Bekijk alle opleidingen

Legal, Insurance & HR Services Specialist

Juridisch en HRM

Wil je graag op een zakelijke manier mensen helpen? Houd je ervan om uit te zoeken hoe het zit met de regels? En adviseer je graag anderen? Dan is de juridische opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist bij de Academie Economie en Ondernemen van MBO Utrecht vast iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Je leert de wetten en regels toepassen die in Nederland gelden. Bijvoorbeeld bij een vergunningsaanvraag, indienen van een bezwaarschrift, aanvragen van een paspoort. Wat komt daarbij kijken? Hoe adviseer je mensen en bedrijven over regels en procedures? Met welke administratieve zaken krijg je dan te maken?

  Daarnaast leer je over Human Resource Management (HRM). Je verdiept je in onderwerpen die te maken hebben met personeelsbeleid, zoals arbeidsvoorwaarden, rechtspositie van werknemers en contracten. En je leert hoe je een personeelsadministratie bijhoudt.

  Verder doe je kennis op over (juridische) aspecten van schade- en zorgverzekeringen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je schadeclaims afhandelt bij verzekeringsmaatschappijen.

  Uiteindelijk leiden we je op tot allround medewerker in de zakelijke dienstverlening. Je leert bijvoorbeeld ook nog hoe je managementinformatie aanlevert, standaarddocumenten opstelt en invult, dossiers opbouwt en het archief bijhoudt.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist duurt drie jaar en biedt een mix van theorievakken, projecten en stages. Afhankelijk van je kennis en vooropleiding kun je vakken sneller afronden.

  Beroepsgerichte vakken
  Je leert over verschillende soorten recht: personen- en familierecht, arbeidsrecht, verzekeringsrecht, strafrecht, bestuursrecht, consumentenrecht, sociaal zekerheidsrecht. Ook leer je over de werkzaamheden op een afdeling HRM. Tijdens het vak Werknemersvaardigheden ontwikkel je bovendien vaardigheden die je in de praktijk nodig hebt, zoals gespreks- en luistervaardigheden, feedback geven, adviseren, rapporteren en digitale vaardigheden. Ook leer je hoe je zelfstandig werkt, kritisch luistert en contact legt met klanten.

  Algemene vakken
  Je volgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

  Keuzedelen
  Met keuzedelen bieden we je de mogelijkheid om uitgebreider in een bepaald onderwerp te duiken. Er zijn keuzedelen over bijvoorbeeld strafrecht, HRM, ondernemerschap, bewindvoering (schuldhulpverlening) of voorbereiding op het hbo.

  Contact met de praktijk
  We halen de praktijk naar binnen! Zo geven mensen uit het werkveld regelmatig gastlessen. In de eerste helft van leerjaar 1 volg je bovendien wekelijks een Praktijkdag, samen met studenten van andere opleidingen. Je leert dan hoe een organisatie of bedrijf in elkaar zit. Welke afdelingen zijn er, hoe werken ze met elkaar samen?

  We nemen ook zelf een kijkje in de praktijk via bedrijfsbezoeken en excursies naar bijvoorbeeld een rechtbank of de Tweede Kamer.

  Daarnaast werk je met andere studenten aan praktische projecten. Je leert bijvoorbeeld klanten adviseren over juridische kwesties en HRM-situaties, zoals ontslag of een verlofregeling.

  Leerteam
  We hechten veel waarde aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Je maakt deel uit van een leerteam, een mentorgroepje van acht studenten. Dit is een veilige plek om je professionele vaardigheden te oefenen en elkaar te motiveren. Je deelt met elkaar wat goed gaat en waar je nog in kunt groeien. Samen met je leerteamcoach geef je richting aan je studie.

 • Stagelopen

  In de tweede helft van leerjaar 1 ga je een aantal dagen stagelopen. In leerjaar 2 loop je het eerste halfjaar wekelijks vier dagen stage. In leerjaar 3 loop je in het tweede halfjaar vijf dagen stage per week.

