Bekijk alle opleidingen

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Wil jij aan de slag in de kinderopvang, (sport) BSO óf in een andere organisatie waarbij je kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar begeleidt? Ben je sociaal, geduldig en begeleid je graag kinderen in hun ontwikkeling? En zie je coördinerende taken (in de kinderopvang) als een leuke uitdaging? Dan is de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker misschien iets voor jou.

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker werk je met kinderen van 0 tot 12 jaar. Je verzorgt, begeleidt en stimuleert kinderen in een veilige omgeving waarin opvoeding centraal staat. Je zorgt dat het pedagogisch beleid wordt toegepast in de dagelijkse gang van zaken. Je leert hoe kinderen zich ontwikkelen, hoe je kinderen individueel of in een groep spelenderwijs kan stimuleren om zich te ontwikkelen en welke activiteiten je kan aanbieden. Je leert hoe je communiceert met ouders en met je collega’s. Je ontwikkelt je in het aansturen en begeleiden van collega’s. Je bent bijvoorbeeld een aanspreekpunt voor ouders en collega’s.

  Tijdens je opleiding koppel je theorie aan de praktijk. Daar hoort ook evalueren en reflecteren bij. Vervolgens ga je in de praktijk toepassen wat je hebt geleerd.

 • Inhoud en vakken

  Ons onderwijs is ingericht in vier pijlers:  

  • Pedagogiek
   Denk aan: ontwikkelingspsychologie, coachen van kinderen en opvoedvaardigheden.
  • Methodiek 
   Denk aan: oberserven en een gespecialiseerd begeleidings- en activiteitenplan  schrijven, pedagogisch beleidsplan schrijven.
  • Beroepshouding
   Denk aan: basiscommunicatie, reflecteren en evalueren, leidinggeven in de kinderopvang.
  • Activeren
   Denk aan: drama, creatieve therapie en spel.

  Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap

 • Stagelopen

  De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  Je loopt stage in de volgende perioden:

  • Leerjaar 1: vanaf oktober twee dagen per week.
  • Leerjaar 2: gedurende het gehele schooljaar loop je drie dagen per week stage.
  • Leerjaar 3: het eerste half jaar loop je drie dagen per week stage, in de derde periode vier dagen.

  Je zoekt je eigen BPV (stage) -plek en wij kunnen je daar ook bij helpen. Je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw BPV-plek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Bij onze BPV leerplekken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of mavo
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo-niveau 2 of 3
 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je hier bekijken.

De sfeer op school is echt helemaal top, iedereen kent elkaar zo goed, je voelt je echt gezien.

Laura

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Kind en Onderwijs
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25697 / Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
 • Nee
 • Ja, je kunt deze opleiding versneld afronden in 2 jaar, hiervoor gelden strenge aanvullende eisen. Aan het einde van het eerste jaar kijken we samen met jou naar de mogelijkheden. Kom je in aanmerking? Dan kun je vanaf het tweede leerjaar versnellen. Volg je het reguliere traject, dan zijn er in jaar drie meerdere afstudeermomenten.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €300,-
  Leerjaar 2: €190,-
  Leerjaar 3: €100,-
  Laptop: €500,- tot €700,-

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Je bent een echte aanpakker die de ontwikkeling van kinderen spelenderwijs wil stimuleren met activiteiten. Je begeleidt en ondersteunt hierbij je collega’s. Jij zorgt ervoor dat kinderen zich veilig voelen en geeft hen de liefde en aandacht die ze nodig hebben. Je bent het aanspreekpunt voor ouders en collega’s en stemt met hen af over hoe het met de kinderen gaat. Wanneer er extra begeleiding nodig is weet jij die te bieden.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Je kunt als gespecialiseerd pedagogisch medewerker gaan werken in een kindcentrum waar diensten als kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuteropvang of voorschoolse educatie worden aangeboden. Ook kun je aan de slag in een integraal kindcentrum of brede school waar opvang en onderwijs gecombineerd worden 

Doorleren op het hbo kan ook. Onze oud-studenten kozen vaak voor een van de volgende opleidingen:

 • Hbo Social work
 • Hbo Sociaal pedagogische hulpverlening
 • Hbo Pedagogiek
 • Pabo
 • Lerarenopleiding 2e graads
Feiten & Cijfers
6, 9 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
38% Doorstroom HBO
29% Landelijk
75% Geslaagden
71% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Kind en Onderwijs

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Kind en Onderwijs

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events