Bekijk ons aanbod

Keuzedeel Verzorgende en verpleegtechnische handelingen

Ben je werkzaam als begeleider of verzorgende in de gehandicapten- of ouderenzorg, verslavingszorg of psychiatrie en wil je breder inzetbaar zijn?

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Ben je werkzaam als begeleider of verzorgende in de gehandicapten- of ouderenzorg, verslavingszorg of psychiatrie en wil je breder inzetbaar zijn? Het Keuzedeel Verzorgenden en verpleegtechnisch handelen is een perfecte aanvulling wanneer je meer van betekenis wilt zijn voor jouw cliënt. Je leert de gezondheidstoestand van een cliënt in kaart brengen met alle bijbehorende aspecten. Door het volgen van het keuzedeel Verzorgende en Verpleegtechnisch handelingen verdiep je jouw kennis en werk je aan kwaliteit en eigen deskundigheid. 

Over het keuzedeel

 • Voor wie?

  Ben je werkzaam als begeleider of verzorgende in de gehandicapten- of ouderenzorg, verslavingszorg of psychiatrie en wil je breder inzetbaar zijn? Of ben je een herintreder verzorgende IG of verpleegkundige en wil je weer op de hoogte zijn van de allernieuwste ontwikkelingen. Dan leer je tijdens dit keuzedeel hoe je verzorgende en verpleegtechnisch kunt handelen. Je leert de gezondheidstoestand van een cliënt in kaart brengen met alle bijbehorende aspecten. Van medicijnen delen tot wondverzorging, begeleiding bieden bij ziek zijn en hoe om te gaan met cliënten in de palliatieve fase of bij rouw. Door het volgen van dit keuzedeel verdiep je jouw kennis en werk je aan kwaliteit en eigen deskundigheid. Tijdens de lesdagen krijg je verdiepende theoretische lessen aangeboden en je oefent de vaardigheden in skills. Op deze manier kun je meer zorg rondom jouw eigen cliënt bieden en creëer je meer rust bij de cliënt. 

  Dit keuzedeel is voor verzorgenden, (persoonlijk) begeleiders, zzp-ers mbo-niveau 3 en 4, werkzaam bij een erkend leerbedrijf. Ook voor verzorgenden en verpleegkundigen die enkele jaren uit de zorg zijn geweest is dit een mooie opfriscursus met de allernieuwste ontwikkelingen. 

 • Wat ga je leren?

  Het Keuzedeel Verzorgenden en verpleegtechnisch handelen is een perfecte aanvulling wanneer je meer van betekenis wilt zijn voor jouw cliënt. Voor werkgevers is het aantrekkelijk dat alle geschoolde medewerkers op niveau 3 en 4 deze handelingen kunnen doen, zodat er minder mensen nodig zijn op een groep cliënten. 

  Voorafgaand aan de lessen volg je de e-learning en maak je de bijbehorende toetsen via het leerportaal van de instelling. Tijdens de lessen oefenen we de vaardigheden in skills. Tijdens het oefenen werk je in groepjes en wissel je steeds van werkstation. Je maakt hierbij gebruik van Vilans/Kick-protocollen. De docent observeert en geeft waar nodig uitleg, stelt verdiepende vragen en geeft feedback. Er is tijd en ruimte om ervaringen uit te wisselen 

  De vaardigheden worden getoetst met een praktijkexamen. Je gaat in de praktijk onder begeleiding aan de slag met de opdrachten. De opdrachten voer je uit en je maakt er een verslag van. De opdrachten dienen met een voldoende vanuit de praktijk te worden beoordeeld, alsook door de docent. 

 • Resultaat

  Bij het voldoende afronden van het keuzedeel Verzorgende en Verpleegtechnisch handelingen ontvang je een landelijk erkend MBO- certificaat keuzedeel verzorgende en verpleegtechnische handelingen.

 • Inhoud en vakken

  Voor het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen moet iemand bevoegd en bekwaam zijn. De docent die wordt ingezet voor het aanleren van verpleegtechnische handelingen is zelf ook bevoegd en bekwaam.  

  Het keuzedeel Verzorgende en Verpleegtechnisch handelingen is een verdieping van jouw kennis. Het keuzedeel bevat verzorgende en verpleegtechnische handelingen. In het keuzedeel zijn de volgende onderwerpen opgenomen: 

  • Onderkent de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied; 
  • Biedt specifieke zorg; 
  • Voert verpleegtechnische handelingen uit; 
  • Evalueert en legt de zorgverlening vast. 
  • Verpleegtechnische handelingen 1 : medicatie, injecteren, warmte en kou. 
  • Verpleegtechnische handelingen 2: wondverzorging, EHBO. 
  • Verpleegtechnische handelingen 3: uitscheiding (stoma/ katheter), monsters. 
  • Verpleegtechnische handelingen 4: zuurstof, mond- en keelholte, voeding. 
 • Vooropleiding en toelating

  Om het keuzedeel Verzorgende en Verpleegtechnisch handelingen te kunnen volgen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden: 

  • Oud opgeleid Verzorgenden (diploma ZV, MDGO-VZ, MDGO-VP) en Persoonlijk begeleiders niveau 4 (diploma MZ4, SPW4) of 5 (SPH) die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, zorg aan chronisch zieken, verslavingszorg of psychiatrie. 
  • Minimaal acht uur per week werkzaam in de zorg op niveau 3 of niveau 4. 
  • Begeleiding van een werkbegeleider/praktijkopleider op de werkplek. 
  • Bereidheid om tijd te stoppen in het leertraject en heeft gelegenheid tot zelfstudie. 
 • Toetsing en examen

  De theorie wordt getoetst met een kennistoets op het leerplein van de organisatie of een kennistoets en een toets verpleegkundig rekenen.   