 • MHBO of niveau 2

  MHBO
  Met de route MHBO kun je de opleiding versneld volgen en in twee jaar je diploma halen. Deze route vraagt wel wat van je. Kun jij zelfstandig leren en goed plannen? Zijn je resultaten goed en heb je een prima werkhouding? Dan bekijken we samen met jou of je vanaf periode 2 kunt versnellen. Je krijgt dan extra lessen in het eerste jaar en loopt één grote stage. Afhankelijk van je kennis en vooropleidingen kun je vakken eerder afronden of krijg je hiervoor vrijstelling. Soms duurt de opleiding hierdoor nog korter.

  Niveau 2
  Je start met de opleiding op niveau 4. Blijkt dit (nog) niet passend? Dan bespreken we graag met jou de mogelijkheid om (eerst) de niveau 2-opleiding Allround Assistant Business Services te doen. Dit is een brede opleiding in de zakelijke dienstverlening.

 • Vooropleiding en toelating

  Ben je enthousiast geworden over onze opleiding? Je mag je aanmelden als je voldoet aan één van de onderstaande toelatingseisen:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, gemengde leerweg (GL), theoretische leerweg (TL) of mavo.
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Je hebt een diploma op mbo-niveau 2, 3 of 4.

  Taal is belangrijk bij deze opleiding, omdat je teksten in het Nederlands moet kunnen begrijpen en juridische documenten moet kunnen opmaken. Met instroomniveau 2F voor Nederlands kun je de opleiding waarschijnlijk goed doorlopen.

 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Bekijk hier de Onderwijs- en examenregeling.

Na mijn opleiding wil ik graag naar het hbo, daarom is het fijn dat ik de mhbo-variant in twee jaar kan afronden.

Omaima

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 300 (Google Maps)
 • 25726/ Legal, Insurance & HR Services Specialist
 • Ja
 • Deze opleiding bieden we aan in 2 of 3 jaar. Na de eerste periode bekijken we samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en resultaten.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €410,-
  Leerjaar 2: €240,-
  Leerjaar 3: €120,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

MHBO

Met de route MHBO kun je de opleiding versneld volgen en in twee jaar je diploma halen. Bovendien word je extra goed voorbereid op doorstroom op het HBO. Deze route vraagt wel wat van je. Kun jij zelfstandig leren en goed plannen? Zijn je resultaten goed en heb je een prima werkhouding? Dan bekijken we samen met jou of je vanaf periode 2 kunt versnellen. Je krijgt dan extra lessen in het eerste jaar en loopt één grote stage.

Wanneer je de MHBO-opleiding afrondt, ontvang je het mbo-diploma én een MHBO-certificaat.

Echt iets voor jou?

Help je graag mensen door ze een goed juridisch (zakelijk) advies te geven? Ben je nauwkeurig, klantgericht en werk je goed samen met anderen? Heb je interesse in administratieve werkzaamheden en kun jij je echt vastbijten in zaken? Dan past deze opleiding vast bij jou!

5 redenen om voor de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist te kiezen:

 • We zien iedere student persoonlijk, doordat we werken in leerteams.
 • Je leert als student zelf richting geven aan je studie en werk.
 • Veel nadruk op leren met en in de praktijk.
 • Je start meteen met je opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist (en hoeft niet eerst een algemeen jaar te volgen).
 • Toch niet de juiste richting gekozen? In het eerste half jaar kun je nog switchen naar een andere opleiding van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Heb je vragen over de opleiding? Neem contact met ons op via studiekeuze@mboutrecht.nl

Vlogs en video's

Na de opleiding

Met je diploma op zak kun je bijvoorbeeld als juridisch administratief dienstverlener of medewerker Human Resource Management (HRM) aan de slag bij de overheid of in het bedrijfsleven. Denk aan een gemeente, UWV, verzekeringsbedrijf, uitzendbureau, schuldhulpverlening, advocatenkantoor, rechtbank. Of je kunt zelf een onderneming starten.

Doorleren in het hbo is ook een mogelijkheid.

Feiten & Cijfers
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Persoonlijke school & betrokken docenten
  Wij zijn een persoonlijke school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Hier vind je alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding volgt de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteit waarvoor je wordt uitgenodigd.  Die activiteit is bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt. Ter voorbereiding op de kennismaking maak je thuis een beroepsbeeldtest zodat we samen kunnen kijken of deze opleiding bij jou past. Na de kennismakingsactiviteit bepaal je of je wil starten met de opleiding en maak je jouw aanmelding compleet.

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 300, Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events