwijsboulevard aan de Australiëlaan in Utrecht. Let op: de Open Dagen zijn op de Onderwijsboulevard.

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie
Feiten & Cijfers
7 Studenttevredenheid
6, 9 Landelijk
37% Doorstroom HBO
41% Landelijk
63% Geslaagden
78% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events