  Het keuzedeel wordt in de praktijk afgerond met een praktijkopdracht en een volledig afgetekende vaardighedenlijst en een praktijkexamen. Het examen is een examen van het Consortiumbo.    

 • Werkprocessen

  D1-K1-W1: Onderkent de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied 

  D1-K1-W2: Biedt specifieke zorg 

  D1-K1-W3: Voert verpleegtechnische handelingen uit 

  D1-K1-W4: Evalueert en legt de zorgverlening vast 

Deelname en data

De cursus gaat door bij voldoende aanmeldingen. Het maximale aantal deelnemers is 24, minimale aantal deelnemers 12. 

Onderdeel Datum Tijden Docent/trainer
Onderdeel 1 25-aug-22 9.00 – 15.30 Anneke Klinkhamer
Onderdeel 2 8-sep-22 9.00 – 15.30 Anneke Klinkhamer
Onderdeel 3 29-sep-22 9.00 – 15.30 Anneke Klinkhamer
Onderdeel 4 13-okt-22 9.00 – 15.30 Anneke Klinkhamer
Onderdeel 5 10-nov-22 9.00 – 15.30 Anneke Klinkhamer
Onderdeel 6 1-dec-22 9.00 – 15.30 Anneke Klinkhamer
Onderdeel 7 22-dec-22 9.00 – 15.30 Anneke Klinkhamer
Onderdeel 8 26-jan-22 9.00 – 15.30 Anneke Klinkhamer
Praktijkexamen Tussen 22 dec  en 26 jan Op afspraak Assessor praktijk

Na dit keuzedeel

Na de opleiding en het succesvol afronden van het praktijkexamen ben je in staat om verpleegtechnische vaardigheden bekwaam uit te voeren en ontvang je een landelijk erkend mbo-4 certificaat. Het certificaat is een toevoeging op eerder behaalde diploma’s en kan ook vrijstelling geven bij verschillende crebo-opleidingen. 

Praktische informatie

duur
niveau 3, 4
vorm Keuzedeel
start 25 augustus 2022
 • MBO Utrecht op Maat
 • Houten/Utrecht
 • K0118 / Verzorgende en verpleegtechnische handelingen
 • Certificaat
 • Ja
 • € 1.349 per deelnemer

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht Op Maat

MBO Utrecht Op Maat is de aanbieder van zorgonderwijs op maat. Voor de zorgprofessional die zich verder wil ontwikkelen. Voor de herintreder die kennis en vaardigheden wil opfrissen. Voor de zij-instromer die zich in het vak wil bekwamen. En voor de zorgorganisatie die personeel op basis van de eigen zorgvraag wil scholen. Wij bieden trainingen, bijscholing, leereenheden, keuzedelen en BBL-opleidingen in de zorg. Passend bij jouw instroomniveau, behoefte en tijd.

“Samen zoeken naar wat past voor een individuele zorgprofessional of zorginstelling is fantastisch. Er is zoveel mogelijk!”

Anneke Klinkhamer, loopbaanadviseur

Waarom een keuzedeel?

Vanuit de wet BIG worden er duidelijk omschreven eisen gesteld aan zorgverleners die deze verzorgende en verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Wanneer je het keuzedeel Verzorgende en Verpleegtechnisch handelingen hebt gevolgd, kun je breder worden ingezet in het werkveld. 

Dit keuzedeel voor een groep zorgmedewerkers binnen uw eigen organisatie?

De kennis en vaardigheden van zorgmedewerkers opfrissen? Medewerkers omscholen zodat zij snel aan de slag kunnen met een acute zorgvraag? De leereenheden, trainingen en keuzedelen van MBO Utrecht Op Maat zijn ook in company af te nemen. Afgestemd op de actuele zorgvraag en zorgbehoefte van de zorgorganisatie. 

“Het is mooi om onderdeel te zijn van een team op een kleinschalige school. Dit uit zich vooral in de persoonlijke aandacht die er is voor studenten. Iets wat ik ook zelf iedere dag probeer waar te maken.”

Ellen Beringen, officemanager

Vijf redenen om voor Op Maat te kiezen

 1. We bieden persoonlijk onderwijs, passend bij de leer- en ontwikkelbehoefte van de zorgprofessional 
 2. We zijn flexibel en kunnen goed meebewegen met acute zorgvragen die om bijscholing vragen 
 3. Al meer dan veertig jaar opleider in de zorg 
 4. Leren op de werkplek of op goed bereikbare locaties in Utrecht en Hilversum 
 5. Les van ervaren zorg professionals uit de praktijk 

“We starten iedere aanmelding met een intakegesprek waarin de vraag of leerbehoefte wordt verkend. Daarna volgt een leer-ontwikkel advies of een samenwerking. Deze manier van maatwerk zorgt voor motivatie en leerplezier!“

Maaike de Bruin, teamleider

MBO Utrecht, voor Zorgonderwijs Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen als zorgprofessional? Ben je geïnteresseerd in een overstap naar de zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zorgprofessionals in jouw instelling? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van zorgonderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company voor zorginstellingen. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Flexibel onderwijs op maat!