Bekijk alle opleidingen

Business Administration & Control Specialist

Financieel

Ben je geïnteresseerd in de wereld van geld, financiële administratie en belastingen? Houd je van werken met cijfers en is de geldstroom van een bedrijf bij jou in goede handen? Vind je het een uitdaging om collega’s hierover te adviseren? Kies dan voor de mbo-opleiding Business Administration & Control Specialist bij de Academie voor Economie en Ondernemen van MBO Utrecht!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Hoe steekt de financiële administratie in elkaar? Wat moet een medewerker financiële administratie allemaal kunnen? Dat leren we je tijdens de mbo-opleiding Business Administration & Control Specialist!

  Je bent veel bezig met administratieve werkzaamheden zoals boekhouding, declaraties, urenoverzichten, debiteuren- en crediteurenadministratie. Ook ga je aan de slag met het invorderen van facturen. Je leert hoe je op basis van al deze cijfers nuttige managementinformatie aanlevert, verbetervoorstellen doet en hoe je financiële rapportages maakt. Bovendien leren we je veel over belastingen.

  Daarnaast besteden we in de opleiding veel aandacht aan klantgerichte communicatie. En natuurlijk ga je aan de slag met geautomatiseerde systemen, zoals Microsoft Office en Exact.

 • Inhoud en vakken

  De mbo-opleiding Business Administration & Control Specialist duurt drie jaar. Je wordt opgeleid op mbo-niveau 4. Het onderwijs is een mix van theorievakken, praktijklessen en stages.

  Vakken
  Tijdens de opleiding krijg j belangrijke beroepsgerichte vakken zoals bijvoorbeeld Bedrijfsadministratie, Bedrijfseconomie en Fiscale kennis. Tijdens het vak Werknemersvaardigheden ontwikkel je jouw ICT-skills en andere vaardigheden die straks in het bedrijfsleven van je verwacht worden. Bijvoorbeeld reflecteren, feedback geven, telefoneren, jezelf presenteren, adviseren en rapporteren. Je volgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

  Keuzedelen
  Verder bieden we keuzedelen aan, waarmee je dieper in een bepaald onderwerp kunt duiken. Denk bijvoorbeeld aan een keuzedeel Digitale Vaardigheden, Ondernemerschap of Management. Zo kun jij je specialiseren en je nog beter voorbereiden op je toekomstige werk of een vervolgstudie.

  Praktijkprojecten
  In de eerste helft van het eerste leerjaar maak je naast je eigen mbo-opleiding Business Services en Control Specialist ook kennis met andere financiële en juridische mbo-opleidingen binnen de Academie voor Economie en Ondernemen. Samen met de studenten van die andere opleidingen ga je aan de slag met casussen uit de praktijk, ontmoet je gastsprekers en ga je op bezoek bij bedrijven.

  In de tweede helft van je eerste jaar ga je aan de slag met praktijkprojecten in een online omgeving. Zo ontwikkel je de skills die jij straks nodig hebt op de werkvloer. Hierbij betrekken we zoveel mogelijk partijen uit het bedrijfsleven. We gaan bijvoorbeeld op excursie en nodigen deskundigen uit om gastlessen te verzorgen.

  Leerteams
  We hechten veel waarde aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Je werkt regelmatig in leerteams van zo’n 8 studenten en krijgt persoonlijke begeleiding van je leerteamcoach.

 • Stagelopen

  In het tweede en derde jaar van de opleiding loop je een half jaar stage. Je gaat dan 4 dagen per week naar je stagebedrijf en je bent 1 dag per week op school. Stagelopen vinden we heel belangrijk, omdat je dan pas echt ervaart hoe werken in de praktijk eruitziet. Tijdens je stage word je begeleid door een stagebegeleider vanuit school en een praktijkopleider op je stageplek.

  Je stageadres mag je zelf zoeken bij een erkend leerbedrijf. Als je er niet uitkomt, kunnen wij je helpen. We hebben goede contacten met het bedrijfsleven in en om Utrecht.

 • Niveau 2

  Je start je mbo-opleiding op niveau 4. Blijkt dit (nog) niet passend? Dan bespreken we graag met jou de mogelijkheden om (eerst) de niveau 2 opleiding Assistent business services te doen. Dit is een brede opleiding in de zakelijke dienstverlening waar je wordt opgeleid tot medewerker financiële administratie.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor de reguliere variant van deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of mavo
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo-niveau 2 of 3

  Ook hbo-studenten die er in het eerste jaar van hun financiële of economische studie achter zijn gekomen dat de hogeschool niet goed aansluit bij hun mogelijkheden en wensen zijn bij ons van harte welkom!

 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken over de mbo-opleiding van jouw keuze.

Mijn mbo-opleiding Assistant Business en Control Specialist is een goede voorbereiding op de hbo-opleiding van mijn keuze.

Tarik

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start augustus 2024
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 300, Utrecht (Google Maps)
 • 25725 / Business Administration & Control Specialist
 • Ja
 • Deze opleiding bieden we aan in 2 of 3 jaar. Na de eerste periode bekijken we samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en resultaten.
 • Voor deze mbo-opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €520,-
  Leerjaar 2: €610,-
  Leerjaar 3: €250,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

MHBO

Met de route MHBO kun je de opleiding versneld volgen en in twee jaar je diploma halen. Bovendien word je extra goed voorbereid op doorstroom op het HBO. Deze route vraagt wel wat van je. Kun jij zelfstandig leren en goed plannen? Zijn je resultaten goed en heb je een prima werkhouding? Dan bekijken we samen met jou of je vanaf periode 2 kunt versnellen. Je krijgt dan extra lessen in het eerste jaar en loopt één grote stage.

Wanneer je de MHBO-opleiding afrondt, ontvang je het mbo-diploma én een MHBO-certificaat.

Echt iets voor jou?

Ben je klantgericht en nauwkeurig? Vind je administratieve werkzaamheden leuk en houd je ervan om dingen uit te zoeken en te analyseren? Heb je bovendien interesse in digitale ontwikkelingen, ben je communicatief vaardig en vind je het leuk om collega’s te adviseren? Dan past deze opleiding bij jou!

5 redenen om voor de mbo-opleiding Business Administration & Control Specialist te kiezen:

 • We werken in kleine leerteams; hierdoor hebben we veel oog voor jouw persoonlijke begeleiding.
 • We leggen veel nadruk op leren in de praktijk.
 • Deze opleiding geeft een grote kans op werk.
 • Je specialiseert je meteen in je opleiding Business Administration & Control Specialist.
 • Toch niet helemaal goed gekozen? Dankzij de brede oriëntatie die we je meegeven kun je in het eerste half jaar nog switchen naar een andere opleiding van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Je kunt met deze brede mbo-opleiding op veel plekken aan de slag. Denk aan administratie- en accountantskantoren, binnen het bedrijfsleven, bij de overheid enzovoort. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als bedrijfsadministrateur/junior assistent-accountant op een financiële afdeling.

Veel van onze studenten stromen ook door naar een hbo-opleiding. Zij kiezen bijvoorbeeld voor Accountancy, Bedrijfskunde, Bedrijfseconomie, maar ook voor hele andere richtingen.

Feiten & Cijfers
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Lees daar dan meer over bij praktische studie informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking en het aanmeldproces. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 300

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events