Technisch medewerker specialisatie: ICT, electro en installatie

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25192
Leerweg: BOL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Academie: ICT Academie
Startdatum: september
Locatie: Columbuslaan 540, Utrecht

Open Dag

7 & 8 december

Meer informatie

Helaas is het niet meer mogelijk je aan te melden voor deze opleiding voor schooljaar 2018/2019. Uiteraard helpen we je wel graag verder met het vinden van een opleiding die bij jou past. Stuur een mail met je naam en telefoonnummer naar: aanmelden@mboutrecht.nl. We nemen dan contact met je op voor het plannen van een studiekeuzeadviesgesprek. Geen advies nodig? Je kunt je ook via deze site zelf aanmelden voor een andere niveau 2 opleiding.

Werk jij graag op en aan computers? En vind je het leuk om mensen te helpen bij het oplossen van hun computerproblemen? Meld je dan aan voor de opleiding Technisch medewerker specialisatie: ICT, electro en installatie bij MBO Utrecht.

De opleiding

Over de opleiding Technisch medewerker specialisatie: ICT, electro en installatie

Als je graag met computers werkt, kun je als Technisch medewerker specialisatie: ICT, electro en installatie alle kanten uit. Waar je ook voor kiest: jij zorgt ervoor dat de computers goed blijven werken en helpt gebruikers als ze er problemen mee hebben. Tijdens de opleiding leer je alles over het samenstellen van de hardware, het installeren van de hard- en software en ontwikkel je vaardigheden om de gebruikers te kunnen helpen. Ook zal er aandacht worden besteed aan “het nieuwe werken” met mobiele apparatuur (smartphones/tablets). Daarnaast krijg je te maken met bekabeling en elektrische installaties.

In twee jaar tijd leiden we je op de ICT Academie op tot Technisch medewerker specialisatie: ICT, electro en installatie. Naast algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen krijg je ook vaktechnische vakken als elektro, hardware, software, helpdesk, programmeren en Office. Op de academie ben je voornamelijk aan het werk op en in de computer.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Hardware
 • Software
 • Elektro
 • Installatietechniek
 • ICT security
 • Web development
 • Helpdesk
 • Project
 • Netwerk beheer
 • Office

Kerntaken

 • Installeren van hard- en software.
 • Onderhouden en beheren van hard- en software.
 • Ondersteunen van systeemgebruikers.

Iets voor jou?

 • Je hebt interesse in computers
 • Je bent behulpzaam
 • Je bent technisch

Wat leer je

Tijdens de opleiding leer je hoe een computer werkt, van binnen en van buiten. We leren je alles over het samenstellen van de hardware en het installeren van de hard- en software, maar ook over bekabeling en elektrische installaties. Ook ontwikkel je tijdens je studie vaardigheden om andere computergebruikers te kunnen helpen. En we besteden aandacht aan het ‘nieuwe werken’ met mobiele apparatuur zoals smartphones en tablets.

Stage (BPV)

Een belangrijk onderdeel van jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming in de vorm van een stage. Gedurende het laatste jaar van je opleiding loop je het hele jaar 3 tot 4 dagen stage.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Technisch medewerker specialisatie: ICT, electro en installatie

Als Technisch medewerker specialisatie: ICT, electro en installatie kun je alle kanten uit. Je kunt aan de slag op de ICT-afdeling van een bedrijf of bij een computerwinkel. Op een school als ondersteunend medewerker of als installateur of technisch medewerker elektronica. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Medewerker beheer ICT: helpdesk en support, niveau 3.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudie

 • Medewerker beheer ICT: helpdesk en support niveau 3

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
 • Entreeopleiding (niveau 1)

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten (oriëntatieles, talentscan en adviesgesprek) en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

Op deze academie leer je hoe je ICT-systemen, computers en netwerken beheert of hoe je applicaties, media of games ontwikkelt. Je hebt ervaring met programmeren of wil dit graag leren. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met het technisch realiseren van games, het programmeren van websites of het ontwikkelen van softwareproducten voor kantoor- en industriële automatisering. Ook integreer je animaties, grafische, audiovisuele en functionele componenten. Je leert programmeren voor Androidtelefoons en -tablets. De ICT Academie is Cisco gecertificeerd.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de ICT Academie.

Lees interviews met studenten

Wat vinden de studenten van hun opleiding? Waar lopen zij stage? Hebben ze nog tijd voor een bijbaan? Leer onze studenten kennen op de interviewpagina

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.