Bekijk alle opleidingen

Marketing en commerciële economie

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Heb jij interesse in economie? Ben je ambitieus en wil je in twee tot drie jaar je mbo-diploma halen zodat je door kunt leren op het hbo? Meld je dan aan voor de opleiding Marketing en commerciële economie, die je ook in MHBO kunt volgen.

De opleiding

In deze video vertelt docent Jan Willem van Asperen je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  De commerciële wereld is een snelle wereld die voortdurend in verandering is. Geen tijd om achterover te leunen! Wij leren je doelgroepen in kaart te brengen en trends te onderzoeken. Marketingplannen en -beleid te maken en te beoordelen. Met welke reclamestrategie je een product het best in de markt zet, hoe je social media inzet om jouw doelgroep snel te bereiken en hoe je (financiële) budgetten bewaakt. En we leren je goed samenwerken en innovatief zijn. Zo zul je tijdens de opleiding bijvoorbeeld zelf een product bedenken, ontwikkelen en in de markt zetten.

  Deze opleiding is voor ambitieuze studenten met interesse voor economie. Naast de reguliere vakken op mbo 4 niveau krijg je met de keuzedelen ook al lesstof uit het propedeusejaar van het hbo. Zo ga je beter voorbereid naar het hbo.

 • Inhoud en vakken

  Centraal in de opleiding staat het beroep marketing communicatiemedewerker. Je krijgt hierin les over belangrijke theorie maar je gaat ook direct de theorie oefenen in projecten en echte opdrachten. Vanaf het 2e jaar ga je stage lopen op afdelingen waar je jouw geleerde vaardigheden kan oefenen en toepassen. Bij deze beroepsvaardigheden hoort ook de beheersing van Engels en een tweede vreemde taal (kiezen uit Duits of Spaans) maar ook Burgerschapcompetenties vinden we belangrijk.

  Behalve beroepscompetenties bereid je je ook voor op doorstuderen aan het HBO richting Commerciele Economie. Vakken die je hiervoor krijgt zijn: Wiskunde, Economie (Alegemeen en Bedrijf), Management, Statistiek en Recht.

 • Stagelopen

  Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan stagelopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd.

  In het eerste schooljaar zal je op diverse manieren kennis maken met de werkvloer. In het tweede jaar ga je in de eerste en tweede periode (half schooljaar) stage lopen (36 uur per week).

  In het derde schooljaar loop je vier dagen in de week stage in schoolperiode 3 en 4. Studenten lopen meestal stage op de afdeling (marketing)communicatie van een organisatie.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Mijn opleiding is een goede voorbereiding op het hbo.

Tarik

Echt iets voor mij?

Je bent creatief en innovatief. Je vindt het leuk om plannen te maken en na te denken over hoe je mensen, klanten of relaties in beweging kunt krijgen. Bovenal ben je ambitieus. Je hebt de ambitie om hard te werken. Door het verzwaarde programma om je voor te bereiden op het hbo schrik je niet terug van een uitdaging.

Is deze opleiding echt iets voor jou? 5 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen.

 1. Goede voorbereiding op het hbo
  Doordat we enkele vakken en methoden op hbo-niveau geven en keuzedelen gericht op het hbo aanbieden, kun je bij ons ervaren of het hbo echt bij je past.
 2. Persoonlijke aandacht
  Bij onze opleiding hebben we niet alleen oog en aandacht voor elkaar, maar besteden we ook veel tijd in jouw persoonlijke ontwikkeling door een intensief studieloopbaanprogramma.
 3. Veel praktijkervaring
  Veel van onze docenten staan met één voet in de praktijk. Daarnaast hebben we veel bedrijfsbezoeken en gastcolleges en is stage een heel belangrijk onderdeel van je opleiding.
 4. Brede opleiding
  Door het brede vakkenpakket creëer je een stevige basis om verder te studeren op diverse hbo- vervolgopleidingen.

Benieuwd hoe onze locatie aan de Daltonlaan 300 er van binnen uitziet? Insiders Femke, Ilja en Rick nemen jullie mee door de Daltonlaan 300.

Waarom kiezen voor MBO Utrecht?

Benieuwd wat insider Femke en onze andere insiders van MBO Utrecht vinden? Bekijk dan snel de video!

Na de opleiding

Met je diploma op zak kun je aan de slag bijvoorbeeld als Marketing -of Communicatiemedewerker in een organisatie. Doorleren op het hbo kan ook. Onze oud-studenten kozen vaak voor een van de volgende studies:

 • International Marketing Management
 • Commerciële Economie
 • Communicatiemanagement
 • International Business of Management
 • Economie & recht (MER)

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2021
 • MHBO
 • Daltonlaan 300, Utrecht (Google Maps)
 • 25148 / Medewerker marketing en communicatie
 • Ja
 • De opleiding duurt drie jaar. Voor studenten die van HAVO komen of al aantoonbaar op niveau zitten is er de mogelijkheid deze opleiding versneld te volgen (twee jaar). Op basis van een aantal criteria kijken wij voor wie dit een passend traject is.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

MHBO

Met de route MHBO doen we twee dingen. Je bent op weg naar je mbo diploma niveau 4 én we bereiden je voor op een vervolgstudie in het hbo. Naast de mbo leerstof krijg je dus ook lesstof en methodes uit het propedeusejaar van het hbo. De studiebelasting is wat groter en mogelijk kom je in aanmerking voor een versneld traject als je dat wilt en kunt.

Met MHBO kan jij na je diploma beter de stap maken naar het hbo. Als je MHBO goed doorloopt krijg je naast je diploma mbo niveau 4 een MHBO-certificaat, een echte plus op de arbeidsmarkt.

Ben je op weg naar het hbo en vraag je je af wat het verschil is tussen MHBO en havo? In vergelijking met de havo is het MHBO een meer beroepsgerichte en praktijkgerichte opleiding, met stage (beroepspraktijkvorming) en veel beroepsgerichte vakken. Je krijgt onder andere veel contacturen voor Nederlands en verwante vakken en je wordt geleidelijk op het propedeuseniveau van het hbo gebracht. Hierdoor ben je uitstekend voorbereid op een vervolgstudie in het hbo.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

MHBO

Daltonlaan 300
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 6257 050 51 (WhatsApp)

Over MHBO
Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
6, 6 Landelijk
44% Doorstroom HBO
55% Landelijk
66% Geslaagden
68% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en andere studiekeuze-events!

Studiekeuze-events