Bekijk alle opleidingen

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Wil jij graag met (jonge) kinderen werken? En dan vooral met kinderen die wat extra hulp kunnen gebruiken? Meld je dan aan voor de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker bij MBO Utrecht!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  In de kinderopvang werk je met kinderen van nul tot twaalf jaar. Je richt je met name op kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Je verzorgt ze, maar zorgt ook voor een veilige én stimulerende omgeving. Als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker heb je daarnaast ook een aansturende en begeleidende functie. Je begeleidt collega’s, bent het aanspreekpunt voor ouders en je bedenkt oplossingen voor kinderen die wat extra begeleiding nodig hebben. Wij leren je hoe je het pedagogisch beleid van de organisatie vertaalt naar de werkvloer. Hoe je collega’s begeleidt in hun werk. En hoe je communiceert met kinderen, hun ouders en collega’s.

  Vind jij het leuk om te werken met kinderen van 0 tot circa 12 jaar? Wil jij graag werken binnen een kindercentrum, waar kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaalwerk, voor- en vroegschoolse educatie of de brede school wordt aangeboden? Dan is de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker echt iets voor jou!

 • Inhoud en vakken

  In je opleiding krijg je vakken die gericht zijn op het beroep en algemene vakken:

  • Functioneren in de organisatie
  • Kinderopvang management en financiën
  • Groepsdynamica
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Hechting
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  In leerjaar 1, 2 en 3 ga je stagelopen. Hierbij ga je in leerjaar 1 na een aantal weken één dag per week stagelopen, in leerjaar 2 en 3 het eerste halfjaar twee dagen stagelopen en het tweede halfjaar drie dagen stagelopen.

  Je mag je eigen BPV-plek zoeken, maar wij kunnen je daar ook bij helpen. Je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw BPV-plek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Bij veel BPV leerplekken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Iets voor mij?

Je bent verantwoordelijk en zelfstandig en je hebt vanzelfsprekend iets met kinderen of tieners. Je bent initiatiefrijk, weet van aanpakken en kan goed samenwerken in een team. Je bent in staat om je in de ander te verplaatsen. Vooral in kinderen en tieners.

Na de opleiding

Met je diploma op zak kun je gaan werken op een kinderopvang, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal. Ook kun je gaan werken op een plek waar voor- en vroegschoolse educatie wordt aangeboden. Of je werkt in een organisatie die opvoedondersteuning of -begeleiding aanbiedt aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

Doorleren op het hbo kan ook. Onze oud-studenten kozen vaak voor een van de volgende opleidingen:

 • hbo Social work
 • hbo Sociaal pedagogische hulpverlening
 • hbo Pedagogiek
 • hbo PABO

Praktische informatie

duur3 jaar
niveau4i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerwegBOLi
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start februari 2019 / september 2019
 • Academie voor Welzijn
 • Australiëlaan 25, Utrecht (Google Maps)
 • 23183 / Pedagogisch werk
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Starten in februari

Deze opleiding kun je ook starten in februari. Heb je je hebt aangemeld? Dan hoor je op dinsdag 18 december van ons of de opleiding ook daadwerkelijk gaat starten en als dat (helaas) niet het geval is wat de alternatieven zijn. Het lesprogramma kan starten vanaf 23 januari, je wordt door je opleiding geïnformeerd wat de exacte startdatum is.

Benieuwd welke opleidingen er nog meer starten in februari? Check ons overzicht instroom februari.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Feiten & Cijfers
6, 9 Studenttevredenheid
7, 1 Landelijk
49% Doorstroom HBO
49% Landelijk
61% Geslaagden
78% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Kom naar de Open Dag
Registreer je vandaag!

Registreren Open Dag